Γρίφος είναι η λίστα με τα γενόσημα για την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, καθώς παράγοντες λένε ότι διαρκώς αυξάνεται, καθιστώντας ανέφικτη τη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης, χωρίς ωστόσο αυτό να σημαίνει ότι δεν έχουν μερίδιο ευθύνης και τα ακριβά νέα φάρμακα που μπαίνουν στην αγορά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, σήμερα υπάρχουν περίπου 1.000 πρωτότυπα σκευάσματα και πάνω από 8.000 γενόσημα. Η καθιέρωση λίστας με αποζημιούμενα φάρμακα- και για όσους δεν θυμούνται μιλάμε για την λίστα που ίσχυε επί ΙΚΑ στις αρχές της δεκαετίας του 80- θεωρείται από κάποιους ως η λύση του προβλήματος, τονίζοντας ότι εκείνη την περίοδο υπήρχε μειωμένη φαρμακευτική δαπάνη και -εξίσου βασικό- ελεγχόμενη.

Πηγές, μας ανέφεραν ότι έχουν γίνει κάποιες προκαταρκτικές συζητήσεις αλλά βρίσκονται σε πολύ πρώιμο στάδιο για το πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί η αύξηση των γενοσήμων. Οπως λένε, έχουμε φθάσει να μετράμε σήμερα 50 στατίνες και 55 ομεπραζόλες. Την ίδια στιγμή η αποζημίωση είναι σημαντικά αυξημένη σε σχέση με ό,τι ισχύει στο εξωτερικό. Λένε το παράδειγμα κάποιας δραστικής ουσίας που κοστίζει στην Αγγλία 1,60 λίρες, ενώ η ίδια στην Ελλάδα φθάνει περίπου τα 8 ευρώ.
Ωστόσο, σε όλα αυτά υπάρχει και ο αντίλογος- ότι πουθενά στο εξωτερικό τα γενόσημα δεν υπόκεινται σε καταστροφικές περικοπές ( clawback), αντίθετα οι κυβερνητικές πρακτικές τα ευνοούν θεωρώντας ότι μέσω αυτών μπορεί να επιτευχθεί η μειωμένη επιβάρυνση των συστημάτων υγείας.

Παρόλα αυτά οι συζητήσεις μέτρων για τον περιορισμό των γενοσήμων έχουν γίνει ενώ σε προκαταρκτικές συζητήσεις έχουν αναλυθεί τα δύο βασικά μοντέλα τιμολόγησης που υπάρχουν στο εξωτερικό και συγκεκριμένα το πορτογαλικό και το νορβηγικό, με την πλάστιγγα να γέρνει υπέρ του πρώτου.

Το πορτογαλικό μοντέλο προβλέπει ένα πρωτότυπο φάρμακο και από κάτω με την ίδια τιμή τρία γενόσημα. Στην περίπτωση αυτού του μοντέλου μπορούν να προστεθούν και άλλα γενόσημα υπό τον εξής όρο: Το 4ο γενόσημο πρέπει να κάνει έκπτωση 5% στην τιμή που έχουν τα προηγούμενα τρία και το 5ο γενόσημο πρέπει να κάνει έκπτωση 5% στην τιμή που έχει πάρει το 4ο σκεύασμα.

Από την άλλη, το νορβηγικό μοντέλο προβλέπει ένα πρωτότυπο και από κάτω τρία γενόσημα τα οποία προκύπτουν μετά από διαγωνισμό με βάση την συμφερότερη τιμή αλλά και την θεραπευτική αξία που προσφέρουν. Αυτό το μοντέλο ακολουθείται από αρκετά κράτη στη Βόρεια Ευρώπη, όπως για παράδειγμα στη Σουηδία, η οποία όταν το πρωτοεφάρμοσε το 2011 είχε μία εξοικονόμηση 300 εκατ. ευρώ.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA
Το Τai chi βελτιώνει την ποιότητα ύπνου ασθενών με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα [μελέτη]
Πώς θα αυξήσουμε την αντοχή μας