Κάθε Ιανουάριο που ξεκινάει αυτή η διαδικασία του να βάζουμε στόχους για τη νέα χρονιά, μπορεί να βάλουμε στόχους τόσο μεγάλους και μακροπρόθεσμους, που να καταλήξουμε να απογοητευόμαστε πριν φτάσουμε καν στη μέση. Και φέτος θέλουμε να το αποφύγουμε αυτό, συνεπώς ώρα να μάθουμε πώς να βάζουμε ρεαλιστικούς στόχους σχετικά με την υγεία μας.

Και, προφανώς, σχεδόν πάντα στην κορυφή αυτής της λίστας με αλλαγές και στόχους είναι ότι θέλουμε να χάσουμε κιλά. Και αυτός, δυστυχώς, είναι ο λάθος τρόπος για να βλέπουμε την κατάσταση. Είναι πολύ πιο παραγωγικό να βάζουμε στόχους συγκεκριμένους, αλλά και ρεαλιστικούς. Για παράδειγμα, με ποιον τρόπο θέλουμε να χάσουμε κιλά; Υπάρχει κάτι που θα θέλαμε να φτιάξουμε στη διατροφή μας; Έχουμε κάποιον στόχο που θέλουμε να πετύχουμε σχετικά με τη γυμναστική;

Αλλά ακόμα και εκεί, οι αλλαγές πρέπει να γίνονται αργά και με σωστό τρόπο. Για παράδειγμα, δεν γίνεται να φτιάξουμε τη διατροφή μας εν μια νυκτί. Είναι μια διαδικασία που πρέπει να ξεκινήσουμε και να δώσουμε χρόνο στο σώμα μας να προσαρμοστεί στις αλλαγές. Στο έντερό μας, επίσης. Και, όσον αφορά τη γυμναστική, δεν χρειάζεται να αναλύσουμε πιστεύουμε τον κίνδυνο τραυματισμού που υπάρχει, όταν από το μηδέν, προσπαθούμε να γυμναστούμε στο εκατό.

Το να βάζουμε μεγάλους στόχους είναι συνήθως ο πιο γρήγορος δρόμος για να απογοητευτούμε και να τα παρατήσουμε. Άρα, τι χαρακτηριστικά πρέπει να έχουν οι στόχοι μας για να είναι ρεαλιστικοί;

Πρέπει να είναι συγκεκριμένοι. Απλοί, εύκολοι στο να τους σκεφτούμε και εξίσου εύκολοι στο να τους πραγματοποιήσουμε. Για παράδειγμα, το να χάσουμε δύο κιλά σε ένα μήνα είναι πιο λογικό από το να χάσουμε πέντε κιλά σε ένα μήνα.

Πρέπει να μιλάμε με νούμερα. Επειδή, όπως είναι λογικό, δεν υπάρχει τρόπος να κρίνουμε την επιτυχία όταν ο στόχος είναι κάτι τελείως γενικό, όπως "Θέλω να γυμνάζομαι περισσότερο". Πόσο περισσότερο; Αν δεν γυμναζόμαστε καθόλου, και γυμναστούμε δυο φορές τον μήνα, αυτό δεν είναι πρόοδος.

Πρέπει να μπορεί να γίνει μέσα σε ένα λογικό χρονικό πλαίσιο. Που κάνει όλους τους στόχους που ξεκινούν με "Αυτή τη χρονιά..." κάπως λάθος. Βάλτε έναν στόχο για τους επόμενους τρεις μήνες, ώστε να τον πετύχετε και να πάρετε δύναμη να συνεχίσετε.

Πρέπει να είναι ένας στόχος σχετικός με εμάς. Αυτή τη χρονιά, μάλλον, περισσότερο από ποτέ. Θέλουμε να πούμε, πρέπει να έχουμε έναν στόχο που θα μας βοηθήσει να προχωρήσουμε στη ζωή μας, αλλά να ταιριάζει και σε αυτή τη νέα, πολύ περίεργη πραγματικότητα που ζούμε.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA
Το Τai chi βελτιώνει την ποιότητα ύπνου ασθενών με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα [μελέτη]
Πώς θα αυξήσουμε την αντοχή μας