Αποκλείστηκαν από τους παιδικούς σταθμούς 4.000 παιδιά νοσηλευτών και άλλων επαγγελματιών Υγείας.

Οι οικογένειες βρίσκονται σε απόγνωση και ο ένας γονιός θα παραδίδει στον άλλον τα παιδιά στον δρόμο, προκειμένου να προλάβει να πάει στη δουλειά...

Όπως επισημαίνει η Ομοσπονδία εργαζομένων στα νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), η κατάσταση γίνεται ακόμη πιο δύσκολη εξαιτίας των κυκλικών ωραρίων του εν λόγω προσωπικού (πρωί – απόγευμα – νύκτα), το οποίο αδυνατεί να βρει θέση σε παιδικό σταθμό.

Εκτιμάται ότι πάνω από 2.000 οικογένειες νοσηλευτών και άλλων επαγγελματιών στα νοσοκομεία, εκ των οποίων 1.000 περίπου ζευγάρια στο ίδιο ή άλλο νοσοκομείο, βρίσκονται σε αδιέξοδο.

Νοσηλευτές δεν μπορούν να προγραμματίσουν τις βάρδιες και λόγω των ελλείψεων προσωπικού και δεν έχουν ποιός να προσέχει τα παιδιά τους.

Ως υπάλληλοι, μάλιστα, των 700 ευρώ τον μήνα αποκλείονται από τα προγράμματα voucher.

Τα προγράμματα voucher που τα υλοποιεί η Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης χρηματοδοτούνται από προγράμματα ΕΣΠΑ κατά 138 εκατομμύρια ευρώ και από εθνική συμμετοχή κατά 67 εκατομμύρια ευρώ κατ’ έτος.

Για κάθε παιδί που φιλοξενεί ο παιδικός σταθμός δικαιούται να λαμβάνει 2.375 ευφώ χωρίς σίτιση και 2.945 ευρώ με σίτιση ετησίως. Το συνολικό ποσό του προγράμματος είναι 205 εκατομμύρια ευρώ.

Αιτήσεις

Θα επιλεγούν με το εν λόγω πρόγραμμα 125.000 παιδιά. Οι αιτήσεις που έγιναν είναι πάνω από 142.000 σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας.

Λόγω οικονομικής δυσχέρειας των Δήμων, οι υπάρχοντες Δημοτικοί Παιδικοί Σταθμοί επιλέγουν με προτεραιότητα παιδιά δικαιούχων voucher για να καλύπτουν τα τροφεία.

Η ΠΟΕΔΗΝ καλεί την αναπληρώτρια υπουργό Εργασίας Θεανώ Φωτίου να αυξήσει τη χρηματοδότηση των προγραμμάτων voucher, ώστε να επεκταθούν και στα παιδιά των δημοσίων υπαλλήλων.

Δημ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Long CoViD και δύσπνοια [μελέτη]
Κοινή πρωτοβουλία για την ανάδειξη της αξίας του εμβολιασμού έναντι λοιμωδών νοσημάτων
ΕΟΔΥ: 6 θάνατοι ασθενών με CoViD - Αύξηση ιικού φορτίου στα αστικά λύματα της Αττικής