Η έλλειψη γιατρών στις ΗΠΑ διαμορφώνει τις προϋποθέσεις να γίνει χώρα νέος προορισμός εργασίας για τους Έλληνες.

Παρότι πολλοί επιστήμονες από τη χώρα μας διαπρέπουν ήδη πέραν του Ατλαντικού, η αυξανόμενη ανεργία διαμορφώνει συνθήκες μαζικής εξόδου νέων γιατρών.

Ερευνητές από την ιδιωτική εταιρεία του χώρου της Υγείας Doximity, διαπίστωσαν πως σε πολλές περιοχές των ΗΠΑ καταγράφεται αυξημένη ζήτηση για επαγγελματίες Υγείας.

Αξιολόγησαν 8.000 προσκλήσεις απασχόλησης γιατρών σε μεγάλες περιοχές της χώρας τη διετία 2017 – 2018 και βρήκαν μία ετήσια αύξηση 7% στη ζήτηση, με αξιόλογες αμοιβές.

Από τη μελέτη προκύπτει πως οι περιοχές Τουσόν, Λος Άντζελες, Σικάγο, Λιτλ Ροκ και Βαλτιμόρη εμφανίζουν τις μεγαλύτερες ανάγκες σε γιατρούς, ενώ στο Λιτλ Ροκ, στη Ντε Μόιν, στην Ομάχα, στο Μιλγουόκι και στη Φιλαδέλφεια καταγράφονται οι μεγαλύτερες αυξήσεις στις αποδοχές τους.

Σύμφωνα με τον Amit Phul, αντιπρόεδρο Στρατηγικής και Ιδεών της εταιρείας Doximity, η οικονομία των ΗΠΑ σημείωσε ισχυρή ανάπτυξη το τρέχον έτος, με αποτέλεσμα να υπάρξει διόγκωση του τομέα της Υγείας.

Η αύξηση στη ζήτηση ήταν δυσανάλογα μεγάλη και είναι πιθανό να αποτελεί πρώιμο σημάδι πως δεν μπορεί να καλυφθεί από τους υπάρχοντες νέους επαγγελματίες.

Η έρευνα κατέδειξε ένα άνισο μοτίβο κατανομής των γιατρών σε διάφορες περιοχές των ΗΠΑ και σύμφωνα με το Γραφείο Στατιστικής της Εργασίας, ο τομέας της Υγείας δημιούργησε 323.000 νέες θέσεις εργασίας τον τελευταίο χρόνο.

Αλλαγές

Οι αναλυτές δεν προβλέπουν αύξηση της ζήτησης για γιατρούς σε όλα τα μέρη της χώρας το 2019, λόγω πιθανών αλλαγών σε ορισμένα κυβερνητικά προγράμματα υγειονομικής περίθαλψης.

Η αβεβαιότητα σχετικά με το μέλλον των προγραμμάτων “Medicare” και “Medicaid”, καθώς και η ενδεχόμενη κατάργηση του νόμου για την πρόσβαση στη φροντίδα Υγείας, θα μπορούσαν να αλλάξουν τον αριθμό των δικαιούχων.

Ο επικεφαλής της συγγραφικής ομάδας Christopher Whaley σχολίασε πως τα στοιχεία του 2018 δείχνουν σημαντική αύξηση της ζήτησης για τους γιατρούς.

Άλλες έρευνες – είπε – έχουν δείξει πως υπάρχουν πολλοί παράγοντες που οδηγούν στη ζήτηση γιατρού, συμπεριλαμβανομένης της γήρανσης του πληθυσμού που απαιτεί περισσότερες ιατρικές υπηρεσίες.

Έλληνες

Η ζήτηση σε χώρες του εξωτερικού ελκύει τους Έλληνες γιατρούς, οι οποίοι βιώνουν, μαζί με το σύνολο των επαγγελματιών, μία παρατεταμένη και αδυσώπητη κρίση στην αγορά εργασίας.

Η κατάσταση έχει οδηγήσει στο λεγόμενο “brain drain”, το οποίο καταδεικνύει την αιμορραγία ταλέντου από τη χώρα μας. Εκτιμάται πως έχουν αποχωρήσει στο εξωτερικό πάνω από 12.500 μέλη του Ιατρικού Συλλόγου της Αθήνας (ΙΣΑ) και 1.000 μέλη του Ιατρικού Συλλόγου της Θεσσαλονίκης.

Η απώλεια ανθρώπινου κεφαλαίου γίνεται πλέον συγκροτημένα και στελέχη του Βρετανικού Συστήματος Υγείας βρέθηκαν το περασμένο καλοκαίρι στη χώρα μας, προκειμένου να “στρατολογήσουν” γιατρούς που θέλουν να εργαστούν σε νοσοκομεία του National Health System (NHS).

Σύμφωνα με στοιχεία του ΙΣΑ, η ανεργία των γιατρών βρίσκεται πλέον σε επίπεδα – ρεκόρ, με το 28% των μελών του Συλλόγου να είναι άνεργοι ή υποαπασχολούμενοι.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management
Ποια αντισυλληπτικά συνδέονται με πρόκληση όγκων στον εγκέφαλο