Η παγκόσμια φαρμακευτική αγορά εκτιμήθηκε σε 1,1 τρισ. δολάρια το 2016, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα στο IgeaHub. Η παγκόσμια αγορά, σύμφωνα με το δημοσίευμα, είναι ιδιαίτερα ώριμη και εδραιωμένη. Οι 10 κορυφαίες φαρμακευτικές εταιρείες στην αγορά αυτή είχαν μερίδιο περίπου 40% το 2016 και περίπου 50% λαμβάνοντας υπόψη την κορυφή των 15.  

Άξια λόγου είναι και τα κονδύλια τα οποία δαπάνησαν οι 10 μεγαλύτερες εταιρείες την περυσινή χρονιά για έρευνα και ανάπτυξη. Ειδικότερα, όπως αναφέρονται και στον πίνακα, δαπανήθηκαν 7,9 εκατ. δολ. από την Phizer (ΗΠΑ), 10,1 εκατ. δολ. από την MSD (ΗΠΑ), 9 εκατ. δολ. από την Johnson & Johnson (ΗΠΑ), 10 εκατ. δολ. από την Hoffmann-La Roche-(Ελβετία), 5,4 εκατ. δολ. από την Sanofi (Γαλλία), 9 εκατ. δολ από τη Novartis (Ελβετία), 4,3 εκατ. δολ από την Abbvie (ΗΠΑ), 5,8 εκατ. δολ από την Astrazeneca (Αγγλία), 3,3 εκατ. δολ από την  Gilead (ΗΠΑ) και 3,8 εκατ. δολ. από την Amgen (ΗΠΑ).

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, η Pfizer είναι μια φαρμακευτική εταιρεία   που ασχολείται με την ευεξία, την πρόληψη και τη θεραπεία ασθενειών σε ένα ευρύ φάσμα θεραπειών. Η εταιρεία λειτουργεί μέσω καινοτόμων υπηρεσιών υγείας και εγκατεστημένων επιχειρήσεων υγείας.

Η Merck, γνωστή ως MSD εκτός των Ηνωμένων Πολιτειών και του Καναδά, προσφέρει λύσεις υγείας μέσω των συνταγογραφούμενων φαρμάκων, των εμβολίων, των βιολογικών θεραπειών και των προϊόντων υγείας των ζώων.

Η Johnson & Johnson (J & J) και οι θυγατρικές της ασχολούνται με την έρευνα, την ανάπτυξη, την κατασκευή και τις πωλήσεις φαρμάκων, ιατρικών συσκευών και προϊόντων υγείας για τους καταναλωτές.

Η Hoffmann-La Roche (Roche) αναπτύσσει, κατασκευάζει και παραδίδει καινοτόμα θεραπευτικά και διαγνωστικά όργανα και δοκιμές.

Η Sanofi είναι μια γαλλική εταιρεία επιστημών της ζωής που ασχολείται με την έρευνα, ανάπτυξη, κατασκευή και εμπορία θεραπευτικών λύσεων.

Η Novartis είναι μια παγκόσμια εταιρεία υγείας που εδρεύει στη Βασιλεία της Ελβετίας. Το χαρτοφυλάκιο της εταιρείας περιλαμβάνει καινοτόμα φαρμακευτικά και ογκολογικά φάρμακα, γενικά και βιολογικά όμοια φάρμακα και συσκευές φροντίδας ματιών.

Η εταιρεία AbbVie, που εδρεύει στο Illinois, αναπτύσσει και εμπορεύεται θεραπείες που επικεντρώνονται στην αντιμετώπιση της ρευματολογίας, της γαστρεντερολογίας, της δερματολογίας, της ογκολογίας,  των νευρολογικών διαταραχών κ.λπ

Η AstraZeneca είναι μια παγκόσμια εταιρεία που ασχολείται με την ανακάλυψη, την ανάπτυξη  και τη διανομή προϊόντων για την  πρωτοβάθμια  περίθαλψη, φαρμάκων ειδικής φροντίδας κ.λπ.

Η Gilead είναι μια βιοφαρμακευτική εταιρεία  που ανακαλύπτει, αναπτύσσει και εμπορεύεται καινοτόμα φάρμακα με επίκεντρο τη ιολογία, την ηπατολογία, την αιματολογία, την ογκολογία, τις καρδιαγγειακές, τις φλεγμονές και τις αναπνευστικές ασθένειες.

Η Amgen Inc. είναι μια αμερικανική πολυεθνική  βιοφαρμακευτική εταιρεία με έδρα το Thousand Oaks στην Καλιφόρνια.

Πηγές:
IgeaHub.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά
Πώς να διαχειριστώ τις σκέψεις ότι η ζωή δεν έχει νόημα