Στο 1,3 με 1,4 δισ. ευρώ αναμένεται να κλείσει ο φετινός συνολικός τζίρος των ιδιωτικών κλινικών, επιδεικνύοντας ουσιαστικά σταθερότητα σε σχέση με την περσινή περίοδο. Το εύλογο ερώτημα είναι πώς συμβαίνει αυτό, όταν έχουν "αποχωρήσει " από την αγορά περί τις 40 κλινικές (σε αυτές συμπεριλαμβάνονται και ψυχιατρικές δομές) και όταν οι περισσότερες σήμερα εν λειτουργία κλινικές είτε υπολειτουργούν είτε έχουν αφαιρέσει τμήματα από τις δομές τους συμπιέζοντας συνειδητά τον τζίρο τους.

Σε συνομιλία που είχαμε με παράγοντες της αγοράς, μας ανέφεραν ότι η "παρτίδα" της δευτεροβάθμιας περίθαλψης στον ιδιωτικό τομέα σώζεται χάρη στους ασφαλισμένους  που διαθέτουν ιδιωτική ασφάλιση. Πλέον, όπως λένε, όλες οι ιδιωτικές κλινικές διατηρούν συμβόλαια συνεργασίας με τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες, κάτι που δεν συνέβαινε το 2009, δηλαδή προ κρίσης. Σήμερα, οι ιδιωτικοί ασφαλισμένοι είναι κατά μέσο όρο το 12% του πληθυσμού -16% είναι στην Αθήνα, 4% είναι στη Θεσσαλονίκη- δηλαδή 1,2 εκατ. πολίτες στα 10 εκατ. πληθυσμό της Ελλάδος. Αυτοί σε ποσοστό πάνω από 90% επιλέγουν για τα θέματα υγείας που τους ανακύπτουν, ιδιωτικές δομές. Άρα έχει αλλάξει το μείγμα του πελατολογίου που επιλέγει τις δομές της δευτεροβάθμιας ιδιωτικής περίθαλψης, ενώ το ποσοστό των ασφαλισμένων σε δημόσια ταμεία έχει πέσει σε ποσοστό κάτω από 10%. 

Οι οποίοι όμως, επιλέγουν ιδιωτικές δομές όχι για νοσηλεία, αλλά για την πραγματοποίηση διαγνωστικών εξετάσεων, αποφεύγοντας έτσι την ταλαιπωρία αλλά και το άγχος της πολύμηνης καθυστέρησης που υπάρχει στην πρωτοβάθμια περίθαλψη του δημόσιου τομέα.

Πληροφορίες που δεν επιβεβαιώνονται, αναφέρουν ότι έχει γίνει πρόταση προς τους αρμοδίους του υπουργείου υγείας να αυξηθεί το κονδύλι προς την ιδιωτική δευτεροβάθμια περίθαλψη κατά 120-130 εκατ. ευρώ προκειμένου μέσω των ιδιωτικών δομών να καλυφθούν και τα κενά του Δημοσίου. Σήμερα το κονδύλι που παίρνουν οι ιδιωτικές κλινικές είναι 265 εκατ. ευρώ και όλοι οι παίκτες αναμένουν το 2019, όπου οι εξαγγελίες από την πλευρά του κράτους είναι ότι θα αυξηθούν τα κονδύλια για την Υγεία ανάλογα με την αύξηση του ΑΕΠ. 

Την ίδια στιγμή, το θερμόμετρο των επιχειρηματικών εξελίξεων ανεβαίνει, με τον άγνωστο Χ να είναι βεβαίως το Ντυνάν και ποια τελικά θα είναι η κατάληξη του διαγωνισμού πώλησής του. Σύμφωνα με τρέχοντα στοιχεία, ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται στην κλινική είναι 80, γεγονός που σημαίνει ότι καλύπτεται κάτω από το 20% των κλινών που διαθέτει. Μολονότι, όπως μας ανέφερε παράγοντας, ο αριθμός των γιατρών που απασχολούνται στην κλινική δεν έχει πέσει δεν προσελκύονται και νέοι, ενώ έχει πέσει έως και 40% ο αριθμός των χειρουργείων που διενεργούνται...

Άσχετα πάντως από την εξέλιξη του Ντυνάν, ο κλάδος των ιδιωτικών κλινικών δείχνει να έχει περάσει σε άλλη φάση ανάπτυξης στο πλαίσιο της οποίας λιγότεροι παίκτες μοιράζονται την πίτα. Τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι μόλις 5 παίκτες της αγοράς ελέγχουν πάνω από το 50% του κλάδου, με την πρώτη δύναμη να κατέχει μερίδιο 28% της αγοράς.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ο ψηφιακός φάκελος ασθενούς, η τεχνητή νοημοσύνη και η μεγάλη παγίδα
Αλαλούμ με το πρόγραμμα πρόληψης κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA