Τέσσερα νέα φάρμακα για μία σειρά από παθήσεις ενέκρινε στη συνεδρίαση του Νοεμβρίου η αρμόδια επιτροπή του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ).

Υιοθέτησε τη θετική γνώμη για το fexinidazole, που είναι το πρώτο από του στόματος χορηγούμενο φάρμακο κατά της παρασιτικής νόσου “αφρικανική τρυπανοσωμίαση” ή “ασθένεια του ύπνου”.

Το apalutamide, έλαβε θετική γνώμη για τη θεραπεία του μη μεταστατικού καρκίνου του προστάτη (non - metastatic castration resistant prostate cancer).

Άδεια κυκλοφορίας λαμβάνει και το macimorelin, με το οποίο διαγιγνώσκονται τα ελλείμματα αυξητικής ορμόνης σε ενηλίκους.

Το γενόσημο silodosin έλαβε άδεια για τη θεραπεία των συμπτωμάτων της καλοήθους υπερπλασίας του προστάτη.

Η αρμόδια επιτροπή του ΕΜΑ χορήγησε άδειες επέκτασης χορήγησης σε τέσσερα επιπλέον φάρμακα. Πρόκειται για τις εξής δραστικές ουσίες:

Το blinatumomab, που απευθύνεται σε ασθενείς με υπολειμματικά καρκινικά κύτταρα στον οργανισμό, έπειτα από προηγούμενη θεραπεία. Η επιτροπή επανεκτίμησε την αρνητική γνώμη, που είχε εκδοθεί τον περασμένο Ιούλιο.

Υιοθέτησε, επίσης, τη θετική γνώμη για τη χρήση του συνδυασμού των nivolumab και ipilimumab για τη θεραπεία του καρκίνου στους νεφρούς. Και για τη συγκεκριμένη θεραπεία είχε εκδοθεί αρνητική γνώμη τον περασμένο Ιούλιο.

Ο ΕΜΑ συνέστησε την αναστολή ορισμένων αντιβιοτικών κινολόνης και φθοροκινολόνης και περιορισμούς σε όλα τα υπόλοιπα, εξαιτίας αναφορών για προβλήματα στην υγεία.

Νέα

Την ώρα που τίθεται ο προβληματισμός αυτός, περισσότερα από 7.000 νέα φάρμακα αναπτύσσονται παγκοσμίως.

Μεταξύ αυτών, περιλαμβάνονται 1.813 φάρμακα για τον καρκίνο, 1.329 για νευρολογικές παθήσεις, 1.256 για μεταδοτικές ασθένειες, 599 για καρδιαγγειακά προβλήματα, 511 για ψυχικές παθήσεις, 475 για τον διαβήτη και 159 για το AIDS.

Δημ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Αλλαγές στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων Δημόσιας Υγείας
ΕΝΙΘ: Τεράστιες ελλείψεις στον αξονικό του "Ιπποκράτειου" Θεσσαλονίκης
"Γ. Γεννηματάς": Διασωληνώθηκε ο Δημήτρης Κόκοτας - Το ιατρικό ανακοινωθέν