Κατατέθηκε σε νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας, τροπολογία του υπουργείου Υγείας για τις παρεμβάσεις στην τιμολόγηση και αποζημίωση των φαρμάκων (παρατίθεται πιο κάτω).

Σε επίπεδο κόστους, δεν προκύπτουν αλλαγές, καθώς η όποια προσαρμογή των τιμών προς τα πάνω καλύπτεται από την επιστροφή υπερβάσεων (clawback), όπως αναφέρεται στην έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.

Οι προωθούμενες αλλαγές, δηλαδή, δεν έχουν ως στόχο την αποσυμπίεση της φαρμακευτικής δαπάνης, αλλά αποβλέπουν στην αλλαγή του μοντέλου επιμερισμού της προς τους παρόχους και τους ασθενείς.

Ενδεικτική των προθέσεων του υπουργείου Υγείας είναι η περίπτωση β' της παραγράφου 1 της τροπολογίας, σύμφωνα με την οποία διαμορφώνονται “κλειστοί” προϋπολογισμοί στα νοσοκομεία ανά δραστική ουσία (ATC5) ή θεραπευτική κατηγορία (ATC4).

Στην αιτιολογική έκθεση επισημαίνεται πως επιτυγχάνεται εξορθολογισμός της νοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης με τη δημιουργία “κλειστών” προϋπολογισμών, όχι μόνο στο σύνολο της δαπάνης.

Αναφέρεται χαρακτηριστικά πως η κατάτμηση του κεντρικού προϋπολογισμού παρέχει τη δυνατότητα για καλύτερο έλεγχο της υπέρβασης και για άμεσο προσδιορισμό και ταυτοποίησή της σε συγκεκριμένες κατηγορίες φαρμάκων.

Με τον τρόπο αυτό, η υπέρβαση δεν διαχέεται σε όλες τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις που προμηθεύουν τα νοσοκομεία, αλλά μόνο σε εκείνες των οποίων τα φάρμακα συμβάλλουν στην υπέρβαση της δαπάνης.

Εκτιμάται πως, επιμερίζοντας την επίπτωση του μηχανισμού αυτόματης επιστροφής (clawback) στους εκάστοτε υπεύθυνους για την υπέρβαση και όχι στο σύνολο της αγοράς, αποτρέπεται η επιδίωξη προώθησης ενός φαρμάκου, πέραν των ορίων των πραγματικών ιατρικών αναγκών.

Στην παράγραφο 1 της τροπολογίας προβλέπεται πως οι τιμές των φαρμάκων θα αναθεωρούνται μία φορά τον χρόνο, από δύο φορές σήμερα.

ΜΗΣΥΦΑ

Στην περίπτωση α' της ίδιας παραγράφου γίνεται αναφορά και στο θέμα των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων (ΜΗΣΥΦΑ).

Ενόψει της εναρμόνισης με το πλαίσιο τιμολόγησής τους, κρίθηκε απαραίτητη η ανατιμολόγησή τους μόνον μία φορά τον χρόνο, όπως πλέον ισχύει και για τα συνταγογραφούμενα φάρμακα.

Η διάταξη έχει αναδρομική εφαρμογή, καθώς εκτιμάται πως επαρκεί η ανατιμολόγηση μία φορά ανά έτος αναλογικά και για τα υπόλοιπα φάρμακα.

Δημ.Κ.

Επιπλέον Πληροφορίες

Ειδήσεις υγείας σήμερα
1.026 πάσχοντες από αιμορροφιλία στην Ελλάδα - Εκστρατεία ευαισθητοποίησης #WearYourEverydayGenes
Νέα εξέταση ούρων θα μπορούσε να βοηθά άντρες να αποφύγουν τη βιοψία στον καρκίνο προστάτη
Γιατί είναι ξηρά τα χέρια μου;