Παρά τις δυσκολίες με το φάρμακο, το χρήμα ρέει άφθονο. Σε 496 σελίδες του ΕΟΦ καταγράφονται οι οικονομικές παροχές που προσέφεραν οι φαρμακοβιομηχανίες το 2017, ενώ το μεγάλο ερωτηματικό είναι που θα κλείσουν αυτές το 2018 και σε συνδυασμό με τις γενικότερες στενάχωρες οικονομικές συνθήκες της αγοράς. Αποτελεί κοινό μυστικό, ότι η αγορά κινείται με ρυθμούς ζούγκλας, όπου τα στεγανά έχουν πέσει γεγονός που σημαίνει ότι μπορεί σε τυπικούς όρους να υπάρχει η διάκριση ανάμεσα στα φάρμακα που διακινούνται μέσω των φαρμακείων και στα σκευάσματα που προμηθεύονται τα νοσοκομεία και τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, όμως επί της ουσίας μιλάμε για μία αλυσίδα όπου ο ένας κρίκος συνδέεται με τον άλλον. Κοινώς οι εταιρείες εδώ και καιρό δεν κάνουν διακρίσεις στον ιατρικό κόσμο, ενώ φημολογείται ότι εταιρεία που δεν έχει καμία σχέση με τα νοσοκομειακά, εδώ και καιρό οι πωλητές της πηγαινοέρχονται σε όλες τις δημόσιες δομές.

Οι παροχές διακρίνονται προς τους Επιστήμονες Υγείας (391 σελίδες) συνολικής αξίας για το προαναφερόμενο έτος της τάξεως των 12,7 εκατ. ευρώ και προς τους Επιστημονικούς Φορείς (Πανεπιστήμια, Ιατρικές Εταιρείες, Υγειονομικές Περιφέρειες κ.λπ.) συνολικού ύψους 35.135.073 ευρώ. Το τελικό ποσό διαμορφώνεται σε 47.871.139 ευρώ

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει μια δεύτερη ανάγνωση των παραπάνω παροχών, χωρίς ωστόσο αυτό να σημαίνει ότι μπορεί και κάποιος εύκολα να εξηγήσει όλα τα ευρήματα.

Οσον αφορά στους επιστήμονες υγείας, ο πίνακας του ΕΟΦ κατηγοριοποιείται στις εγγραφές στα συνέδρια, στις μετακινήσεις των συνέδρων, σε ενδεχομένως συμβουλευτικές υπηρεσίες από μέρους τους, στη διαμονή τους, σε έρευνες (μη παρεμβατικές-παρεμβατικές κλινικές μελέτες) αλλά και στην τιμητική αμοιβή τους - σε κάποιες περιπτώσεις ξεπέρασε και τα 5.000 ευρώ - για τη συμμετοχή τους προφανώς στο συνέδριο. Σύμφωνα με τα στοιχεία του πίνακα, οι περιπτώσεις που το κόστος (συνολικό) ανά άτομο ξεπέρασε τις 11.000 ευρώ μετριώνται στα δάκτυλα του ενός χεριού. Η ψαλίδα του κόστους στο σύνολο των φαρμακευτικών εταιρειών -προς όλους τους συνέδρους που υποστήριξαν- κυμάνθηκε από 546 ευρώ, ενώ μία περίπτωση εταιρείας ξεπέρασε το 1 εκατ. ευρώ.

Μεγαλύτερος ανταγωνισμός φαίνεται να υπάρχει στους επιστημονικούς φορείς, όπου εκεί οι εταιρείες που ξεπέρασαν το 1 εκατ. στις παροχές ήταν 13. Συγκεκριμένα στο σύνολο των εταιρειών οι παροχές κυμάνθηκαν από 2.000 ευρώ και έφθασαν μέχρι και 3,2 εκατ. ευρώ. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον σε αυτή την κατηγοριοποίηση έχει πως μοιράζονται οι δωρεές και οι χορηγίες από τις εγχώριες φαρμακοβιομηχανίες και τις πολυεθνικές. Ενώ οι τελευταίες παίζουν σε διπλό ταμπλό δηλαδή συνδυασμό χορηγίας και δωρεάς, οι ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες έχουν επιλέξει την οδό της χορηγίας. Ενα επίσης ενδιαφέρον εύρημα είναι τα ποσά που κατευθύνθηκαν σε Υγειονομικές Περιφέρειες τα οποία όμως δεν χαρακτηρίζονται ως δωρεές ή χορηγίες αλλά με τη λέξη "άλλο".

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Οδηγός για τις αλλεργίες και την κλιματική αλλαγή
Απάντηση της Ιατρικής του Πανεπιστημίου της Αθήνας για τη νοσηλεία και τον θάνατο του Δ. Καλλιάνου
Ερρίκος Ντυνάν: Καρδιολογική επέμβαση σε ασθενή 100 ετών!