Σε ενεργειακή αναβάθμιση εννέα Κέντρων Υγείας της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ) Αττικής, προχωρεί το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.

Σχετικό αίτημα είχε υποβληθεί τον περασμένο Αύγουστο από το υπουργείο Υγείας, έπειτα από τη διαπίστωση πως τα κτίρια είναι παλαιά και ενεργοβόρα.

Με απόφαση του υπουργού Υποδομών Χρήστου Σπίρτζη, προχωρεί η ανάθεση του έργου ενεργειακής αναβάθμισης του συνόλου των κτιρίων των Κέντρων Υγείας της 1ης ΥΠΕ και συγκεκριμένα των μονάδων Σπάτων, Κορωπίου, Μαρκοπούλου, Λαυρίου, Νέας Μάκρης, Καπανδριτίου, Ραφήνας - Πικερμίου, Καλυβίων και Βύρωνα.

Το έργο θα υλοποιηθεί σε συνεργασία με τη διοίκηση της 1ης ΥΠΕ και θα χρηματοδοτηθεί από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και συγκεκριμένα από το σκέλος “Εκτέλεση έργων και προγραμμάτων ανάπτυξης κτιριακών υποδομών ειδικού ενδιαφέροντος”.

Οι ενεργειακά ωφέλιμες παρεμβάσεις που θα γίνουν είναι η αντικατάσταση των παλιών κουφωμάτων και υαλοπινάκων, η τμηματική θερμομόνωση κελύφους, η αντικατάσταση παλιών συστημάτων φωτισμού και θέρμανσης (λέβητες, δίκτυα διανομής) και συστημάτων παραγωγής ζεστού νερού χρήσης.

'Όπως επισημαίνεται στην απόφαση του υπουργού Υποδομών, η οποία παρατίθεται πιο κάτω, η ανάγκη των παρεμβάσεων προέκυψε έπειτα από τη διαπίστωση πως υπάρχει πληθώρα ελλείψεων και σοβαρά προβλήματα δυσλειτουργίας λόγω παλαιότητας υφιστάμενων εγκαταστάσεων.

Για τον λόγο αυτό, σε πολλές περιπτώσεις, δεν δύναται να εφαρμοστούν οι κατάλληλες συνθήκες υγιεινής και άνεσης στους εσωτερικούς χώρους των κτηρίων.

Τα τεχνικά κλιμάκια έχουν διαπιστώσει σειρά προβλημάτων έπειτα από καταγραφή των πραγματικών καταναλώσεων ηλεκτρικής ενέργειας, καυσίμων και ζεστού νερού χρήσης.

Εκτιμάται πως μπορούν να περιοριστούν σημαντικά, μέσω της εφαρμογής των κατάλληλων επεμβάσεων για τη βέλτιστη ενεργειακή διαχείριση σύμφωνα με τη χρήση των κτιρίων.

Νοσοκομεία

Δυνατότητα χρηματοδότησης έργων ενεργειακής αναβάθμισης δημοσίων κτιρίων, όπως τα νοσοκομεία, παρέχεται και μέσω πρόσφατης προκήρυξης του υπουργείου Οικονομίας, με τίτλο “Ενεργειακή Αναβάθμιση Δημοσίων Κτιρίων – Παραγωγή Ενέργειας από Μονάδες Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού και Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης (ΣΗΘΥΑ) ή με Χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) σε νοσοκομεία”.

Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου είναι 65 εκατομμύρια ευρώ και απευθύνεται σε δημόσια νοσοκομεία με δυναμικότητα:

  • Τουλάχιστον 400 κλινών στην Περιφέρεια Αττικής.
  • Τουλάχιστον 200 κλινών στις Περιφέρειες Νοτίου Αιγαίου, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Κεντρικής Μακεδονίας, Ηπείρου, Θεσσαλίας, Δυτικής Ελλάδας.

Στο πλαίσιο της πρόσκλησης, τα νοσοκομεία μπορούν να υποβάλλουν προτάσεις για χρηματοδότηση έργων ενεργειακής αναβάθμισης των κτιρίων τους με στόχο την ενεργειακή απόδοση τους κατά δύο ενεργειακές βαθμίδες ή παραγωγής ενέργειας από μονάδες ΣΗΘΥΑ ή με χρήση ΑΠΕ.

Ο μέγιστος επιλέξιμος προϋπολογισμός των προτάσεων που θα υποβληθούν δεν πρέπει να ξεπερνάει τα 4.000.000 ευρώ.

Επιπλέον Πληροφορίες

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κλειστός προϋπολογισμός για τα προϊόντα θεραπευτικής κατηγορίας “Σκευασμάτων χορηγουμένων από του στόματος για τον καρκίνο του προστάτη”.
Αύξηση 7.146% στα πρόστιμα για παραβίαση προσωπικών δεδομένων - Τι γίνεται στην Υγεία
Mυοσκελετικές ενοχλήσεις: Ζεστό ή κρύο επίθεμα;