Άργησε, αλλά ήρθε στη γειτονική Ιταλία. Το υπουργείο Υγείας της χώρας καλεί με εγκύκλιο τους γιατρούς να κάνουν πιο ευανάγνωστα γράμματα.

Με τον τρόπο αυτό μπαίνει ένα τέλος σε μία “παράδοση” συνταγών οι οποίες μπορούν να αναγνωστούν μόνον από τους φαρμακοποιούς.

Στην κατεύθυνση αυτή κινείται και η ψηφιοποίηση του συστήματος, με την ηλεκτρονική συνταγογράφηση να απαιτεί πληκτρολόγιο και όχι συνταγολόγιο και στυλό.

Πίσω από το αστείο της υπόθεσης, ο βιαστικός και συνήθως ακατάληπτος γραφικός χαρακτήρας των γιατρών ενδέχεται να έχει και ιατρικές συνέπειες.

Από αμερικανική έρευνα προκύπτει πως το 4,7% των ιατρικών λαθών οφείλονται στις δυσανάγνωστες συντομεύσεις φαρμάκων και στις λάθος ερμηνευμένες - λόγω κακογραφίας - οδηγίες λήψης τους.

Το ιταλικό υπουργείο Υγείας φαίνεται ότι στάθμισε τα παραπάνω και εξέδωσε οδηγία προς όλες τις Περιφέρειες. Ζητεί να παρέμβουν, με ειδικές συστάσεις, προς όλους τους γιατρούς, νοσοκομειακούς και οικογενειακούς:

“Πρέπει να γράφετε καλύτερα και πιο ευανάγνωστα”, είναι το σύνθημα, ενώ στην εγκύκλιο του υπουργείου επισημαίνονται, επίσης, τα εξής:

“Τα λάθη που συνιστούν συνέπεια της χρήσης συντομεύσεων, ακρωνύμων, ενδεικτικών σημείων και συμβόλων, μπορούν να αποβούν σημαντικά σε όλες τις φάσεις της διαχείρισης του φαρμάκου, τόσο στο νοσοκομείο, όσο και στην κοινωνία.

Μία κακογραφία, για παράδειγμα, μπορεί να καταστήσει δυσχερή την κατανόηση της συνταγής και να οδηγήσει σε λάθη στην εφαρμογή μίας φαρμακευτικής αγωγής”.

Συμβουλές

Οι συντάκτες του κειμένου συμβουλεύουν τους γιατρούς της γειτονικής χώρας να ακολουθούν τα εξής:

Σε περίπτωση χειρόγραφης συνταγής είναι απαραίτητο να χρησιμοποιείται κεφαλαιογράμματη γραφή.

Προτείνεται χρήση στο ελάχιστον δυνατόν συντμήσεων, ακρωνυμίων και συμβόλων.

Συνιστάται να δημιουργηθεί ένας πρότυπος κατάλογος συνταγογράφησης, έτσι ώστε να μην καταφεύγει ο κάθε γιατρός στον δικό του, προσωπικό, τρόπο σημείωσης των συνταγών.

Δημ.Κ.

Πηγές:
La Repubblica, ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Μ. Θεμιστοκλέους: Με ποιο νέο όργανο αλλάζουν διοίκηση του ΕΣΥ και υπουργείο Υγείας
Οι επιτροπές και ο Μεγάλος Αδερφός από το υπουργείο Οικονομικών στην ΕΚΑΠΥ
ΠΟΥ: Περίπου 51 εκατομμύρια ζωές σώθηκαν στην Αφρική λόγω των εμβολιασμών τα τελευταία 50 χρόνια