Την εκτίμηση πως το πόρισμα στρέφεται εναντίον της, προκειμένου να πληγεί ο σύζυγός της Γιάννης Στουρνάρας, διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, εκφράζει η Λίνα Νικολοπούλου.

Η διευθύνουσα σύμβουλος της εταιρείας επικοινωνίας Mindwork, απάντησε στο πόρισμα του ΣΥΡΙΖΑ για το ΚΕΕΛΠΝΟ, τονίζοντας πως δεν έχει εισπράξει ούτε ένα ευρώ από το ελληνικό Δημόσιο, ενώ έχει καταβάλει ΦΠΑ 132.450,7 ευρώ.

Στο πόρισμα, που διέρρευσε τη Δευτέρα, γίνεται λόγος για απευθείας ανάθεση στην εταιρείας της μεγάλου συνεδρίου, το οποίο πραγματοποιήθηκε το 2014 στο πλαίσιο της ελληνικής προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το “e – Health Forum” χρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση και κόστισε 582.864,19 ευρώ.

Σύμφωνα με την κ. Νικολοπούλου, στο πόρισμα αγνοούνται σκανδαλωδώς τα γεγονότα και ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να κάνει τη νύχτα μέρα, με στόχο τον Γιάννη Στουρνάρα:

“Πράγματι, η εταιρεία μου Mindwork ανέλαβε να οργανώσει ένα μεγάλο συνέδριο αξίας 713.271 ευρώ, για το οποίο το ελληνικό Δημόσιο όχι μόνο δεν πλήρωσε ούτε ένα ευρώ, αλλά εισέπραξε μόνο από ΦΠΑ 132.450,7 ευρώ.

Η εταιρεία μου συγκέντρωσε 408.323,53 ευρώ από χορηγίες και υπηρεσίες. Σε συνεργασία με τη Γενική Διεύθυνση Επικοινωνιακών Δικτύων, Περιεχομένου και Τεχνολογιών (DG CONNECT) της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οργανώσαμε ένα εξαιρετικό συνέδριο που άφησε εποχή. Μάλλον διαφήμιση είναι αυτό για μένα!

'Γράψατε ιστορία με αυτό το συνέδριο, μια εκδήλωση e-health της Ελληνικής Προεδρίας που θα θυμούνται όλοι για πολύ καιρό…', έγραφε η συγχαρητήριος επιστολή της Γενικής Διεύθυνσης.

Ποιος δεν θέλει να κάνει μια απαιτητική και ακριβή εκδήλωση χωρίς να πληρώσει; Αυτά είναι γνωστά στον πρόεδρο της επιτροπής κ. Μπαλωμενάκη, που προκειμένου να μην ντροπιαστεί από την αποκάλυψη αυτή, αρνήθηκε να με καλέσει να καταθέσω στην επιτροπή για την Υγεία”.

Πόρισμα

Στο πλαίσιο της προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης οργανωνόταν, κάθε χρόνο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (DG CONNECT), σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας της χώρας που έχει την Προεδρία, συνέδριο για τις πληροφοριακές εφαρμογές στον χώρο της Υγείας. Είχε τον τίτλο “e - health week” και την ευθύνη είχε ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός Healthcare Information and Management Systems Society (HIMSS).

Σύμφωνα με τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, το “e - Health Forum” για την Ελλάδα χρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέσω του Horizon 2020. Έπρεπε να τηρηθούν οι διαδικασίες των δημοσίων συμβάσεων, αλλά προτιμήθηκαν οι διαδικασίες των απευθείας αναθέσεων, με τελικό ευνοούμενο την εταιρεία Mindwork, η οποία στην ελεγχόμενη περίοδο είχε αναλάβει σειρά έργων από το ΚΕΕΛΠΝΟ.

Αναλυτικότερα, στις 13 Μαρτίου 2014, το ΚΕΕΛΠΝΟ υπέγραψε με τη Mindwork ιδιωτικό συμφωνητικό παροχής υπηρεσιών, μετά από την αυθημερόν προσφορά της εταιρείας της για τη δημιουργία ιστοσελίδας με ομώνυμο τίτλο για το “e - Health Forum”, ύψους 5.000 ευρώ πλέον ΦΠΑ.

Προτιμήθηκε το ΚΕΕΛΠΝΟ, ώστε να παρακαμφθούν οι διαδικασίες των δημόσιων συμβάσεων, καθώς το πόσο ήταν άνω των 230.000 ευρώ και αναγκαστικά χρειαζόταν ανοιχτός διεθνής διαγωνισμός και να υλοποιηθεί η ευρωπαϊκή δράση με τη μορφή της απευθείας ανάθεσης.

Συνέδριο

Στις 9 Μαΐου 2014, το ΚΕΕΛΠΝΟ υπέγραψε με τη Mindwork ιδιωτικό συμφωνητικό παροχής υπηρεσιών, έπειτα από την πρόσκληση προσφοράς της εταιρείας, ύψους 315.609 ευρώ πλέον ΦΠΑ, για τη διοργάνωση του τριήμερου συνεδρίου “e - Health Forum”.

Την ίδια ημερομηνία, το ΚΕΕΛΠΝΟ υπέγραψε δύο ακόμη συμβάσεις για το συνέδριο. Η μία ήταν με το Μέγαρο Μουσικής, όπου διεξήχθη το συνέδριο για την ενοικίαση του χώρου, την ηχητική κάλυψη και του οπτικοακουστικού συστήματος, καθώς επίσης και η ταξιθεσία. Το ύψος της σύμβασης ήταν της τάξης των 102.155,19 ευρώ.

Η δεύτερη σύμβαση ήταν με την εταιρεία “NT Group Congress & Exhibition Services” με νόμιμο εκπρόσωπο της τον Νικόλαο Τσάκωνα. Η εν λόγω εταιρεία ανέλαβε την οργάνωση και κατασκευή του εκθεσιακού χώρου και των αιθουσών που απαιτούνται για την εκδήλωση. Για τα παραπάνω το ΚΕΕΛΠΝΟ θα την πλήρωνε με 165.100 ευρώ πλέον ΦΠΑ.

Συμπερασματικά παρατηρούμε ότι ένα τριήμερο συνέδριο κόστισε 582.864,19 ευρώ, χωρίς να γίνει ανοιχτός διεθνής διαγωνισμός.

Ερωτήματα

Οι συντάκτες του πορίσματος εκτιμούν πως προκύπτουν μία σειρά από ερωτήματα:

  • Ποιος είναι ο λόγος που προτιμήθηκε η σύναψη απευθείας σύμβασης με την εταιρεία Mindwork από το διοικητικό συμβούλιο του ΚΕΕΛΠΝΟ και όχι η διενέργεια ανοιχτής διαγωνιστικής διαδικασίας;
  • Συγκεντρώθηκαν ποσά και από ποίες εταιρείες από τις χορηγίες του συνεδρίου και πως κατανεμήθηκαν;
  • Το ότι ο τότε υπουργός Υγείας μεταβίβασε στο ΚΕΕΛΠΝΟ την διοργάνωση του συνεδρίου αποτέλεσε ή όχι λόγο απαλλαγής από την υποχρέωση προκήρυξης διεθνούς διαγωνισμού;
  • Τηρήθηκαν οι διαδικασίες διαφάνειας, δημοσιότητας και ίσης αντιμετώπισης στις προαναφερόμενες απ’ ευθείας αναθέσεις;

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ καταλήγουν πως τις απαντήσεις θα δώσει η Δικαιοσύνη.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management
Ποια αντισυλληπτικά συνδέονται με πρόκληση όγκων στον εγκέφαλο