Νέο αλαλούμ προέκυψε από τον τροποποιημένο ΕΚΠΥ, και όπως φαίνεται, πάλι τα θύματα θα είναι οι ασφαλισμένοι. Συγκεκριμένα, η Γεν. Δ/νση Οργάνωσης και Σχεδιασμού αγοράς υπηρεσιών υγείας του ΕΟΠΥΥ, ενημέρωσε τους παρόχους ότι τα παραπεμπτικά που έχουν εκδοθεί από την 1η Νοεμβρίου και μετά, στα οποία το αναγραφόμενο χρονικό όριο εκτέλεσής τους ήταν τριάντα (30) ημέρες, θα πρέπει να εκτελεσθούν εντός του χρονικού διαστήματος των τριών (3) εβδομάδων, όπως αναφέρεται στον νέο Ε.Κ.Π.Υ., για να είναι έγκυρα.

Όμως, από την άλλη, τα ηλεκτρονικά συστήματα της ΗΔΙΚΑ μέσω των οποίων παράγονται και τα παραπεμπτικά των διαγνωστικών εργαστηριακών εξετάσεων και ιατρικών πράξεων, προσαρμόστηκαν στο χρονικό όριο που απαιτεί ο νέος τροποποιημένος Ε.Κ.Π.Υ. μόλις την Τρίτη 13/11/2018, δηλαδή 2 ημέρες πριν την προαναφερθείσα επιστολή.

Ως εκ τούτου, υπάρχουν ασφαλισμένοι οι οποίοι έχουν στα χέρια τους παραπεμπτικά, η ισχύς των οποίων λήγει στις τριάντα (30) ημέρες και οι οποίοι έχουν κλείσει ραντεβού για κάποιες κατηγορίες εξετάσεων στις οποίες υπάρχει μεγάλη χρονική αναμονή για την εκτέλεσή τους στις ιδιωτικές μονάδες εργαστηριακής ιατρικής, μέσα στο χρονικό περιθώριο των 30 ημερών που αναγράφεται στο παραπεμπτικό.

Στο πλαίσιο αυτό, πάροχοι έχουν ήδη ενημερώσει τους αρμοδίους ότι για να αποφευχθούν, αφενός μεν η ταλαιπωρία των ασφαλισμένων του Οργανισμού με την έκδοση νέου παραπεμπτικού, αλλά και η ενόχλησή τους για την μη εκτέλεση της προγραμματισμένης εξέτασης- η οποία πιθανόν να απαιτεί και κάποια προετοιμασία- και αφετέρου η δυσαρέσκειά τους και η λεκτική αντιπαράθεση, στην καλύτερη περίπτωση, με τη μονάδα εργαστηριακής ιατρικής στην οποία έχουν προγραμματίσει την εκτέλεση της εξέτασής τους να βρεθεί άμεσα λύση στο πρόβλημα που προέκυψε.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Περίπου 51 εκατομμύρια ζωές σώθηκαν στην Αφρική λόγω των εμβολιασμών τα τελευταία 50 χρόνια
ΗΠΑ: Δεύτερη μεταμόσχευση νεφρού γενετικά τροποποιημένου χοίρου σε ασθενή
Αγχώδης τύπος προσκόλλησης: Πώς επηρεάζονται οι σχέσεις