Σε στάση εργασίας, από τις 10 το πρωί έως τις 3 το μεσημέρι της Πέμπτης, πραγματοποιούν οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία της Αττικής.

Την ώρα έναρξης της κινητοποίησης (10 π.μ.), θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Υγείας, διαμαρτυρόμενοι για τις επικείμενες απομακρύνσεις επικουρικού προσωπικού.

Σύμφωνα με το προεδρείο της Ομοσπονδίας τους (ΠΟΕΔΗΝ), οδηγείται σε απόλυση το σύνολο σχεδόν των επικουρικών νοσηλευτών και λοιπού προσωπικού, που εκτιμάται πως είναι 1.000 άτομα.

Το υπουργείο Υγείας προγραμμάτιζε την πρόσληψη του προσωπικού αυτού μέσω της προκήρυξης 11Κ/2018 για 1.116 θέσεις τακτικού προσωπικού. Η προκήρυξη, ωστόσο, αποσύρθηκε από το ΑΣΕΠ και αναμένεται να επανεκδοθεί.

Το προεδρείο της ΠΟΕΔΗΝ εκτιμά ότι “μαγειρεύεται” νέα προκήρυξη, η οποία θα καλύπτει με την αυξημένη μοριοδότηση της εμπειρίας ένα μικρό μέρος των υπηρετούντων.

Για τις υπόλοιπες θέσεις, η κυβέρνηση θέλει καλλιεργεί ελπίδα πρόσληψης σε χιλιάδες υποψηφίους ενόψει των εθνικών εκλογών.

Οι εργαζόμενοι σημειώνουν πως οι αιτήσεις θα εξετασθούν από το ΑΣΕΠ μετά τις εκλογές ως εκ τούτου πάνω από 20.000 υποψήφιοι θα βρίσκονται σε ομηρία στις εθνικές εκλογές εν αναμονή των αποτελεσμάτων.

Ελλείψεις

Ο τομέας Υγείας του ΠΑΜΕ κάνει λόγο για σοβαρότατα προβλήματα στη λειτουργία των δημόσιων μονάδων Υγείας από τις μεγάλες ελλείψεις προσωπικού και η μείωση της κρατικής χρηματοδότησης.

Παρά τις κυβερνητικές διακηρύξεις, ολόκληρο το 2018 δεν έχει προκηρυχθεί ούτε μία θέση μόνιμου προσωπικού, ούτε για την αντικατάσταση των εκατοντάδων εργαζομένων που συνταξιοδοτήθηκαν.

Η μοναδική προκήρυξη για 1.116 μόνιμους εργαζόμενους, που μεταφέρεται στο 2019, αφορά την αντικατάσταση αντίστοιχου αριθμού επικουρικών, μη γιατρών, που εργάζονται ήδη.

Από τις όρους της προκήρυξης αυτής, προκύπτει ότι, παρά τις κυβερνητικές υποσχέσεις, ένα μεγάλο μέρος των ήδη υπηρετούντων επικουρικών θα απολυθούν μέσα στο 2019.

Οι απολύσεις ξεκινούν με 500 επικουρικούς γιατρούς που απολύονται στις 31 Δεκεμβρίου και 600 γιατρούς μέσω ΕΣΠΑ, που απολύονται το 2019, ενώ δεν έχουν ακόμη ξεκινήσει οι διαδικασίες ούτε για την αντικατάσταση των 360 μόνιμων γιατρών που συνταξιοδοτήθηκαν το 2018.

Δημ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Υπέρταση: "Ευθύνεται" για 7 εκατομμύρια πρόωρους θανάτους παγκοσμίως
Μόλις 7 νευροψυχιατρικά φάρμακα έχουν εγκριθεί παγκοσμίως από το 2015
Ο FDA ενέκρινε το πρώτο kit αυτοσυλλογής για εξέταση του ιού HPV