Tην πλήρη αντίθεσή του στην "περίεργη" αλλοίωση που έχει υποστεί ο νέος ΕΚΠΥ όσον αφορά την αποτύπωση του Προεδρικού Διατάγματος 383/2002 εκφράζει  ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών. Συγκεκριμένα στο Νέο Κανονισμό έχει συμπεριληφθεί και η σπονδυλοαρθρίτιδα, η οποία όπως δήλωσε στο Iatronet, o πρόεδρος του ΠΦΣ, κ. Πέτρος Λυμπερίδης,  είναι μια πολύ κοινή πάθηση (σε ηλικίες πάνω από τα 50) που θα ανοίξει μια βιομηχανία παραπομπών με εξωτερικό νοσήλιο στα ΚΑΑ (η τιμή των 35 ευρώ αναπροσαρμόστηκε το 2005 και είναι 70 ευρώ).

Δεν μπορεί, όπως αναφέρει, μια κοινή υπουργική απόφαση να αλλοιώσει ένα Π.Δ (το 383/2002), το οποίο προβλέπει ποιες παθήσεις μπορούν να αντιμετωπίζονται στα ΚΑΑ με ανοιχτό νοσήλιο.

Από καθαρά ορθοπεδικές παθήσεις επιτρέπει μόνο τις μετεγχειρητικές καταστάσεις αφού προηγηθεί η φυσικοθεραπεία η οποία έχει κριθεί αναποτελεσματική.

Το συγκεκριμένο Προεδρικό Διάταγμα θεωρεί  ΄΄ακρογωνιαίο λίθο΄΄ την φυσικοθεραπεία, καθώς αναφέρει συγκεκριμένα, ότι για όλες τις παθήσεις που παραπέμπονται στα Κ.Α.Α θα πρέπει να δικαιολογηθεί γιατί δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν με πράξεις φυσικοθεραπείας και απαιτείται ειδικό πρόγραμμα αποκατάστασης.

Άρα, σημειώνει ο ίδιος, το συγκεκριμένο Π.Δ θα έπρεπε να αποτυπωθεί πλήρως στο νέο ΕΚΠΥ, καθώς δεν δύναται να τροποποιηθεί με Κοινή Υπουργική Απόφαση και ιδίως όσον αφορά τις παθήσεις που μπορούν να αντιμετωπίζονται στα Κ.Α.Α.

Συγκεκριμένα στο Π.Δ 383/2002 ορίζεται στο

Άρθρο 3

1. Καθορίζεται ημερήσιο ειδικό νοσήλιο για τους εξωτερικούς ασθενείς των Κέντρων Α-Α ημερήσιας νοσηλείας το ποσό των τριάντα πέντε (35) ευρώ συνολική τιμή, για τις ακόλουθες παθήσεις:

-              Παθήσεις εξωπυραμιδικού συστήματος.

-              Μυοπάθειες - Μυασθένειες.

-              Νόσοι του περιφερικού κινητικού νευρώνα.

-              Σκλήρυνση κατά πλάκας.

-              Αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια.

-              Εγκεφαλική παράλυση (παιδιά και ενήλικες).

-              Παραπληγία.

-              Τετραπληγία.

-              Κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις.

-              Πολυριζονευρίτιδα (σ. Guillain Barre κ.λ.π.).

-              Εκφυλιστικές παθήσεις Κ.Ν.Σ. (οικογενής σπαστική τετραπληγία, περονιαία μυϊκή ατροφία, κληρονομική      παρεγκεφαλική αταξία).

-              Ορθοπεδικές παθήσεις στο μετεγχειρητικό στάδιο, αφού προηγηθεί φυσικοθεραπεία η οποία δεν κρίνεται αποτελεσματική για την αποκατάστασή του.

-              Ρευματοειδής αρθρίτιδα, μόνο σε περίπτωση λειτουργικής έκπτωσης των αρθρώσεων και μυικών ομάδων.

-              Μη ειδικές ρευματοπάθειες (σ. Reiter, αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα, ψωριασική αρθρίτιδα κ.λ.π.).

-              Αλγονευροδυστροφίες (RSD, συμπαθητική αντανακλαστική δυστροφία κ.λ.π.

 

 

4.            Προκειμένου ο ασθενής να τύχει αποκατάστασης στα παραπάνω Κέντρα με τη συνολική τιμή, απαιτείται αναλυτική γνωμάτευση του θεράποντα γιατρού σχετικής με την πάθηση ειδικότητας, σύμφωνα με τα οριζόμενα από τον κανονισμό ιατρικής περίθαλψης του κάθε φορέα, στην οποία θα αναφέρεται το είδος της πάθησης ή της βλάβης, η βαρύτητα της νόσου, ο πιθανός χρόνος αποκατάστασης, ο συνολικός αριθμός των συνεδριών καθώς και η συχνότητά τους. Ο λόγος για τον οποίο η περίπτωση δεν μπορεί να αντιμετωπισθεί με απλές πράξεις φυσικοθεραπείας και απαιτείται το ειδικό πρόγραμμα αποκατάστασης.

"Στη διάσκεψη για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (Global Conference on Primary Health Care) που πραγματοποιήθηκε στην Αστανά του Καζακστάν στις 25-26 Οκτωβρίου, στο πλαίσιο των 40 χρόνων από την διακήρυξη της Άλμα Άτα, έγινε αναφορά για το πόσο σημαντικό είναι η αντιμετώπιση των περιστατικών και η επίλυση των προβλημάτων υγείας των Πολιτών στο πλαίσιο των παροχών της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, καθώς αυτή η Πολιτική είναι η πλέον συμφέρουσα για τα οικονομικά της Υγείας. Στην Ελλάδα δυστυχώς μεθοδευμένα κάνουμε το αντίθετο, σπαταλώντας πολύτιμους πόρους Υγείας, καταλήγει ο Πρόεδρος του ΠΦΣ".