Η τελική διαμόρφωση του clawback για το 2020 αναμένεται να γνωστοποιηθεί στα τέλη Μαρτίου και εκτιμάται ότι θα κλείσει στα 780 εκατ. ευρώ (εξωνοσοκομειακή υπέρβαση) μετά και την χρηματοδότηση φαρμακευτικής δαπάνης των εμβολίων με επιπλέον 165 εκατ. ευρώ.

Πρακτικά θα ξέρουμε το ύψος του clawback ανά εταιρεία όταν αφαιρεθούν και οι επενδύσεις στην κλινική έρευνα και σε νέες κτιριακές εγκαταστάσεις που εκτιμάται ότι θα είναι 100 εκατ. ευρώ.

Το 2019 η υπέρβαση ήταν 780 εκατ. ευρώ, αν και το αρχικό νούμερο ήταν 810 εκατ. ευρώ, αλλά από το ποσό αυτό αφαιρέθηκε η δαπάνη για τους Ευρωπαίους πολίτες.

Ωστόσο, επισημαίνουν στελέχη της αγοράς, η αλλαγή του τρόπου υπολογισμού της κατανομής των αναγκαστικών επιστροφών (clawback) στις εταιρείες από το 90% (μερίδιο αγοράς)-10% (αύξηση πωλήσεων) στο 80%(μερίδιο αγοράς)-20% (αύξηση πωλήσεων), με την ταυτόχρονη αφαίρεση από το 20% των γενοσήμων και των προϊόντων εκτός προστασίας (off patent), αναμένεται ότι θα επιβαρύνει δυσανάλογα τις εταιρείες που διαθέτουν στο χαρτοφυλάκιό τους καινοτόμα προϊόντα, δηλαδή προϊόντα που βρίσκονται υπό προστασία.

Όσον αφορά στο νοσοκομειακό clawback του 2020, πηγές εκτιμούν ότι θα είναι αυξημένο κατά 5,6% με 6% από το αντίστοιχο του 2019 που ήταν της τάξεως των 480 εκατ. ευρώ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Webinar Φάκελοι Υγείας με θέμα: ''Καρδιακή ανεπάρκεια & συννοσηρότητες''
Το νέο διοικητικό συμβούλιο του ΣΦΕΕ και το ψήφισμα της γενικής συνέλευσης
Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου: Πιο αποτελεσματική η διατροφική προσαρμογή από τα φάρμακα [μελέτη]