Την περίοδο της διακυβέρνησης της χώρας από τη ΝΔ, θυμίζει πρόσφατη αντιπαράθεση των φαρμακοποιών με τον Κωστή Χατζηδάκη.

Ως υπουργός Ανάπτυξης, ο κ. Χατζηδάκης είχε προβάλει τότε την ανάγκη εφαρμογής μίας σειράς μεταρρυθμίσεων που πρότεινε ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) για το “άνοιγμα” του επαγγέλματος του φαρμακοποιού.

Τον Ιανουάριο του 2014, είχε έρθει σε έντονη αντιπαράθεση με τους φαρμακοποιούς, ισχυριζόμενος πως τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα (ΜΗΣΥΦΑ) ήταν ακριβά στην Ελλάδα.

Οι φαρμακοποιοί τον είχαν διαψεύσει, ενώ στη διένεξη είχε εμπλακεί και ο τότε πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος είχε θέσει “βέτο” στην πώληση των ΜΗΣΥΦΑ από τα σούπερ μάρκετ.

Ο κ. Χατζηδάκης επανήλθε στο θέμα των φαρμακείων και σε πρόσφατη συνέντευξή του σε ραδιοφωνικό σταθμό σημείωσε πως “από τις μεταρρυθμίσεις κάποιοι χάνουν και κάποιοι κερδίζουν”...

Ανέφερε, μάλιστα, την περίπτωση μίας γνωστής του από τη βόρεια Ελλάδα, η οποία είναι 26 ετών, με ειδικές ανάγκες, φαρμακοποιός.

Σύμφωνα με τον πρώην υπουργό, η κοπέλα τού είπε πως ζει σε επαρχιακή πόλη, έχει τελειώσει τη Φαρμακευτική, με κόπο των γονιών της. Λόγω των ποσοστώσεων, δηλαδή των πληθυσμιακών περιορισμών για την ίδρυση φαρμακείου, δεν μπορεί να δουλέψει.

Μεταρρυθμίσεις

“Ορίστε, υπάρχει κάθε μέρα ένα πεδίο για μεταρρυθμίσεις, που δεν θα έρθει όμως από τις συντεχνίες”, σχολίασε ο κ. Χατζηδάκης.

Στον πρώην υπουργό απάντησε την Πέμπτη το προεδρείο του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ):

“Οι διαχρονικές εμμονές και προκαταλήψεις του κ. Χατζηδάκη προς τους φαρμακοποιούς, επανέρχονται περιοδικά για να μας πείσουν ότι δεν διδάχθηκε τίποτε από τις εμπειρίες της υπουργικής του θητείας. Δυστυχώς”...

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά
Πώς να διαχειριστώ τις σκέψεις ότι η ζωή δεν έχει νόημα