Περισσότερα από 75 παιδιά έχουν εγκαταλειφθεί και παραμένουν στα νοσοκομεία Παίδων “Αγία Σοφία” και “Αγλαΐα Κυριακού”, κατόπιν εισαγγελικής εντολής.

Πρόκειται για παιδιά ασυνόδευτα, τα οποία στην πλειονότητα των περιπτώσεων χρήζουν μόνον προληπτικού ελέγχου, ο οποίος ολοκληρώνεται εντός ολίγων ημερών. Λόγω έλλειψης κατάλληλων δομών φιλοξενίας, παραμένουν επί μακρόν στις κλινικές των νοσοκομείων.

Όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι, η κατάσταση αυτή δυσχεραίνει την παροχή φροντίδας προς τα υπόλοιπα νοσηλευόμενα παιδιά. Συνιστά, δε, μία ξεκάθαρη μορφή κακοποίησης για τα ίδια τα παιδιά, που διαβιούν χωρίς την απαραίτητη φροντίδα και προσοχή, σε ένα νοσοκομειακό περιβάλλον.

Το σωματείο τους εκτιμά πως κανένα νοσοκομείο δεν μπορεί να αποτελεί ίδρυμα φιλοξενίας για άτομα που δε χρήζουν ιατρικής και νοσηλευτικής φροντίδας. Με σκοπό τη βελτίωσης της εικόνας, πραγματοποιούν την Τρίτη στάση εργασίας, από τις 8 έως τις 11 το πρωί και συγκέντρωση στον προαύλιο χώρο του “Αγία Σοφία".

Σύμφωνα με τους εργαζόμενους, το τελευταίο διάστημα έχουν καταγραφεί σειρά περιστατικών βίας στο χώρο του νοσοκομείου, με χαρακτηριστικά τα εξής:

  • Γονέας παιδιού, που νοσηλευόταν κατόπιν εισαγγελικής εντολής, επιτέθηκε την περασμένη Πέμπτη με μαχαίρι σε εργαζόμενο στην ασφάλεια του νοσοκομείου.
  • Δύο αδέλφια, που νοσηλεύονται κατόπιν εισαγγελικής εντολής στην Πανεπιστημιακή κλινική, επιτέθηκαν επανειλημμένα φραστικά και σωματικά κατά των νοσηλευτών και των ειδικευομένων της κλινικής. Για τη διαχείριση της κατάστασης κατέστη αναγκαία η συμβολή της αστυνομίας.

Σειρά από παρόμοια γεγονότα έχουν συμβεί τα τελευταία χρόνια, χωρίς να έχουν ληφθεί ουσιαστικά μέτρα για την πρόληψή τους. Αναδεικνύουν, δε, τις επισφαλείς συνθήκες στις οποίες καλούνται να αποδώσουμε γιατροί και εργαζόμενοι.

Στην παρακάτω φωτογραφία φαίνονται οι επιπτώσεις του πρόσφατου επεισοδίου.

Δράση

Το προσωπικό καλεί τη διοίκηση του νοσοκομείου, τους εισαγγελείς ανηλίκων, τη διοίκηση της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας και τους αρμόδιους υπουργούς, να αναλάβουν υπεύθυνα δράση με συγκεκριμένες ενέργειες και χρονικό ορίζοντα.

Να ανοίξουν όλες οι προνοιακές δομές που έχουν κλείσει. Να προσληφθεί προσωπικό στα κρατικά ιδρύματα πρόνοιας για την προστασία του παιδιού, να εξασφαλιστεί πρόσβαση στην εκπαίδευση για όλα αυτά τα παιδιά.

Να μπει τέλος στην υποβάθμιση και στην εμπορευματοποίηση της Υγείας και της Πρόνοιας. Επιφυλάσσονται, μάλιστα, για περαιτέρω κινητοποιήσεις το επόμενο διάστημα.

Παραβατική

Σύμφωνα με το προεδρείο της Ομοσπονδίας εργαζομένων στα νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), τα παιδιά που βρίσκονται στο νοσοκομείο με εισαγγελική εντολή είναι 40 και ορισμένα από αυτά μένουν στο Παίδων έως και δέκα χρόνια!

Πολλά εξ αυτών εμφανίζουν παραβατική συμπεριφορά, επιθετικότητα προς το προσωπικό και άλλα νοσηλευόμενα παιδιά. Δρουν ως συμμορίες, κλέβοντας συνοδούς και προσωπικό. 

Η ΠΟΕΔΗΝ θεωρεί πως λύση υπάρχει και πρέπει να δοθεί, έπειτα από συνεννόηση των υπουργών Υγείας και Εργασίας, στο οποίο ανήκει η αρμοδιότητα των Μονάδων Κοινωνικής Φροντίδας.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ενώσεις Ασθενών: Ανάληψη δράσης για άμεση και ισότιμη πρόσβαση σε καινοτόμες θεραπείες
Ογκολογία το 2024: Οι τάσεις των κλινικών δοκιμών παγκοσμίως
"Λαϊκό": Για πρώτη φορά, ράντζα στη Μονάδα Μεταμοσχεύσεων