Την πρόταση για την πλήρη καταγραφή όλων των φαρμάκων και όχι μόνο αυτών που αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ επαναφέρουν πολυεθνικές φαρμακοβιομηχανίες, θεωρώντας ότι μία τέτοια εξέλιξη θα συμβάλει τα μέγιστα καταρχήν για την ασφάλεια του ασθενή και δευτερευόντως για το κράτος και τις εταιρείες. Η συγκεκριμένη πρόταση είχε κατατεθεί προ τριετίας, αλλά δεν έτυχε θετικής ανταπόκρισης από την πλευρά του Υπουργείου Υγείας. Σήμερα η επαναφορά της από μία κορυφαία εταιρεία του κλάδου με την οποία και έχουν συνασπιστεί ήδη και δύο άλλες πολυεθνικές, αντιμετωπίζεται θετικά τόσο από το Υπουργείο, όσο και από στελέχη εποπτευόμενων από αυτό επιτροπών.

Σε συνομιλία που είχαμε με το στέλεχος της πολυεθνικής που επανάφερε στο τραπέζι των συζητήσεων την πρόταση, μας ανέφερε ότι σήμερα ηλεκτρονικά καταχωρούνται μόνο οι 6.500 κωδικοί που αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ. Αλλά και πάλι, τελευταίες έρευνες αναφέρουν ότι το 10%-15% των συνταγογραφούμενων χορηγείται χωρίς ιατρική συνταγή.

Από την άλλη, δεν υπάρχει καμία εικόνα για τα φάρμακα της αρνητικής λίστας, όπου οι ΚΑΚ ανέρχονται σε 101, διακινούνται 120 δραστικές ουσίες που προωθούνται με 320 διαφορετικούς κωδικούς (διάφορες μορφές και συσκευασίες). Τα ίδια ισχύουν και για τα ΜΗΣΥΦΑ- σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Υγείας ανέρχονται σε 603 σκευάσματα.

Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες προσδιορίζουν τον συνολικό τζίρο των σκευασμάτων αρνητικής λίστας συν τα ΜΗΣΥΦΑ στα 650-700 εκατ. Ευρώ περίπου.

Τα φάρμακα που εντάσσονται στην αρνητική λίστα δίνονται είτε με χειρόγραφες συνταγές, είτε ο ασθενής τα επιλέγει μόνος του ακολουθώντας πολλές φορές την συνταγή του φαρμακοποιού. 'Οπως μας λέει τώρα που καταργήθηκαν και τα βιβλιάρια υγείας και προκειμένου να αποφευχθούν δυσάρεστα γεγονότα είναι η ευκαιρία να καταχωρούνται τα πάντα στο σύστημα, γεγονός που θα αναβαθμίσει και τον επιστημονικό ρόλο του φαρμακοποιού.

Για το θέμα αυτό, ζητήσαμε την άποψη μέλους φαρμακευτικού συλλόγου ο οποίος μας δήλωσε τα εξής: "Από τη στιγμή που τα ΜΗΣΥΦΑ βρίσκονται στο πλαίσιο της αυτοθεραπείας, δηλαδή ο ασθενής λειτουργεί μόνος του παρακάμπτοντας τον γιατρό, ο φαρμακοποιός είναι το μοναδικό επιστημονικό στήριγμα που μπορεί να τον συμβουλεύσει σχετικά με τις ενδείξεις, αλληλεπιδράσεις και τις ανεπιθύμητες ενέργειες που μπορεί να έχει το φάρμακο. Παρόλα αυτά, η κατοχύρωσή του μέσα στον Ηλεκτρονικό Φάκελο κρίνεται επιβεβλημένη για να χαρτογραφηθεί πλήρως η φαρμακευτική αγωγή που λαμβάνει εκτός του πεδίου των φαρμάκων που αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ".

Άποψη που όμως δεν συμμερίζονται αρκετοί από τον κλάδο των φαρμακείων, καθώς από την στιγμή της καταχώρησης ενός σκευάσματος στο σύστημα από το φαρμακοποιό σημαίνει αυτόματα ότι αναλαμβάνουν και την ποινική ευθύνη της συμβουλής τους.

Παράγοντας του υπουργείου, που τάσσεται υπέρ της πλήρους καταχώρησης των πάντων όπως και έχει δηλώσει στην ηγεσία του Υπουργείου, αναφέρει ότι μία τέτοια ενέργεια ουσιαστικά έχει πολλαπλά οφέλη: οχυρώνει την ασφάλεια του ασθενή, το κράτος αποκτά μια πλήρη χαρτογράφηση του φαρμάκου που διακινείται, μειώνονται οι παράλληλες εξαγωγές, καθώς τα πάντα θα ελέγχονται, ενώ  αναβαθμίζεται ο ρόλος του φαρμακοποιού.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ο ψηφιακός φάκελος ασθενούς, η τεχνητή νοημοσύνη και η μεγάλη παγίδα
Αλαλούμ με το πρόγραμμα πρόληψης κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA