Ο ορισμός της διπολικής διαταραχής ως "μιας διαταραχής που χαρακτηρίζεται από έντονες αλλαγές στην διάθεση" δεν είναι λάθος αναγκαστικά, αλλά δεν είναι και αρκετά σαφής. Και αυτό σημαίνει επειδή πολλοί άνθρωποι θα μπερδέψουν τη διπολική διαταραχή με τις καθημερινές διακυμάνσεις στη διάθεση που μπορεί να βιώσει ο καθένας μας. Στα άτομα με διπολική διαταραχή, τα επεισόδια κατάθλιψης και μανίας είναι πιο ακραία και εξουθενωτικά από τις φυσιολογικές αλλαγές στη διάθεση.

Υπάρχουν τέσσερα είδη διπολικής διαταραχής:

  • Διπολική Ι.
  • Διπολική II.
  • Κυκλοθυμική διαταραχή
  • Άλλες καθορισμένες και μη καθορισμένες διπολικές και σχετικές διαταραχές

Όταν σκεφτόμαστε τη διπολική διαταραχή, συνήθως έρχονται στο μυαλό η διπολική Ι και η διπολική ΙΙ. Αυτοί είναι οι πιο συνηθισμένοι τύποι.

Η κυκλοθυμική διαταραχή είναι μια ηπιότερη μορφή διπολικής διαταραχής με λιγότερο σοβαρά συμπτώματα. Και τα άτομα με απροσδιόριστη διπολική διαταραχή εμφανίζουν συμπτώματα παρόμοια με άτομα που ζουν με άλλους τύπους διπολικής διαταραχής, αλλά δεν πληρούν όλα τα απαραίτητα κριτήρια για διάγνωση διπολικής Ι ή ΙΙ.

Τι είναι η διπολική Ι;

Τα άτομα με διπολική Ι βιώνουν περιόδους κατάθλιψης που διαρκούν τουλάχιστον δύο εβδομάδες και τουλάχιστον ένα επεισόδιο μανίας που διαρκεί τουλάχιστον μία εβδομάδα ή που απαιτεί νοσηλεία. Μπορεί να υπάρχει μία ήρεμη περίοδος ανάμεσα στις εναλλαγές, αλλά μπορεί και όχι. Τα άτομα με διπολική Ι είναι πιο συχνό να δυσκολεύονται να διατηρήσουν διαπροσωπικές σχέσεις ή να παραμείνουν σε μία δουλειά λόγω της πάθησής τους.

Κατά τη φάση της κατάθλιψης στη διπολική Ι, οι άνθρωποι βιώνουν χαμηλή διάθεση, απώλεια ενδιαφέροντος για τις περισσότερες δραστηριότητες, αισθήματα αναξιότητας και παρόμοιες αλλαγές στη διάθεση και τη συμπεριφορά. Οι ερευνητές λένε ότι τα άτομα με διπολική διαταραχή τείνουν να έχουν περισσότερο χρόνο σε καταθλιπτικά επεισόδια παρά σε μανιακές ή υπομανιακές καταστάσεις.

Εκτός από τα επεισόδια κατάθλιψης, τα άτομα με διπολική Ι βιώνουν κύκλους μανίας. Η μανία είναι μια κατάσταση όπου έχετε εξαιρετικά ανεβασμένη διάθεση και υψηλά επίπεδα ενέργειας. Μπορεί να αισθάνεστε χαρούμενοι, παρορμητικοί ή και αρκετά ευέξαπτοι. Η μανία μπορεί να κάνει τους ανθρώπους να αισθάνονται πολύ δυνατοί.

Τα μανιακά συμπτώματα μπορεί να είναι επικίνδυνα, ακόμη και απειλητικά για τη ζωή, καθώς είναι πιθανό να εμφανιστούν και σημάδια ψύχωσης. Τα άτομα που παρουσιάζουν μανία συχνά νοσηλεύονται κατά τη διάρκεια ενός μανιακού επεισοδίου. Αυτό συμβαίνει επειδή η μανία μπορεί να αυξήσει την πιθανότητα επικίνδυνων συμπεριφορών. Άλλες φορές, άτομα που βιώνουν μανία μπορεί να εμπλακούν σε παράνομες πράξεις, όπως χρήση ναρκωτικών/κατάχρηση αλκοόλ και οδήγηση.

Τι είναι η διπολική ΙΙ;

Η διπολική ΙΙ έγινε ξεχωριστή διάγνωση από τη διπολική Ι το 1994. Τα άτομα που ζουν με διπολική διαταραχή ΙΙ έχουν επίσης κρίσεις κατάθλιψης που διαρκούν τουλάχιστον δύο εβδομάδες, αλλά δεν βιώνουν μανία. Αντίθετα, βιώνουν υπομανιακά επεισόδια. Τα άτομα με διπολική ΙΙ είναι πιο πιθανό από τα άτομα με διπολική Ι να έχουν σταθερή απασχόληση και να διατηρούν υγιείς σχέσεις.

Τα επεισόδια υπομανίας είναι παρόμοια με τα μανιακά επεισόδια, αλλά δεν είναι τόσο ακραία. Μπορεί να αισθάνεστε ασυνήθιστα χαρούμενοι ή ότι έχετε περισσότερη ενέργεια. Τα άτομα που βιώνουν υπομανία δεν έχουν συμπτώματα ψύχωσης, όπως αυταπάτες ή παραισθήσεις. Μπορεί να ρισκάρουν ή να πάρουν πιο βιαστικές αποφάσεις, αλλά όχι στον βαθμό ενός ατόμου που βιώνει μανιακό επεισόδιο. Ακριβώς επειδή τα υπομανιακά επεισόδια δεν είναι τόσο ακραία, συχνά δεν αποτελούν παράγοντα ανησυχίας. Για αυτόν τον λόγο πολλοί ασθενείς με διπολική ΙΙ λαμβάνουν διάγνωση αργότερα στην ζωή τους, ή μετά από μια λανθασμένη διάγνωση με κατάθλιψη.

Αυτά είναι τα κριτήρια που καθορίζουν αν μιλάμε για διπολική Ι ή ΙΙ:

Κατάθλιψη

Ι: Κατάθλιψη που διαρκεί τουλάχιστον δύο εβδομάδες.

ΙΙ: Κατάθλιψη που διαρκεί τουλάχιστον δύο εβδομάδες. Τείνει να έχει μεγαλύτερη διάρκεια.

Μανία

Ι: Τουλάχιστον ένα επεισόδιο μανίας, που διαρκεί τουλάχιστον μία εβδομάδα ή απαιτεί νοσηλεία.

ΙΙ: Χωρίς επεισόδια μανίας.

Υπομανία

Ι: Μπορεί να παρουσιάζει συμπτώματα υπομανίας.

ΙΙ: Εμφανίζει συμπτώματα υπομανίας.

Συμπτώματα ψύχωσης

Ι: Μπορεί να εμφανιστούν ψευδαισθήσεις ή παραισθήσεις.

ΙΙ: Το άτομο δεν βιώνει παραισθήσεις ή παραισθήσεις.

Νοσηλεία

Ι: Μπορεί να απαιτείται νοσηλεία.

ΙΙ: Δεν απαιτεί νοσηλεία.

Επίδραση στην καθημερινή ζωή

Ι: Πιθανόν να επηρεάσει σημαντικά τις καθημερινές λειτουργίες.

ΙΙ: Λιγότερη επίδραση στην ικανότητα διαχείρισης των καθημερινών λειτουργιών.

Οι συνήθεις θεραπείες περιλαμβάνουν συνδυασμό φαρμακευτικής αγωγής και ψυχοθεραπείας. Μερικοί άνθρωποι μπορεί να χρειάζονται φαρμακευτική αγωγή για τη θεραπεία συμπτωμάτων, ειδικά για την ψύχωση.

Δυστυχώς δεν είναι σπάνιο φαινόμενο για άτομα με διπολική διαταραχή να δυσκολεύονται να ακολουθήσουν το θεραπευτικό τους πρόγραμμα. Ιδιαίτερα σε περιόδους μανίας ή υπομανίας, μπορεί να αισθάνεστε την τάση να πιστεύετε ότι δεν χρειάζεστε θεραπεία. Και, όπως με πολλές άλλες ψυχικές νόσους, μπορεί να χρειαστεί αρκετός καιρός μέχρι να βρείτε την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή για εσάς.

Η διακοπή της φαρμακευτικής αγωγής μπορεί να προκαλέσει σοβαρές παρενέργειες και να προκαλέσει επιπλέον επεισόδια μανίας και κατάθλιψης, επομένως είναι πολύ σημαντικό να μην παραμελείτε την αγωγή σας.

Αναζητήστε άμεση φροντίδα για καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, όπως σκέψεις να βλάψετε τον εαυτό σας ή άλλους ή αν νομίζετε πως έχετε παραισθήσεις.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πώς οι τροφές επηρεάζουν την περίοδο
ECDC: Πρώιμο κρούσμα λοίμωξης από ιό Δυτικού Νείλου στην Ισπανία - Τι γίνεται στην Ελλάδα
Γνωστοί γιατροί απροστάτευτοι απέναντι σε "φαντομάδες" του Διαδικτύου