Σε κινητικότητα βρίσκονται χιλιάδες γιατροί και εργαζόμενοι με “ελαστικές” σχέσεις στα δημόσια νοσοκομεία.

Πολλοί από αυτούς αποχωρούν το επόμενο δίμηνο, καθώς λήγει η θητεία τους και παραμένουν μόνον όσων παρατείνονται προσωρινά οι συμβάσεις.

Την ερχόμενη Δευτέρα, οι εργαζόμενοι θα πραγματοποιήσουν δράσεις στα νοσοκομεία και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Υγείας (1 το μεσημέρι).

Σχετικές αποφάσεις έλαβε ευρεία σύσκεψη εργαζομένων, στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι από τα νοσοκομεία “Ευαγγελισμός”, “Αττικόν”, “Θριάσιο”, “Λαϊκό”, “Ελπίς”, ΚΑΤ, “Σωτηρία”, “Δαφνί”, Παίδων Πεντέλης, “Ασκληπιείο” Βούλας, “Έλενα”, “Ανδρέας Συγγρός”, Οφθαλμιατρείο, Κρατικό Νίκαιας και “Αγία Όλγα”.

Συμμετείχαν, επίσης, εργαζόμενοι από τον ΟΚΑΝΑ, την Ομοσπονδία νοσοκομειακών γιατρών (ΟΕΝΓΕ), την Ένωση νοσοκομειακών γιατρών Αττικής (ΕΙΝΑΠ), σωματειακές επιτροπές ειδικευόμενων γιατρών και εργαζόμενων με “ελαστικές” σχέσεις του Σωματείου Ευαγγελισμού, επιτροπές αγώνα (“Αιγινήτειο”, “Αλεξάνδρα”, Κέντρο Βρεφών “Μητέρα”).

Αιχμή της συζήτησης ήταν οι επικείμενες απολύσεις χιλιάδων (πανελλαδικά) επικουρικών όλων των ειδικοτήτων. Μόνον οι γιατροί που φεύγουν τους επόμενους δύο μήνες είναι 1.100 άτομα.

Μεταξύ του αποχωρούντος προσωπικού περιλαμβάνονται όσοι υπηρετούν μέσω ΚΕΕΛΠΝΟ ή με ατομικές συμβάσεις, ενοικιαζόμενοι και εργολαβικοί.

Ενώ καλούνται να καλύψουν πάγιες – διαρκείς κι επιτακτικές ανάγκες στους χώρους Υγείας και Πρόνοιας, υποχρεώνονται σε συμβάσεις με υποτυπώδεις μισθούς, με λειψά ωράρια και σε συνθήκες που καλλιεργούν την ομηρία.

Όπως ανακοινώθηκε, παρά τις όποιες παρατάσεις δίνονται (που καλύπτονται από τα έσοδα των νοσοκομείων ή από συγχρηματοδοτήσεις ευρωπαϊκών προγραμμάτων σε συνδυασμό με κονδύλια του ΟΑΕΔ), προπαγανδίζονται συστηματικά.

Ελλείψεις

Τη σύσκεψη προβλημάτισαν οι σοβαρές συνέπειες στους εργαζόμενους - υγειονομικούς και στους ασθενείς από την πολιτική των κυβερνήσεων στις τρομακτικές ελλείψεις σε προσωπικό και την επέκταση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων.

Συζητήθηκε και το θέμα της ανεπαρκέστατης – όπως χαρακτήρισαν – κρατικής χρηματοδότησης, καθώς υπάρχουν νέες περικοπές κατά 65 εκατομμύρια ευρώ στον προϋπολογισμό για την Υγεία).

Τέθηκε και το θέμα της μείωσης των μισθών, της εντατικοποίησης της εργασίας και της ουσιαστικής ανυπαρξίας μέτρων για την προστασία της υγείας και ασφάλειας.

Δημ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πώς το ήπαρ βοηθά ορισμένους καρκινικούς όγκους να αντιστέκονται [μελέτη]
Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία: Τι μπορεί να προκαλέσει η σκόνη στην υγεία - Συμβουλές
Ελκώδης κολίτιδα: Συμβουλές για καλύτερο ύπνο