Mια σημαντική ενημερωτική δράση για τους διαβητικούς ασθενείς της χώρα , η οποία θα ξεκινήσει την Τετάρτη 14 Νοεμβρίου και θα διαρκέσει μέχρι 30 Νοεμβρίου, πρόκειται να πραγματοποιήσει ο Πειραϊκός Φαρμακευτικός Συνεταιρισμός (ΠΕΙ.ΦΑ.ΣΥΝ) μέσω του δικτύου των φαρμακείων μελών και πελατών του, σε συνεργασία με τις εταιρείες Karabinis Medical SA και Menarini Diagnostics SA.

Η δράση έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον, με δεδομένο ότι οι διαβητικοί στην Ελλάδα είναι 1.181.370 άτομα ενώ εκτιμάται ότι 300.000 με 500.000 έχουν σακχαρώδη διαβήτη και δεν το γνωρίζουν.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Μελέτης Νοσηρότητας (Ε.ΜΕ.ΝΟ):

  • Tο 26,7% των διαγνωσμένων διαβητικών έχουν γλυκοζυλιωμένη ≥ 7,1%, δηλαδή θεωρούνται αρρύθμιστοι.
  • Ο αριθμός των ατόμων με διαβήτη στην Ελλάδα έχει τετραπλασιαστεί τα τελευταία 30 χρόνια. 
  • Ο διαβήτης τύπου 1 αυξάνεται κατά 3% κάθε χρόνο στα παιδιά και στους εφήβους.

Η συμβολή του φαρμακοποιού στη διαχείριση της νόσου του Διαβήτη είναι αναμφισβήτητα πολύ σημαντική με δεδομένο ότι:

Προσβάσιμος

Ο φαρμακοποιός αποτελεί ένα προσιτό και άμεσα προσβάσιμο πάροχο πρωτοβάθμιων υπηρεσιών Υγείας. 

  • Συμβάλλει ενεργά στον εντοπισμό των αδιάγνωστων διαβητικών, μέσω των τακτικών screening για το διαβήτη που πραγματοποιούνται στα φαρμακεία.
  • Μέσω της τακτικής επικοινωνίας, ο φαρμακοποιός εκπαιδεύει - συμβουλεύει επιστημονικά τους διαβητικούς πελάτες του στην αποτελεσματική διαχείριση της νόσου, σε θέματα που αφορούν τη σωστή λήψη μετρήσεων και φαρμάκων, τη διατροφή και την άσκηση, με αποτέλεσμα τη σημαντική βελτίωση της συμμόρφωσης των διαβητικών ασθενών.

Έχει αποδειχθεί και από μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί ανά τον κόσμο, ότι μέσω του παραπάνω πλέγματος ενεργειών μέσα από το φαρμακείο, επιτυγχάνεται μία σημαντική αύξηση του ποσοστού συμμόρφωσης των διαβητικών ασθενών με αποτέλεσμα την δραστική μείωση των επιπλοκών του διαβήτη όπως τυφλώσεις και διαβητικό πόδι.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management
Ποια αντισυλληπτικά συνδέονται με πρόκληση όγκων στον εγκέφαλο