Πρώτα η αλλαγή ή η δημιουργία νέου Νόμου για τις ανατιμολογήσεις που πάνε από 2 σε μία το χρόνο και έπειτα θα έρθει η υπουργική απόφαση που θα ορίζει το νέο πλαίσιο τιμολόγησης των φαρμάκων. Ολα.. λογικά και υπό κανονικές συνθήκες θα έχουν ψηφιστεί πριν από τα τέλη του χρόνου

Λίγο πριν τις επίσημες ανακοινώσεις του Υπουργείου Υγείας, κάποιες πληροφορίες από παράγοντες της αγοράς για το νέο τρόπο τιμολόγησης και όχι μόνο είναι οι εξής:

-Τα γενόσημα θα τιμολογούνται στο 65% της αξίας του προϊόντος αναφοράς (που έχει χάσει την πατέντα του). Η πρόταση από την ΠΕΦ ήταν να πάει στο 80% αλλά τελικά δεν πέρασε.

-Δύο είναι τα σενάρια μετά το σπάσιμο της πατέντας. Το πρωτότυπο θα χάνει το 50% της αρχικής του τιμής ή θα τιμολογείται βάσει των δύο φθηνότερων κρατών της Ευρωζώνης.

-Θα δημιουργηθούν κάποια επίπεδα προστασίας. Στα μεν προϊόντα αναφοράς η κατώτατη λιανική τιμή θα είναι 6 ευρώ και στα γενόσημα θα είναι 5,4 ευρώ. Η πρόταση από την πλευρά της εγχώριας φαρμακοβιομηχανίας ήταν η τιμή αυτή να είναι του παραγωγού και άρα η λιανική να ανέβαινε στα 8 ευρώ περίπου.

Σημειώνεται ότι συνολικά οι κωδικοί σκευασμάτων είναι 7.880 περίπου (συμπεριλαμβάνονται μέσα όλες οι κατηγορίες και τα βιοομοειδή), εκ των οποίων τα 2.700 είναι γενόσημα

-Η τιμολόγηση θα γίνεται βάσει δύο κρατών της Ευρωζώνης. Η αρχική πρόταση του Υπουργείου ήταν ένα κράτος, του ΣΦΕΕ ήταν 3 κράτη και τελικά επικράτησαν οι δύο χώρες με τις χαμηλότερες τιμές. Στατιστικά αυτές με τις χαμηλότερες τιμές φαρμάκων είναι κατά σειρά η Ισπανία, η Γαλλία και η Ιταλία... Η δυάδα των κρατών που θα υπολογίζεται δεν θα είναι σταθερή, αλλά θα "παίζει" ανάλογα με την συσκευασία.

-Δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμα σε πόσα κομμάτια θα σπάει ο προϋπολογισμός που θα παραμείνει στο 1,945 εκατ. ευρώ.

-Πηγές αναφέρουν ότι αναζητούνται κονδύλια ξεχωριστά για τα εμβόλια που δεν είναι θεραπεία αλλά πρόληψη. Το κονδύλι τους είναι από 110 έως 130 εκατ. ευρώ

-Επίσης υπάρχει σύγχυση και με τα αιμοπαράγωγα που συγκαταλέγονται στα φάρμακα υψηλού κόστους και είναι κατά βάση νοσοκομειακά. Σε αυτό το κομμάτι υπάρχουν πολλές ελλείψεις λόγω των περικοπών. Πρόκειται για μία γκρίζα περιοχή καθώς εμπλέκονται και 55 εκατ. ευρώ που είναι στον ΕΟΠΥΥ και αφορά τις ιδιωτικές κλινικές (για τα συγκεκριμένα σκευάσματα).

Υπάρχουν σκέψεις να δημιουργηθεί για τα αιμοπαράγωγα ένας κλειστός προϋπολογισμός, έτσι ώστε να μην επηρεάζονται από άλλα εξίσου ακριβά σκευάσματα, όπως για παράδειγμα τα ογκολογικά.
Πάντως, στο νοσοκομειακό θα υπάρξουν αλλαγές με καταρχήν αύξηση του προϋπολογισμού, ενώ θα πρέπει να διορθωθεί και ένα σοβαρό λάθος. Αυτό είναι στο ΦΕΚ 22/12/17 όπου στα κονδύλι των 510 εκατ. ευρώ δεν περιλαμβάνεται το νοσοκομείο Παπαγεωργίου που υπάγεται σε άλλο νομικό καθεστώς.

Για το 2018 εκτιμάται ότι το clawback θα φθάσει τουλάχιστον στο 38% από 33% που ήταν το 2017. Βάσει νομοθεσίας, δεν προβλέπεται κλειστός προϋπολογισμός. Από την άλλη, υπάρχει η σκέψη ότι για να γίνει καλύτερη κατανομή των δαπανών να υπάρξει σπάσιμο των κονδυλίων σε πολλές κατηγορίες.

Οι παραπάνω αλλαγές λέγεται δεν θα είναι και οι μοναδικές καθώς έρχεται η ομογενοποίηση των συσκευασιών. Τι σημαίνει αυτό; ότι τα εκτός πατέντας και τα γενόσημά τους να έχουν την ίδια συσκευασία με την ίδια περιεκτικότητα σε φάρμακο. Σήμερα υπάρχει off patent με 28 χαπάκια και το γενόσημό του έχει 40 χαπάκια.

Επίσης τα θεραπευτικά πρωτόκολλα που έχουν σήμερα συμβουλευτικό χαρακτήρα να κλειδώσουν. Ο στόχος είναι 40-50 νέα "κλειδωμένα" πια θεραπευτικά πρωτόκολλα το προσεχές διάστημα...

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ανακαλύφθηκε ''τρίτη κατάσταση ύπαρξης'' στη βιολογία - Ούτε ζωή, ούτε θάνατος
Επιστήμονες αναγνώρισαν νέα ομάδα αίματος
Χαμηλότερες οι αποδοχές των υγειονομικών το 2024 σε σχέση με το 2011 [πίνακας]