Γιατροί και εργαζόμενοι στα νοσοκομεία πραγματοποιούν παναττική στάση εργασίας, από τις 11 το πρωί έως τις 3 το μεσημέρι της Δευτέρας.

Η Ομοσπονδία νοσοκομειακών γιατρών (ΟΕΝΓΕ) και η Ένωση γιατρών Αττικής (ΕΙΝΑΠ) καλούν τα μέλη τους να μετάσχουν στη συγκέντρωση που θα πραγματοποιηθεί στις 12 το μεσημέρι στο υπουργείο Υγείας και στην πορεία προς τη Βουλή που θα ακολουθήσει.

Ζητούν μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων με ελαστικές σχέσεις εργασίας, μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, αυξήσεις μισθών και επαναφορά 13ου και 14ου μισθού.

Στην κινητοποίηση συμμετέχει και η Ομοσπονδία εργαζομένων στα δημόσια νοσηλευτικά ιδρύματα (ΠΟΕΔΗΝ). Καταγγέλλει πως το μόνιμο προσωπικό των νοσοκομείων και των άλλων Μονάδων Υγείας, Πρόνοιας, ΕΚΑΒ συνταξιοδοτούνται κατά χιλιάδες και στη θέση τους προσλαμβάνεται ελάχιστο προσωπικό με ελαστικές μορφές απασχόλησης.

Σύμφωνα με το προεδρείο της ΠΟΕΔΗΝ, η δαπάνη μισθοδοσίας επιβαρύνει τους ήδη ελλειμματικούς κουτσουρεμένους προϋπολογισμούς των νοσοκομείων. Η εν λόγω επιβάρυνση είναι ένας από τους λόγους που τα νοσοκομεία αδυνατούν να καλύψουν λειτουργικές ανάγκες ζωτικής σημασίας.

Κάνει λόγο για “ομηρία” 3.500 υπαλλήλων που υπηρετούν μέσω προγραμμάτων ΟΑΕΔ, παρότι η θητεία τους ανανεώθηκε για ένα έτος.

Οι εργαζόμενοι τονίζουν πως επικρατεί “μωσαϊκό” εργασιακών σχέσεων στις υπηρεσίες στήριξης (φύλαξη, καθαριότητα, εστίαση). Σε 50 νοσοκομεία συνεχίζουν να παρέχουν έργο οι εργολάβοι και οι συμβάσεις τους ανανεώνονται παρότι εκδόθηκε απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου και δικαιώνει το Δημόσιο.

Το προσωπικό με ελαστικές σχέσεις εργάζεται τετράωρα, χωρίς δικαίωμα ένταξης στα βαρέα και ανθυγιεινά και σπαστά ωράρια εργασίας. Οι συνθήκες με σπαστά ωράρια και τετράωρα, παρότι απαγορεύονται στο Δημόσιο γίνονται επειδή δεν επαρκούν τα κονδύλια στους προϋπολογισμούς των νοσοκομείων.

Η ΠΟΕΔΗΝ διεκδικεί προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, μετατροπή σε αορίστου χρόνου των συμβάσεων όλου του προσωπικού που υπηρετεί με ελαστικές μορφές απασχόλησης και σεβασμό στα εργασιακά δικαιώματα του πρώην εργολαβικού προσωπικού που υπηρετεί με συμβάσεις εργασίας.

Ζητεί, επίσης, αύξηση των κονδυλίων των νοσοκομείων και να μην επιβαρύνονται οι προϋπολογισμοί τους με τα έξοδα μισθοδοσίας του συμβασιούχου προσωπικού, αύξηση στους μισθούς και ένταξη στα βαρέα και ανθυγιεινά.

Γιατροί

Από το ΠΑΜΕ Υγείας – Πρόνοιας γίνεται λόγος για 500 περίπου επικουρικούς γιατρούς, ο οποίοι απολύονται μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου και άλλους 600 περίπου, μέσω ΕΣΠΑ, που απολύονται μέχρι 31 Ιανουαρίου, ενώ δεν έχουν ακόμη ξεκινήσει οι διαδικασίες ούτε για την αντικατάσταση των τουλάχιστον 360 μόνιμων γιατρών του ΕΣΥ που συνταξιοδοτούνται μέχρι τέλος του χρόνου.

Ακολουθούν 1.200 επικουρικοί εργαζόμενοι διαφόρων ειδικοτήτων, που σύμφωνα με την πρόσφατη τροπολογία, η απόλυση τους θα έχει ολοκληρωθεί, το αργότερο, μέχρι τις 31 Μαΐου 2019.

Έχουν ήδη απολυθεί (και απολύονται καθημερινά) δεκάδες επικουρικοί γιατροί καθώς και νοσηλευτές, μέσω ΚΕΕΛΠΝΟ, που εργάζονταν σε μονάδες εντατικής θεραπείας, ενώ παρά τις κυβερνητικές διακηρύξεις μέχρι σήμερα, ολόκληρο το 2018, δεν έχει προκηρυχθεί θέση μόνιμου προσωπικού στις δημόσιες μονάδες Υγείας.

Κότες

Κατά τη συγκέντρωσή τους στο υπουργείο Υγείας, οι εργαζόμενοι τοποθέτησαν στην είσοδο κλουβιά με κότες και κοκόρια, με αιχμές για την πολιτική της κυβέρνησης.

Ενόψει των Χριστουγέννων, ο προεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος στόλισε χριστουγεννιάτικο δέντρο, κρεμώντας κάρτες στις οποίες αναγράφονταν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι και ο κλάδος της Υγείας.

Δημ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ψυχολογική βοήθεια από το τηλέφωνο βοηθά στην καταπολέμηση της μοναξιάς και της κατάθλιψης των ηλικιωμένων [μελέτη]
Τα φάρμακα GLP-1RA για διαβήτη συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο πνευμονίας εξ εισροφήσεως μετά από ενδοσκόπηση [μελέτη]
Η παχυσαρκία στην παιδική ηλικία διπλασιάζει τις πιθανότητες για μελλοντική εμφάνιση πολλαπλής σκλήρυνσης [μελέτη]