Η αβεβαιότητα και η ανύπαρκτη προβλεψιμότητα διαδέχονται τα Μνημόνια στον χώρο του Φαρμάκου.

Εννέα χρόνια έπειτα από την εφαρμογή του πρώτου Μνημονίου, η αγορά παραμένει σε...καταστολή. Η δημόσια χρηματοδότηση είναι καθηλωμένη και η κάλυψη των πραγματικών αναγκών καλύπτεται από τη Βιομηχανία, μέσω του μηχανισμού επιστροφών (clawback).

Από το υπουργείο Υγείας γίνεται λόγος για ένα νέο πλαίσιο, το οποίο διαμορφώνεται σταδιακά. Οι εκπρόσωποι των εταιρειών εκτιμούν πως η κατάσταση παραμένει σκοτεινή και αχαρτογράφητη...

Ενδιαφέρουσα ήταν η αντιπαράθεση επιχειρημάτων μεταξύ του υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού και του προέδρου του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ) Ολύμπιου Παπαδημητρίου, στο πλαίσιο του 9ου Συνεδρίου “The Future of Healthcare in Greece”.

Ο υπουργός Υγείας επανέλαβε πως η Χώρα μπαίνει σε μια νέα φάση και ζήτησε από τους εμπλεκόμενους να καταθέσουν το σχέδιό τους για τη βιωσιμότητα, την ανάπτυξη και την καλύτερη λειτουργία του συστήματος Υγείας.

Εκτίμησε πως η μάχη για την πρόσβαση των πολιτών έχει κερδηθεί, παραδεχόμενος παράλληλα πως παραμένουν τα κενά σε ασθενείς με χρόνιες παθήσεις.

Αναφερόμενος στο νέο σύστημα τιμολόγησης των φαρμάκων, ο Ανδρέας Ξανθός επεσήμανε πως η ρύθμιση θεσπίστηκε με την ευρύτερη δυνατή συναίνεση, αλλά έγινε πεδίο μικροπολιτικής σκοπιμότητας από την Αντιπολίτευση.

Clawback

Ενδιαφέρον είχε η αναφορά του στο clawback, το οποίο αποτελεί “κόκκινο πανί” για τη Φαρμακοβιομηχανία: “Η διατήρηση αυτού του μηχανισμού θα οδηγήσει σε έναν πιο δίκαιο καταμερισμό πόρων”, εκτίμησε ο υπουργός.

Ο κ. Ξανθός σχολίασε πως στο Φάρμακο έχουν γίνει θετικά βήματα, όπως η ενδυνάμωση του πλαισίου διαφάνειας και η ανάπτυξη εργαλείων πολιτικού και επιχειρηματικού διαλόγου με κύριο την διακομματική επιτροπή για τη χάραξη μακροπρόθεσμης φαρμακευτικής πολιτικής.

Μιλώντας στο ίδιο συνέδριο, ο γενικός γραμματέας Υγείας Γιώργος Γιαννόπουλος είπε πως το προηγούμενο θεσμικό πλαίσιο είχε στρεβλώσεις και οδηγούσε σε στρεβλό αποτέλεσμα στο πεδίο της αποζημίωσης και όχι μόνο.

Παραδέχτηκε πως το όριο της δαπάνης, όπως διαμορφώθηκε στα μνημονιακά χρόνια, ήταν στρεβλό. Στόχος – είπε – είναι οι ισορροπημένες πολιτικές.

Προβλεψιμότητα

Άμεση ήταν η απάντηση του προέδρου του ΣΦΕΕ στο θέμα της αποτελεσματικότητας των παρεμβάσεων στο θέμα του Φαρμάκου.

Ο Ολύμπιος Παπαδημητρίου τόνισε πως το πρόβλημα των επιχειρήσεων είναι η ανύπαρκτη προβλεψιμότητα: “Δεν ξέρουμε τι μέλλει γενέσθαι”, είπε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΦΕΕ, χρειάζονται διαρθρωτικές αλλαγές, ταχύτητα απόδοσης και μεγαλύτερος έλεγχος της συνταγογράφησης.

Τόνισε πως ένα καλό 2019 για την Φαρμακοβιομηχανία θα ήταν να καταβάλλει το ίδιο clawback με αυτό του 2018, αλλά κανείς δεν γνωρίζει.

Μιζέρια

Εκπροσωπώντας στο συνέδριο την Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ), ο εντεταλμένος σύμβουλος Βασίλης Πενταφράγκας (φωτογραφία πάνω), ανέδειξε την ανάγκη για έξοδο της χώρας από τον φαύλο κύκλο της μιζέριας.

Τόνισε πως η μόνη διέξοδος είναι η ανάπτυξη μέσω επενδύσεων και εκτίμησε πως οι επενδύσεις στην Υγεία και στο Φάρμακο μπορούν να φέρουν ανάπτυξη.

Σύμφωνα με τον κ. Πενταφράγκα, από το 2009, περισσότερες από 130 δραστικές ουσίες δεν υπάρχουν στον κατάλογο της τιμολόγησης.

Οι περισσότερες έφυγαν για οικονομικούς λόγους και υποκαταστάθηκαν με ακριβότερες.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Συχνά καταθλιπτικοί η χρήστες ChatGPT
Με αεροσκάφος του ΕΚΑΒ στην Ελλάδα οι τρεις τραυματίες οπαδοί του ΠΑΟΚ από τη Ρουμανία
Αύξηση κατά 41% στα κρούσματα άνοιας στην Ελλάδα έως το 2050 [πίνακες]