Ένα ήδη εγκεκριμένο φάρμακο για την πολλαπλή σκλήρυνση μπορεί να επιβραδύνει σημαντικά την εξέλιξη σε ανθρώπους με πρωτοπαθώς προϊούσα πολλαπλή σκλήρυνση, αναφέρει νέα έρευνα.
Ασθενείς στους οποίους χορηγήθηκε ενδοφλεβίως το ocrelizumab ήταν λιγότερο πιθανό να έχουν εξέλιξη της αναπηρίας τους, αναφέρουν ερευνητές στο Lancet.
Συγκεκριμένα, είχαν καλύτερη λειτουργικότητα χεριών και επιδεξιότητα βραχιόνων και ήταν λιγότερο πιθανό να χρειάζονται αναπηρικό αμαξίδιο.
Ο Gavin Giovannoni, του Queen Mary University of London, δήλωσε ότι τα ευρήματα είναι σημαντικά επειδή δείχνουν ότι η αγωγή μπορεί να κάνει ουσιαστική διαφορά σε ανθρώπους με πιο προχωρημένη μορφή της πάθησης και μπορεί να συμβάλλει στη διατήρηση της λειτουργικότητας των χεριών.
Οι ερευνητές επέλεξαν 1.000 ασθενείς σε 22 χώρες, από τους οποίους οι μισοί λάμβαναν ενδοφλεβίως ocrelizumab κάθε 6 μήνες για σχεδόν 3 χρόνια και οι υπόλοιποι placebo.
Ασθενείς που έλαβαν ocrelizumab είχαν 30% χαμηλότερο κίνδυνο εξέλιξης της αναπηρίας, έδειξε η έρευνα.
Το ocrelizumab επίσης μείωσε την επιδείνωση της λειτουργικότητας των χεριών κατά 41% στις 12 εβδομάδες και τον κίνδυνο ανάγκης για αμαξίδιο κατά 52%.
Προσθέστε το iatronet.gr στο DiscoverΕιδήσεις υγείας σήμερα
ΕΜΑ: Συνιστά επικαιροποίηση των εμβολίων κατά της CoViD, ώστε να στοχεύουν την παραλλαγή XFG
Γιατί η χρόνια κόπωση είναι πιθανό να ξεκινά από το πιάτο
Άγχος και βραδινό φαγητό επιβαρύνουν το έντερο (μελέτη)