Διαρκές είναι το πρόβλημα με τις ελλείψεις φαρμάκων στην ελληνική αγορά. Η κατάσταση είναι βελτιωμένη σε σχέση με τα μέσα του έτους, αλλά παραμένει προβληματική.

Σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ), από τα ράφια των ελληνικών φαρμακείων λείπουν σήμερα 76 προϊόντα.

Από αυτά, τα 20 είναι νοσοκομειακής χρήσης, τα οκτώ είναι εμβόλια και τα εννέα είναι φάρμακα που εισάγονται μέσω του Ινστιτούτου Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ).

Παράγοντες της αγοράς σχετίζουν τις ελλείψεις με τις χαμηλές τιμές που επικρατούν στη χώρα μας, εκτιμώντας πως πολλά φάρμακα υψηλής ζήτησης, παίρνουν τον δρόμο προς την κεντρική Ευρώπη, όπου οι τιμές τους είναι έως και πολλαπλάσιες από τις ελληνικές.

Πρόκειται για τις λεγόμενες “παράλληλες” εξαγωγές, οι οποίες αφορούν προϊόντα που έχουν εισαχθεί στη χώρα μας, αλλά επενεξάγονται με σκοπό το κέρδος.

Η διαδικασία αυτή δεν οφείλεται στις φαρμακευτικές επιχειρήσεις, οι οποίες υφίστανται ζημία, εξαιτίας της διατίμησης που υπάρχει στα φάρμακα. Χαρακτηριστικό είναι το εξής παράδειγμα:

Ένα φάρμακο έχει τιμή 10 ευρώ στην Ελλάδα και 20 ευρώ στη Γερμανία. Ελληνική φαρμακαποθήκη το εξάγει στη Γερμανία, με τιμή 15 ή 18 ευρώ. Η πολυεθνική εταιρεία που έχει έδρα και στη Γερμανία, αντιμετωπίζει ανταγωνισμό από το ίδιο της το φάρμακο, το οποίο προέρχεται από την Ελλάδα!

Η διαδικασία των “παράλληλων” εξαγωγών είναι νόμιμη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά μπορεί να οδηγήσει σε ελλείψεις φαρμάκων στη χώρα προέλευσης.

Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία του ΕΟΦ, τα οποία παρατίθενται στον παρακάτω πίνακα:

Αύξηση

Από τον πίνακα προκύπτει πως οι “παράλληλες” εξαγωγές σημειώνουν σταθερή και μεγάλη αύξηση από το 2015. Η χώρα μας εξήγαγε πέρυσι 20,5 εκατομμύρια συσκευασίες φαρμάκων, αξίας 384,4 εκατομμυρίων ευρώ.

Το 2016, οι “παράλληλες” εξαγωγές είχαν ανέλθει σε 19,4 εκατομμύρια συσκευασίες φαρμάκων, αξίας 400,2 εκατομμυρίων ευρώ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΦ, την τελευταία διετία σημειώθηκε μείωση κατά 3,94% ως προς τον τζίρο των εξαγωγών αυτών. Η μείωση αυτή είναι πλασματική και οφείλεται στην υποχώρηση των τιμών.

Οι εξαγωγές σε συσκευασίες αυξήθηκαν πέρυσι κατά 1.126.925 συσκευασίες ή κατά 5,79% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Ενημέρωση

Οι χαμηλές τιμές δημιουργούν έναν φαύλο κύκλο με τις ελλείψεις. Όσο πιο φθηνά είναι τα φάρμακα στην Ελλάδα, τόσο μεγαλύτερο είναι το κίνητρο για “παράλληλες” εξαγωγές.

Από την πλευρά της, η διοίκηση του ΕΟΦ επιχειρεί να καλυφθούν οι ανάγκες σε αναντικατάστατα φαρμακευτικά προϊόντα, ώστε να μη δημιουργηθεί θεραπευτικό κενό.

Παράλληλα, ζητεί ενημέρωση από τους επαγγελματίες Υγείας, μέσω εφαρμογής που έχει δημιουργήσει για τον σκοπό αυτό (Αναφορά Έλλειψης Φαρμάκου) ή του e-mail [email protected].

Αρμόδια υπηρεσία του ΕΟΦ είναι το Τμήμα Παρακολούθησης της Κατανάλωσης και Επάρκειας (τηλέφωνο 213. 2040361 – 366 - 282).

Επιπλέον Πληροφορίες

Ειδήσεις υγείας σήμερα
"Και τώρα...αγωνιζόμαστε" - Από το σοκ της διάγνωσης, στη μάχη με τον καρκίνο
Μ. Θεμιστοκλέους: Με ποιο νέο όργανο αλλάζουν διοίκηση του ΕΣΥ και υπουργείο Υγείας
Οι επιτροπές και ο Μεγάλος Αδερφός από το υπουργείο Οικονομικών στην ΕΚΑΠΥ