Ισχυρές αναταράξεις κλονίζουν τα θεμέλια της φαρμακοβιομηχανίας, με τις διοικήσεις να κάνουν συσκέψεις επί συσκέψεων, αφενός για το πώς θα αντιμετωπίσουν τις γεωμετρικά αυξανόμενες περικοπές, αφετέρου με το τι θα κάνουν με τα καινοτόμα φάρμακα που έχουν στη φαρέτρα τους, αν δηλαδή θα τα εισάγουν στην ελληνική αγορά ή όχι. 

Η περίπτωση της Roche, που αποφάσισε να  αποσύρει το σκεύασμα Cotellic -είχαμε ενημερώσει σχετικά στο ενδοσκόπιο- για το μελάνωμα από τον θετικό κατάλογο συνταγογράφησης φαρμάκων και να το εντάξει στον αρνητικό κατάλογο, βάζοντας τέλος στην ανοχή της για τις μειώσεις τιμών αλλά και την  αναδρομική καταβολή τέλους 25% για την είσοδο νέων φαρμάκων στη θετική λίστα, δεν είναι και η μοναδική.

Πληροφορίες αναφέρουν και άλλη περίπτωση πολυεθνικής εταιρείας, η οποία ενώ είχε πάρει την άδεια από τον ΕΟΦ για ένα καινοτόμο σκεύασμα για τον διαβήτη -ο ασθενής θα το λάμβανε μία φορά την εβδομάδα και όχι σε καθημερινή βάση όπως γίνεται έως τώρα- ενημέρωσε ότι τελικά δεν θα το φέρει στην Ελλάδα, εξαιτίας του τέλους 25%. Μάλιστα, όπως μάθαμε, για το συγκεκριμένο σκεύασμα είχε προγραμματιστεί και εκπαιδευτικό σεμινάριο στους ιατρικούς επισκέπτες που θα το προωθούσαν, το οποίο ακυρώθηκε την τελευταία στιγμή. 

Φρένο στις εισαγωγές καινοτόμων φαρμάκων βάζουν και άλλες εταιρείες, όπως για παράδειγμα πολυεθνική με έντονη παρουσία στην ουρολογία. Όπως ακούγεται, από τα τρία φάρμακα που ήθελε να λανσάρει στην Ελλάδα, τελικά σκέφτεται -χωρίς όμως να το έχει αποφασίσει ακόμη- να φέρει ένα.

Την ίδια στιγμή αυξάνουν οι φήμες που θέλουν μία εταιρεία να περικόπτει τμήματα, τα οποία αν και κερδοφόρα, αντιπροσωπεύουν μικρό ποσοστό στο συνολικό τζίρο. Στο πλαίσιο αυτό ακούστηκε στους "διαδρόμους" πολυεθνικής που ηγείται στο φάρμακο  με ισχυρό ογκολογικό τμήμα, ότι σκοπεύει να περικόψει κάποιο τμήμα της. "Ράδιο αρβύλα" που έχει φέρει όπως είναι και το αναμενόμενο αναστάτωση στους κόλπους της, ενώ ακόμη δεν έχει αποκαλυφθεί το τμήμα που θα κοπεί. Στο μικροσκόπιο δε βάζει και τις συνεργασίες της με τις φαρμακαποθήκες, δίνοντας βαρύτητα σε αυτές που της κάνουν τα περισσότερες πωλήσεις. 

Θετικές εξελίξεις από την άλλη, διαφαίνονται για εταιρείες που πρωταγωνιστούν στα γενόσημα. Γνωστή και μη εξαιρετέα πολυεθνική ψάχνει κόσμο στην περιφέρεια, προκειμένου να εκμεταλλευτεί τις προαναφερθείσες δυσμενείς εξελίξεις.

Την ίδια στιγμή, πληροφορία της τελευταίας στιγμής αναφέρει ότι εταιρεία με γραφεία στην Αθήνα ενημέρωσε τους υπαλλήλους της ότι αναστέλλει τη λειτουργία της και την προϊοντική της γκάμα την αναλαμβάνει άλλη εταιρεία με έδρα τη Θεσσαλονίκη. Το προϊοντικό χαρτοφυλάκιό της περιλαμβάνει αντιβιώσεις, φάρμακα για την υπέρταση, το καρδιαγγειακό, το κεντρικό νευρικό σύστημα, αντιφλεγμονώδη κ.λπ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management
Ποια αντισυλληπτικά συνδέονται με πρόκληση όγκων στον εγκέφαλο