Αυτοάνοσο και εξέλιξη

Το αυτοάνοσο που έχω εδώ και 30 χρόνια με προβληματίζει όχι τόσο για τις υποτροπές που δεν έχω, όσο για την φαρμακευτική θεραπεία που υποβάλλομαι επί...

Παρασκευή, 26 Ιουνίου 2020, 13:02
tired

Το αυτοάνοσο που έχω εδώ και 30 χρόνια με προβληματίζει όχι τόσο για τις υποτροπές που δεν έχω, όσο για την φαρμακευτική θεραπεία που υποβάλλομαι επί τόσα πολλά συναπτά έτη, θεραπεία με ανοσοκατασταλτικά φάρμακα που - δεν μπορεί - κάποια στιγμή θα επηρεάσουν το ανοσοποιητικό σύστημα γενικά.

Πρόσφατα και λόγω κάποιου σημαδιού που έβγαλα, δερματολόγος μου είπε χαρακτηριστικά πως - το ένα αυτοάνοσο φέρνει αυτοάνοσο - και πως τα ανοσοκατασταλτικά φάρμακα έχουν παρενέργειες. Εγώ βέβαια στέκομαι στην καλή κατάσταση που βρίσκομαι και το γεγονός ότι δεν έχω υποτροπές.

Τι θα γίνει όμως τώρα που μπαίνω σε μία ευαίσθητη - από πλευράς εκδήλωσης ασθενειών - ηλικία? Μετά τα 50 συνήθως εμφανίζονται τα περισσότερα προβλήματα. Ειδικά δε στην περίπτωση που λαμβάνει κανείς ανοσοκατασταλτικά, η κατάσταση είναι δύσκολη. Χρειάζεται λοιπόν μεγαλύτερη προσοχή και πρόληψη. Δεν πρέπει να ξεχνά κανείς από αυτούς τους ασθενείς ότι βρίσκεται συνεχώς υπό θεραπεία. Ακόμη και αν πρόκειται για δόση συντήρησης.

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ