Η σημασία των θεραπευτικών βοτάνων για την καταπολέμηση ασθενειών και την προστασία του ανοσοποιητικού είναι γνωστή από την αρχαιότητα, τότε που τα βότανα είχαν πρωτεύοντα ρόλο στην πρόληψη και θεραπεία των ασθενειών. Οι άνθρωποι αλλά και τα ζώα ενστικτωδώς τα χρησιμοποιούσαν για αντιμετωπίσουν βασικά προβλήματα υγείας, τραυματισμούς, εκδορές κα.

Έχουν περάσει από τότε πολλά χρόνια και πάραυτα η σημασία τους παραμένει σημαντική. Με τη λήψη αφεψημάτων από αρωματικά βότανα προλαμβάνονται ιώσεις και κρυολογήματα, ενώ η θεραπευτική τους δράση για το στομάχι και οι επουλωτικές και αντισηπτικές και αντιμικροβιακές τους ιδιότητες είναι καταλυτικές.

Τα αρωματικά φυτά αποτελούν σπουδαία παράδοση στην Κρήτη και είναι από χρόνια γνωστό ότι η χρήση βοτάνων βοηθά σημαντικά σε πολλές ασθένειες και στηρίζει το ανοσοποιητικό. Όποιος έχει επισκεφθεί το νησί θα έχει ακούσει για το είδος τσαγιού, την γνωστή μαλοτύρα (siderites syrioca), την θρούμπα, την λαδανιά αλλά και τα άλλα πιο γνωστά αρωματικά βότανα όπως το φασκόμηλο, τη μαντζουράνα ή το δίκταμο (origanum diktamus L), που οι ντόπιοι εξακολουθούν να καταναλώνουν σε μεγάλο βαθμό.

Βοτανολογικές μελέτες έχουν αποκαλύψει πως το νησί έχει ένα από τα πιο πλούσια και πιο ενδιαφέροντα οικοσυστήματα της Ευρώπης, με μεγάλο αριθμό ενδημικών φυτών, δηλαδή φυτών που υπάρχουν αυτοφυή μόνο στην Κρήτη. Πρόσφατες επιδημιολογικές παρατηρήσεις σε περιοχές του νησιού έδειξαν ότι οι άνθρωποι που κατανάλωναν αφεψήματα συγκεκριμένων βοτάνων είχαν πολύ χαμηλή νοσηρότητα και μικρότερες επιπτώσεις κρυολογήματος ή γρίπης.

Με βάση λοιπόν τα παραπάνω, πραγματοποιήθηκε σχετική μελέτη ώστε να διαπιστωθεί κατά πόσον μπορούν να αξιοποιηθούν περαιτέρω τα εν λόγω αυτοφυή κρητικά αρωματικά βότανα. Η συγκεκριμένη μελέτη των ερευνητών του Πανεπιστημίου Κρήτης σχετικά με την αντιοξειδωτική δράση των αρωματικών βοτάνων του νησιού δημοσιεύτηκε μάλιστα στο διεθνούς κύρους βιοϊατρικό περιοδικό Lancet (1998).

Η ευεργετική δράση επιλεγμένων αρωματικών βοτάνων στις λοιμώξεις του αναπνευστικού οδήγησε τους ερευνητές στο επόμενο βήμα. Μέσα από πολυετείς δοκιμές, η έρευνα ανέδειξε ένα συνδυασμό αιθέριων ελαίων από 3 αρωματικά βότανα, Coridοthymus Capitatus, Salvia Fruticosa και Origanum Dictamnus, σε συγκεκριμένες αναλογίες, μέσα σε έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, που λειτουργεί συνεργικά. Ακολούθησε κλινική δοκιμή σε ασθενείς με συμπτώματα ιώσεων του αναπνευστικού, με ευεργετικά αποτελέσματα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of Ethnopharmacology (2015).

Ο καρπός της πολυετούς αυτής έρευνας των διακεκριμένων ερευνητών του Πανεπιστημίου της Κρήτης που μετουσίωσαν την αυτόχθονη γνώση σε ουσιαστική, σε συνεργασία με την εταιρεία Οlvos Science, θυγατρική της ελληνικής φαρμακευτικής εταιρείας Galenica είναι το «Cretan IAMA», το οποίο διατίθεται σήμερα στα φαρμακεία.

Το Cretan IAMA ξεκίνησε, ερευνήθηκε, ολοκληρώθηκε και παρήχθη εξ' ολοκλήρου στην Ελλάδα. Η επιστημονική ομάδα και η Olvos Science με τη δημιουργία του Cretan IAMA, κατάφεραν να αξιοποιήσουν με τον πλέον αποτελεσματικό τρόπο τον πλούτο της ελληνικής γης, εξελίσσοντας την παραδοσιακή γνώση και δημιουργώντας ένα καινοτόμο προϊόν με διεθνή δυναμική, καθώς είναι κατοχυρωμένο με παγκόσμια πατέντα.
Δεν απομένει παρά να προμηθευτούμε αυτό το σκεύασμα, δοκιμάζοντας αφενός τις θεραπευτικές του ιδιότητες και αφετέρου προσπαθώντας να ενισχύσουμε τον οργανισμό μας με τα πολύτιμα συστατικά των κρητικών αυτών βοτάνων.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά
Πώς να διαχειριστώ τις σκέψεις ότι η ζωή δεν έχει νόημα