Την άμεση εισαγγελική διερεύνηση όλων των περιστατικών τραυματισμού νοσηλευομένων σε ψυχιατρικές δομές, ζητεί ο γενικός γραμματέας Υγείας.

Με σχετικό του έγγραφο προς τις διοικήσεις των Υγειονομικών Περιφερειών και των δομών νοσηλείας, ο Γιώργος Γιαννόπουλος κάνει λόγο για πρόληψη της απάνθρωπης και ταπεινωτικής μεταχείρισης, σύμφωνα με τις διεθνείς συμβάσεις.

Στην εγκύκλιο, που παρατίθεται πιο κάτω, γίνεται αναφορά στην έκθεση αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής του Συμβουλίου της Ευρώπης, για την πρόληψη των Βασανιστηρίων και της απάνθρωπης ή εξευτελιστικής μεταχείρισης και τιμωρίας (CPT), που επισκέφθηκε την Ελλάδα από τις 10 έως τις 19 Απριλίου.

Το κλιμάκιο είχε προχωρήσει σε αρνητικές διαπιστώσεις κατά τον έλεγχο του “Δρομοκαϊτειου”, του Ψυχιατρικού τμήματος του νοσοκομείου “Ευαγγελισμός”, της Ψυχιατρικής Κλινικής των Φυλακών Κορυδαλλού, του Κέντρου Κράτησης της Μόριας στη Μυτιλήνη, του Κέντρου Κράτησης στην Αμυγδαλέζα και του Κέντρου Υποδοχής και Αναγνώρισης στον Έβρο.

Με δεδομένη τις παρατηρήσεις αυτές, ο γενικός γραμματέας επισημαίνει, μεταξύ άλλων, τα εξής:

Όλες οι περιπτώσεις τραυματισμών ασθενών καταγράφονται λεπτομερώς σε συγκεκριμένο αρχείο, καθώς και στον ατομικό φάκελο του ασθενούς.

Οι ασθενείς που έχουν υποστεί τραυματισμό εξετάζονται από γιατρό, ο οποίος συντάσσει σχετική γνωμάτευση.

Η γνωμάτευση του γιατρού περιλαμβάνει υποχρεωτικά αναλυτική περιγραφή του τραυματισμού και ειδική μνεία στην περίπτωση που, κατά τη γνώμη του ιατρού, ο τραυματισμός είναι ενδεικτικός πιθανής κακομεταχείρισης (από το προσωπικό ή από άλλο ασθενή).

Όλες οι γνωματεύσεις για τραυματισμούς ασθενών, από τις οποίες προκύπτει υπόνοια πιθανής κακομεταχείρισης (από το προσωπικό ή από άλλο ασθενή), ακόμη και ελλείψει σχετικού ισχυρισμού, θα παραπέμπονται στην αρμόδια εισαγγελία με ευθύνη της διοίκησης των νοσοκομείων ή του επιστημονικά υπεύθυνου των μονάδων Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης.

Έκθεση

Στην έκθεση CPT για την Ελλάδα, είχε δοθεί έμφαση στις συνθήκες που επικρατούν στην ψυχιατρική κλινική του Κορυδαλλού. Η αντιπροσωπεία της Επιτροπής επικαλείται το άρθρο 8 παράγραφος 5 της Σύμβασης για την πρόληψη της απάνθρωπης και ταπεινωτικής μεταχείρισης.

Είχαν κληθεί οι ελληνικές αρχές να εγκαταλείψουν άμεσα την τρέχουσα πρακτική, όσον αφορά τη χρήση των “μπλε” ή προστατευτικών κελιών στο Ψυχιατρικό νοσοκομείο.

Στην έκθεση αναφέρεται χαρακτηριστικά το γεγονός ότι είναι εντελώς απαράδεκτο να βρίσκονται άνθρωποι γυμνοί, χωρίς προστατευτική επίβλεψη ή συνεχή ιατρική παρακολούθηση για μεγάλες περιόδους, σε κελιά και σε συνθήκες απάνθρωπου εγκλεισμού.

Ευαγγελισμός

Συχνές είναι οι καταγγελίες για την κατάσταση στην Ψυχιατρική κλινική του νοσοκομείου “Ευαγγελισμός”, όπου βγαίνουν δεκάδες ράντζα κατά τη διάρκεια της εφημερίας.

Κατά την αυτοψία στον χώρο, η αντιπροσωπεία του Συμβουλίου της Ευρώπης διαπίστωσε την παραβίαση του άρθρου της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για την πρόληψη της απάνθρωπης ή ταπεινωτικής μεταχείρισης ή τιμωρίας.

Κάλεσε, δε, τους υπεύθυνους του υπουργείου Υγείας και τη διοίκηση του νοσοκομείου να σταματήσουν άμεσα την πρακτική, τοποθέτησης ασθενών στους διάδρομους του νοσοκομείου, καθώς χρειάζονται αυξημένη, εντατική ιατρική και νοσηλευτική φροντίδα ή διαρκή επίβλεψη.

Οι συγκεκριμένοι ασθενείς – σημειώνουν – θα πρέπει να βρίσκονται σε νοσοκομειακά δωμάτια, υπό στενή παρακολούθηση από το προσωπικό, και υπό συνθήκες σεβασμού της ιδιωτικής ζωής και της αξιοπρέπειάς τους και όχι πεταμένοι σε κοινή θεά, ουσιαστικά εγκαταλελειμμένοι στα ράντζα των διαδρομών.

Επιπλέον Πληροφορίες

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Οι τροφές που μας ενυδατώνουν
Γονιδιακή μετάλλαξη μπορεί να δείχνει προς νέα γενετική μορφή της νόσου Alzheimer
Γονιδιακή θεραπεία βελτίωσε την όραση σε ανθρώπους με κληρονομική τύφλωση