Αυξάνονται τα αιτήματα των φαρμακοβιομηχανιών να ενισχυθούν άμεσα οι προϋπολογισμοί στις διάφορες θεραπευτικές κατηγορίες, καθώς δεν ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες του πληθυσμού. Κάτι σχετικό έγινε πριν λίγο καιρό και με τα εμβόλια, που τελικά αυξήθηκαν τα κονδύλια που τα αφορούσαν και συγκεκριμένα για την περίοδο Σεπτεμβρίου-Δεκεμβρίου από τα 100 εκατ. ευρώ σε 160 εκατ. ευρώ.

Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες αναφέρουν, λοιπόν ότι προωθήθηκε πρόσφατα στην ηγεσία του ΕΟΦ αλλά και στο Υπουργείο Υγείας επιστολή προκειμένου να αυξηθούν από φέτος τα κονδύλια του κλειστού προϋπολογισμού που αφορά τα σκευάσματα με τη δραστική ουσία adalimumab η οποία αναφέρεται σε επτά ενδείξεις, μεταξύ των οποίων ρευματοειδής αρθρίτιδα, ψωρίαση, νόσος Crohn κ.λπ.

Υπενθυμίζεται, ότι μέχρι και το πρώτο εξάμηνο του 2020 το συγκεκριμένο σκεύασμα που ήταν ένα, περιλαμβανόταν στον ανοικτό προϋπολογισμό και τα κονδύλια που το αφορούσαν ήταν κατ' εκτίμηση 72 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση. Πέρσι, όμως, την περίοδο του καλοκαιριού ξεκίνησε η διαπραγμάτευση της τιμής του, καθώς πλέον οι εταιρείες που διακινούν σκευάσματα με τη συγκεκριμένη δραστική είναι επτά, η οποία ολοκληρώθηκε τον Σεπτέμβριο. Με τις εκπτώσεις να φτάνουν, σύμφωνα με φήμες, ακόμη και το 70% στην τιμή ex factor, ορίστηκε κλειστός προϋπολογισμός για τη θεραπευτική κατηγορία στα 72 εκατ. ευρώ περίπου, αλλά για δύο χρόνια.

Πληροφορίες, αναφέρουν ότι στο δεύτερο εξάμηνο του 2020, όταν ο κλειστός προϋπολογισμός ήταν 16,2 εκατ. ευρώ υπήρξε υπέρβαση 1,5 με 2 εκατ. ευρώ περίπου. Παράγοντας της αγοράς, μας ανέφερε ότι αυτό ήταν αναμενόμενο, καθώς η αγορά έτρεχε με πάνω από 10% (παρά τις απαγορεύσεις στις μετακινήσεις στα νοσοκομεία), γεγονός που σημαίνει ότι οι ασθενείς λάμβαναν κανονικά τα φάρμακα της κατηγορίας που αναφέρεται σε χρόνια νοσήματα.

Οσον αφορά το πρώτο εξάμηνο του 2021, τα κονδύλια ανέρχονται σε περίπου 18 εκατ. ευρώ και άρα στο έτος θα πάενε στα 36 εκατ. ευρώ. Πηγές υποστηρίζουν ότι το συνολικό φετινό ποσό πρέπει να αυξηθεί στα 38,5 εκατ. ευρώ. Οι ασθενείς στους οποίους απευθύνονται τα εν λόγω σκευάσματά εκτιμάται ότι είναι 9.000 συν 2.500 νέοι ασθενείς στην κατηγορία.

Την ίδια στιγμή, φήμες αναφέρουν ότι εταιρείες και από άλλες θεραπευτικές κατηγορίες-και συγκεκριμένα ερυθροποιητίνες- ετοιμάζονται να προωθήσουν ανάλογη επιστολή στους αρμόδιους για την εξεύρεση επιπλέον κονδυλίων. Το κόστος της κατηγορίας με περσινά στοιχεία είχε εκτιμηθεί στα 80 εκατ. ευρώ.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Να δοκιμάσω να παίρνω μικροδόσεις καφέ;
Κάνε το όπως το "Γ. Παπανικολάου": Δεκάδες πρώιμες διαγνώσεις καρκίνου του πνεύμονα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα