Από καθόλου έως μικρό ποσοστό θα είναι οι εκπτώσεις που σκοπεύουν να δώσουν οι φαρμακοβιομηχανίες που διαχειρίζονται εμβόλια ανταποκρινόμενες στην επιθυμία της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης να προβούν σε έκπτωση 5% για το 2021. 

Πηγές αναφέρουν, ότι την τελεσίδικη απόφασή τους έπρεπε να την αποστείλουν μέχρι την Τρίτη, ενώ η τελευταία διαπραγμάτευση με την Επιτροπή πρόκειται να γίνει την προσεχή Παρασκευή.

Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, μας ανέφεραν λοιπόν ότι η πρόταση για την έκπτωση -δεν έχει υπάρξει ανάλογη στο παρελθόν- έγινε προς τις εταιρείες την προηγούμενη εβδομάδα. Κατά τις ίδιες πηγές οι εταιρείες που διαχειρίζονται περί τα 30 εμβόλια, συναντήθηκαν με την Επιτροπή Διαπραγμάτευσης, όπου και ενημερώθηκαν μεταξύ άλλων ότι τα διαθέσιμα κονδύλια για εμβόλια την φετινή περίοδο θα φτάσουν τα 205 εκατ. ευρώ.

Όμως κατά πληροφορίες, το σύνολο των εταιρειών αρνήθηκε να παραχωρήσει εκπτώσεις 5%. Τα επιχειρήματα που δόθηκαν για αυτή την άρνηση ήταν διάφορα, όπως:  κάποια εταιρεία παραχώρησε 2,5%, κάποια άλλη ενημέρωσε ότι πολιτική της πολυεθνικής είναι να μην δίνει εκπτώσεις στα εμβόλια, άλλη εταιρεία που διαχειρίζεται περί τα 10 εμβόλια έφτασε στο 5% μεσοσταθμικά, δίνοντας σε κάποια εμβόλια έκπτωση 10% και σε κάποια άλλα μηδενικές αυξήσεις, άλλη εταιρεία ενημέρωσε ότι δεν θα υπάρξει εκτροχιασμός της δαπάνης που συνέβη το 2020 λόγω της πανδημίας και άρα δεν υπάρχει λόγος να δοθούν εκπτώσεις κ.λπ.
 
Το γεγονός είναι ότι η υπέρβαση της δαπάνης είναι ο μεγαλύτερος φόβος του Υπουργείου, καθώς τον τελευταίο χρόνο το 2020 κάποια εμβόλια (εκτός της γρίπης) κατέγραψαν σημαντική άνοδο στην διάθεσή τους με χαρακτηριστικότερο το εμβόλιο του πνευμονιόκοκκου- αυξήθηκε κατά 75% και του έρπητα ζωστήρα κατά 62%.

Πόσα ήταν τα κονδύλια για το 2020

Αρχικώς είχαν οριστεί 100 εκατ. ευρώ για τα εμβόλια την περίοδο Σεπτεμβρίου Δεκεμβρίου. Όπως λέγεται, το συγκεκριμένο ποσό δόθηκε από λάθος υπολογισμό, καθώς ενώ τον Νοέμβριο είχαν φτάσει τα 125 εκατ. ευρώ μεταφέρθηκε στους αρμόδιους η λάθος πληροφορία ότι το κονδύλι είχε φτάσει τα 97 εκατ. ευρώ. Τελικώς, μετά από διαπραγματεύσεις και εφόσον έγιναν αντιληπτές οι πραγματικές ανάγκες, τα διαθέσιμα κονδύλια αυξήθηκαν στα 160 εκατ. ευρώ.

 

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κεθεά Ήπειρος: Πρόγραμμα κατάρτισης ‘’Αρωματικά-Φαρμακευτικά Φυτά’’
170η Αποστολή Κινητών Ιατρικών Μονάδων στo Λαιμό Πρεσπών
Την επιστημονική κατάρτιση και το ήθος των επιστημόνων στη χώρα μας εξήρε ο Πρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης