Η χρόνια κόπωση μειώνει την ποιότητα ζωής και επηρεάζει την αποδοτικότητα στην εργασία, ενώ μπορεί να οδηγήσει και σε ατυχήματα.
Επιφανειακά, η αιτία αποδίδεται συχνά στην έλλειψη ανάπαυσης, αλλά ενδεχομένως μπορεί να οφείλεται και στην απουσία κατάλληλης διατροφής.
Ερευνητές του Graduate School of Human Life and Ecology του Osaka Metropolitan University εστίασαν σε διατροφική κατάσταση και ελλείψεις σε υδατοδιαλυτές βιταμίνες που περιέχονται σε μη ισορροπημένες διατροφές. Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο Nutrients.
Η ομάδα υπέθεσε οτι έλλειψη φυλλικού οξέος και βιταμίης Β12 ενδεχομένως συνδέεται με την κόπωση και εστίασε την έρευνά της στην ομοκυστείνη. Μετρήθηκαν στο αίμα η ομοκυστείνη, το φυλλικό οξύ και η βιταμίνη B12 σε 600 υγιείς Ιάπωνες.
Η κόπωση των συμμετεχόντων και η παρακίνηση αξιολογήθηκαν με το ερωτηματολόγιο Chalder Fatigue Scale και το Visual Analog Scale.
Τα αρχικά αποτελέσματα έδειξαν ότι άνθρωποι με υψηλότερα επίπεδα ομοκυστείνης στο αίμα είχαν χαμηλότερα επίπεδα βιταμίνης B12 και φυλλικού οξέος άσχετα από το φύλο.
Στη συνέχεια οι ερευνητές εξέτασαν τη σχέση μεταξύ επιπέδων ομοκυστείνης και κόπωσης χωριστά σε άντρες και γυναίκες.
Στην ανάλυση, παράγοντες που ενδεχομένως μπορεί να επηράζαν την κόπωση, όπως ηλικία, διάρκεια ύπνου, φόρτος εργασίας και διατροφικές συνήθειες ελήφθησαν υπόψη.
Tα αποτελέσματα αποκάλυψαν ότι υψηλότερα επίπεδα ομοκυστείνης συνδέονταν με μεγαλύτερη σωματική κόπωση στους άντρες και τα υψηλότερα επίπεδα συνδέονταν με χαμηλότερη παρακίνηση στις γυναίκες.
Ερευνητής δήλωσε ότι η σχέση μεταξύ βιταμίνης Β12, φυλλικού οξέος και κόπωσης σε υγιείς ανθρώπους μπορεί ενδεχομένως να αντιπροσωπεύει την πρώτη αναφορά του είδους της.
Οι ερευνητές σημειώνουν ότι για την πρόληψη αύξησης των επίπεδων ομοκυστείνης είναι σημαντικό να αποφεύγονται ελλείψεις σε βιταμίνη B12 και φυλλικό οξύ.
Η διατήρηση ισορροπημένης διατροφής σε καθημερινή βάση είναι αναγκαία, κατέληξαν.
Πηγές:
Nutrients.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΕΜΑ: Συνιστά επικαιροποίηση των εμβολίων κατά της CoViD, ώστε να στοχεύουν την παραλλαγή XFG
Άγχος και βραδινό φαγητό επιβαρύνουν το έντερο (μελέτη)
Η συμμετοχή των ασθενών στο HTA περνά σε νέα φάση