To FDA ενέκρινε πρόσφατα την πρώτη συνταγογραφούμενη ψηφιακή θεραπεία. Πρόκειται για το  πρόγραμμα Reset Pear's Reset, που επικεντρώνεται στην κατάχρηση ουσιών.  
 
Η ψηφιακή θεραπεία αποτελεί μια ισχυρή αλλά και προκλητική νέα ιδέα στην υγειονομική περίθαλψη. Το λογισμικό φέρνει μια ακρίβεια στη θεραπεία και με αυτό μια δυνατότητα εξατομίκευσης της θεραπείας. Αυτό δίνει τη δυνατότητα στην ψηφιακή θεραπεία να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο καθώς μεταβαίνουμε στη φροντίδα με βάση την αξία.
  
Όπως αναφέρει η Wall Street Journal, "ο αναδυόμενος τομέας της ψηφιακής ιατρικής - ένας συνδυασμός απομακρυσμένης παρακολούθησης, τροποποίησης συμπεριφοράς και εξατομικευμένης παρέμβασης που επιβλέπει τους ίδιους τους γιατρούς των ασθενών - μπορεί να βελτιώσει τα αποτελέσματα σε ορισμένες από τις πιο δαπανηρές και δύσκολες για διαχείριση κατηγορίες όπως είναι ο διαβήτης, οι καρδιακές παθήσεις και η πνευμονική νόσο. "
 
Σε μια πρόσφατη μελέτη, η ψηφιακή θεραπεία και τα προσαρμοσμένα προγράμματα υγείας συνέβαλαν στη μείωση του σωματικού βάρους και της αρτηριακής πίεσης. Τέτοια εργαλεία μπορούν να είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικά για την πρόληψη και τη διαχείριση του διαβήτη. Οι γιατροί που συνταγογραφούν ψηφιακές θεραπείες βλέπουν την αυξημένη ενεργοποίηση των ασθενών, την προσκόλληση φαρμάκων και τις μειωμένες επανεισδοχές νοσοκομείων.
 
Ένας αυξανόμενος όγκος έρευνας για τις ψηφιακές θεραπείες επικυρώνει όσα γνωρίζουν εδώ και πολύ καιρό οι ιατροί: ότι το περιβάλλον και η συμπεριφορά διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στις περισσότερες ασθένειες που μπορούν να προληφθούν και ότι η ψηφιακή θεραπεία που βασίζεται στο λογισμικό μπορεί να επηρεάσει σταθερά και θετικά και τα δύο.
 
Οι περισσότερες ψηφιακές θεραπείες σήμερα επικεντρώνονται σε πολύπλοκες χρόνιες παθήσεις, όπως η παχυσαρκία, ο διαβήτης και η ψυχική ασθένεια.

Η χρόνια ασθένεια αντιπροσωπεύει ένα δυσανάλογο μερίδιο του κόστους υγειονομικής περίθαλψης στις Ηνωμένες Πολιτείες - περισσότερα από  2 τρισεκατομμύρια δολάρια το χρόνο και 86 τοις εκατό του συνόλου των δαπανών για την υγειονομική περίθαλψη. Τα αυξημένα επίπεδα γλυκόζης που σχετίζονται με τον prediabetes και τον διαβήτη, κοστίζουν μόνο τη χώρα  περισσότερο από 322 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως.   
 
Αν και οι περισσότερες χρόνιες ασθένειες δεν έχουν «θεραπεία» στην κλασική έννοια, η πλειονότητα των περιπτώσεων μπορεί να προληφθεί. Αλλά η ενεργή καθημερινή διαχείριση, το μοντέλο συνεχούς φροντίδας και τα δεδομένα που απαιτούνται για την πρόληψη αυτών των ασθενειών μας ξεφεύγουν σήμερα. Ως αποτέλεσμα, οι ασθενείς (και οι γιατροί τους) είναι συχνά πρόθυμοι να δοκιμάσουν νέα πράγματα.
 
Οι καθημερινές συμπεριφορές έχουν σημασία. Για τις περισσότερες χρόνιες ασθένειες, οι αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορούν να επηρεάσουν ευεργετικά τη βιολογία.  Από την ημικρανία μέχρι την παχυσαρκία, την υψηλή αρτηριακή πίεση, την κατάθλιψη, το άγχος, την άπνοια ύπνου ή τον διαβήτη, η επιτυχία επιτυγχάνεται συχνά όταν ένας ασθενής μπορεί να ελέγξει την κατάσταση αναπτύσσοντας νέες ρουτίνες. Αυτό συμβαίνει με την ψηφιακή θεραπεία.  

Ειδήσεις υγείας σήμερα
"Αόρατος δολοφόνος": Οργανώσεις προειδοποιούν για τις συνέπειες της ακραίας ζέστης
Ο γιατρός Αδριανός Γολέμης θα είναι ο πρώτος Έλληνας αστροναύτης [βίντεο]
Μ. Κουκουράκης: Έρχονται ριζικές αλλαγές στην αντιμετώπιση του καρκίνου