Ανάμεσα στις 10 κορυφαίες φαρμακοβιομηχανίες, αυτή που πέτυχε την μεγαλύτερη αύξηση στην κεφαλαιοποίησή της την περασμένη χρονιά, σύμφωνα με την εταιρεία ερευνών Global Data, ήταν η Abbvie, που πέτυχε αύξηση κατά 44,4% που σε απόλυτο μέγεθος είναι 189,2 δισ. δολάρια και μάλιστα, χωρίς προϊόντα COVID.

Αντίθετα, οι παραγωγοί εμβολίων για τον κορωνοϊό, όπως η Pfizer και η AstraZeneca δεν κατάφεραν να ξεπεράσουν την εκτίμηση της αγοράς. Την ίδια στιγμή, η Gilead Sciences, η οποία διανέμει το μοναδικό πλήρως εγκεκριμένο από τον FDA φάρμακο για την COVID,  ρεμντεσιβίρη, είδε να περιορίζεται κατά 11,2% η κεφαλαιοποίησή της. Βεβαίως πρέπει να αναφερθεί ότι η συγκεκριμένη πολυεθνική δεν συμπεριλαμβάνεται στην δεκάδα των κορυφαίων φαρμακοβιομηχανιών.

Φυσικά, η ετήσια ανάπτυξη της AbbVie συμπεριλαμβάνει και την Allergan που εξαγόρασε στα μέσα του 2020. Ωστόσο, η τριμηνιαία αύξηση του κεφαλαίου της εταιρείας κατά το τρίτο περσινό τρίμηνο σημείωσε  μια εντυπωσιακή άνοδο κατά 22,4%, που είναι και πάλι η μεγαλύτερη μεταξύ των 10 κορυφαίων εταιρειών που περιλαμβάνονται στη λίστα.

Μέχρι στιγμής, η AbbVie έχει ένα φάρμακο σε κλινικές δοκιμές για την καταπολέμηση της COVID-19: το cenicriviroc. Όμως, όπως υποστηρίζει το δημοσίευμα οι πραγματικοί οδηγοί της αύξησης της AbbVie είναι τα φάρμακα ρισανκιζουμάμπη και upadacitinib  που κυκλοφόρησαν πρόσφατα.

Όφελος 

Κατά τις πρώτες μέρες της πανδημίας, σχεδόν όλες οι τιμές των μετοχών των βιοφαρμακευτικών εταιρειών μειώθηκαν. Ωστόσο, τα νέα σχετικά με την έρευνα και την ανάπτυξη - και αργότερα οι κανονιστικές εξουσιοδοτήσεις - για τα προϊόντα COVID-19 βοήθησαν αρκετούς φαρμακευτικούς κολοσσούς να ανακάμψουν.

Η Eli Lilly, μόλις με μια άδεια χρήσης έκτακτης ανάγκης από τον FDA για το κοκτέιλ αντισωμάτων COVID-19, κέρδισε αύξηση κατά 28% σε ετήσια βάση στην κεφαλαιοποιησή της φτάνοντας στα 161,5 δισ. δολ. Τα διαγνωστικά της Roche, συνέβαλαν στην αύξηση της κεφαλαιοποίησης κατά 11,2%  στα 301,8 δισ. δολ, ενώ και η  Johnson & Johnson, μόλις υπέβαλε το εμβόλιο COVID για έγκριση στον FDA, αυξήθηκε η αξία της κατά 7,9% στα 414,4 δισ. δολ. στο τέλος του 2020.

Η αύξηση της χρηματιστηριακής αξίας της Lilly το 2020 ήταν αποτέλεσμα του έργου της πρώτης άδειας από τον  FDA για το αντίσωμα COVID bamlanivimab ως μεμονωμένο παράγοντα και η μετέπειτα παραγγελία της αμερικανικής κυβέρνησης για επιπλέον 650.000 δόσεις, ενώ θετικά συνέβαλε και η ισχυρή απόδοση του GLP-1 για το διαβήτη Trulicity, δήλωσε η GlobalData. Την ίδια στιγμή, η Novo Nordisk - χάρη στα ταχέως αναπτυσσόμενα ανταγωνιστικά της GLP-1 φάρμακα (σεμαγλουτίδη) πέτυχε άνοδο 18,3% στο τέλος του έτους .

Η Regeneron, η οποία ανέπτυξε το κοκτέιλ αντισωμάτων COVID REGN-COV2 σημείωσε επίσης σημαντική αύξηση του κεφαλαίου της στα τέλη του 2020 κατά 27,4%.

Αντιικό

Όσον αφορά στο αντιιικό remdesivir, της εταιρείας Gilead, συγκέντρωσε μεγάλη προσοχή προτού διατεθούν εμβόλια. Όμως, καθώς ο αρχικός ενθουσιασμός μειώθηκε, η τιμή της μετοχής της Gilead κινήθηκε πτωτικά το δεύτερο εξάμηνο του 2020.

Η τιμή της μετοχής της εταιρείας σημείωσε ανοδική πορεία τις πρώτες εβδομάδες του 2021, πιθανώς ενισχυμένη από τις ειδήσεις ότι το φάρμακο δημιούργησε πωλήσεις 2,8 δισ. δολ. πέρυσι και αναμένεται να προσφέρει παρόμοιο τζίρο φέτος.

Η Merck τέλος, κατέγραψε  μείωση 10,5% σε ετήσια βάση, ενώ ο αντίπαλος της στην  ανοσο-ογκολογίας, Bristol Myers Squibb, υπέστη μια ηπιότερη πτώση της τάξεως του 6,8%.

Πηγές:
fiercepharma

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Να δοκιμάσω να παίρνω μικροδόσεις καφέ;
Κάνε το όπως το "Γ. Παπανικολάου": Δεκάδες πρώιμες διαγνώσεις καρκίνου του πνεύμονα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα