Σε εξισώσεις προσομοίωσης επιδίδονται οι φαρμακοβιομηχανίες προκειμένου να προσδιορίσουν όσο το δυνατόν καλύτερα τις οικονομικές επιβαρύνσεις που θα έχουν από τα νέα μέτρα τιμολόγησης των φαρμάκων από την επόμενη χρονιά. Η ψήφιση των μέτρων όπως φαίνεται πάει για τον Ιανουάριο, καθώς πρώτα πρέπει να ψηφιστεί ο νέος Νόμος για τη μία ανατιμολόγηση το χρόνο, από δύο που είναι τώρα. 

Όπως μάθαμε, από τα νέα μέτρα το Υπουργείο εκτιμά ότι θα έχει μία επιπλέον επιβάρυνση στη δαπάνη του της τάξεως των 27 εκατ. ευρώ. Από την πλευρά της, η φαρμακοβιομηχανία, η οποία μάλιστα ανέθεσε σε εξειδικευμένη εταιρεία το έργο της προσομοίωσης, εκτιμά ότι η επιπλέον δαπάνη θα είναι στα 100 εκατ. ευρώ. Βέβαια, το ζητούμενο είναι τι μεταβλητές έχει χρησιμοποιήσει η κάθε πλευρά. Για παράδειγμα, έχει συμπεριληφθεί και η συμμετοχή των ασφαλισμένων στην εξίσωση που έκανε η πλευρά της φαρμακοβιομηχανίας;

Εντονότερα προβληματισμένες δείχνουν να είναι οι φαρμακοβιομηχανίες που δεν έχουν στη φαρέτρα τους παλαιά φάρμακα,  τα οποία με βάση τους νέους υπολογισμούς θα πάρουν κάποια αύξηση στην τιμή τους αλλά έχουν ως επί το πλείστον νέα. Θυμίζουμε ότι με βάση τα νέα μέτρα, δημιουργείται κατώτατο όριο τιμής για τα προϊόντα αναφοράς στα 6 ευρώ και για τα γενόσημα στα 5,4 ευρώ. Πηγές λένε  ότι αυτές οι φαρμακοβιομηχανίες έχουν εκφράσει τη δυσαρέσκειά τους για τα νέα μέτρα, καθώς και για  την αλλαγή του τρόπου υπολογισμού του clawback που θα κληθούν και οι ίδιες να καταβάλουν, χωρίς όμως από την άλλη να "γράφουν" πωλήσεις με παλιά σκευάσματα. 

Την ίδια στιγμή, πολλά είναι τα αδιευκρίνιστα σημεία στον νέο τρόπο τιμολόγησης, εξ ου και οι συχνές συναντήσεις που πραγματοποιούνται στα γραφεία των θεσμικών οργάνων της φαρμακοβιομηχανίας για την καταγραφή των τεχνικών ζητημάτων που θα πρέπει να διευκρινιστούν πριν την εφαρμογή του νέου τρόπου τιμολόγησης. Για παράδειγμα, αναφέρουν πληροφορίες, αίτημα της φαρμακοβιομηχανίας είναι τα προϊόντα που αποκλειστικά εξάγονται να βγουν από το Δελτίο Τιμών και να τοποθετηθούν σε ένα δικό τους Δελτίο όπου δεν θα υπόκεινται σε ανατιμολογήσεις. Παράλληλα, τι θα γίνει με τα εμβόλια και τα αιμοπαράγωγα, δηλαδή με το νέο τρόπο τιμολόγησης θα ανατιμολογούνται (δεν το θέλει η φαρμακοβιομηχανία);

Παράγοντες επισημαίνουν ότι οι φαρμακοβιομηχανίες εργάζονται πυρετωδώς για την πλήρη καταγραφή των τεχνικών ζητημάτων, έτσι ώστε να τα γνωστοποιήσουν στους αρμοδίους του Υπουργείου πριν από το τέλος της χρονιάς. 

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΙΣΑ: 1ο Εκπαιδευτικό Σεμινάριο: ‘’Έμφραγμα του Μυοκαρδίου- Νεότερες προσεγγίσεις’’
LIVE μετάδοση Λαπαροσκοπικής κολεκτομής 26 Απριλίου 2024
Ανδρική υπογονιμότητα: Σχετίζεται με τη χρήση κινητών τηλεφώνων;