Τα μη μεταδιδόμενα νοσήματα - όπως οι καρδιαγγειακές παθήσεις, ο καρκίνος, οι χρόνιες αποφρακτικές πνευμονικές ασθένειες και ο διαβήτης - αντιπροσωπεύουν το 90% περίπου των θανάτων και το 84% των ασθενειών που συμβαίνουν στην Ευρώπη. Εξελίξεις που όμως επηρεάζουν αρνητικά την ευημερία του πληθυσμού, τη θεραπεία των ασθενών, τη συνολική οικονομική ανάπτυξη της περιοχής, ενώ ενισχύουν τις ανισότητες. Η ανισορροπία αυτή συνεχίζει να αυξάνεται δυσανάλογα στις χώρες χαμηλού και κατώτερου μεσαίου εισοδήματος σημειώνει πρόσφατη έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

"Τα μη μεταδιδόμενα νοσήματα είναι η κύρια αιτία θανάτου στην περιοχή και αποτελούν τεράστιο εμπόδιο στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη. Μολονότι η Ευρώπη είναι η μόνη περιοχή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (WHO), όπου οι πρόωροι θάνατοι από μη μεταδιδόμενα νοσήματα μειώνονται αρκετά γρήγορα εκεί παρατηρούνται και οι υψηλότεροι ρυθμοί κατανάλωσης οινοπνεύματος και καπνού παγκοσμίως. Θα μπορούσαν να σωθούν πολλές ζωές με την εφαρμογή των κατάλληλων πολιτικών. Μολονότι λαμβάνονται πολιτικές αποφάσεις λείπει η εφαρμογή τους", δήλωσε η Δρ Zsuzsanna Jakab, περιφερειακή διευθύντρια τoυ WHO για την Ευρώπη.

Υπενθυμίζεται ότι στο πλαίσιο των Στόχων της Αειφόρου Ανάπτυξης (SDG), οι κυβερνήσεις έχουν δεσμευτεί να μειώσουν τους πρόωρους θανάτους από τις μη μεταδιδόμενες νόσους κατά ένα τρίτο έως το 2030. Οι παρεμβάσεις κυμαίνονται από πολιτικές που προάγουν τη σωματική δραστηριότητα και περιορίζουν την κατανάλωση καπνού και αλκοόλ, τη μείωση του αλατιού και της ζάχαρης και την εξάλειψη των trans-λιπαρών στα τρόφιμα. Οι δράσεις που μπορούν να λάβουν οι χώρες για την επίτευξη του προαναφερθέντος στόχου βρέθηκαν στο επίκεντρο της ευρωπαϊκής διάσκεψης για τις μη μεταδοτικές ασθένειες που διεξήχθη στο Ασγκαμπάτ του Τουρκμενιστάν, στις 9-10 Απριλίου 2019.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Αλαλούμ με το πρόγραμμα πρόληψης κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA
Το Τai chi βελτιώνει την ποιότητα ύπνου ασθενών με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα [μελέτη]