Ο πόνος είναι ένα σημαντικό προειδοποιητικό σήμα του σώματος. Ο πόνος που προκαλεί αίσθημα καύσης συνοδεύει πολλές οξείες και χρόνιες ασθένειες και μπορεί να είναι πολύ οδυνηρός. Τα φάρμακα είναι επίσης ένας από τους λόγους και ενίοτε μπορεί να εποτελέσουν το έναυσμα.

Οι καυστικοί, διαπεραστικοί πόνοι μπορεί να οδηγήσουν τους ανθρώπους σε απόγνωση. Συχνά, αλλά όχι πάντα, είναι νευροπαθητικοί.

Η αντίληψη του πόνου αφορά τον ερεθισμό από τον ευαίσθητο στον πόνο ιστό με τη μεσολάβηση ορισμένων υποδοχέων (υποδοχείς πόνου) και η μετάδοση αυτού του ερεθίσματος μέσω του νωτιαίου μυελού στο κεντρικό νευρικό σύστημα (ΚΝΣ).

Οι υποδοχείς πόνου είναι ελεύθερες νευρικές απολήξεις και αντιδρούν σε θερμικά και μηχανικά ερεθίσματα- η μετάδοσή τους επηρεάζεται από πολυάριθμες αγγελιοφόρους ουσίες όπως οι προσταγλανδίνες, η σεροτονίνη, η ισταμίνη ή τα νευροπεπτίδια.

Σε αυτό το σημείο επιτίθενται διάφορα φάρμακα (μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα, αντισπασμωδικά, αντικαταθλιπτικά) για την ανακούφιση του πόνου.

Η αίσθηση πόνου και ο πόνος δεν ταυτίζονται. Ενώ ο πόνος συνδέεται πάντα με τη αίσθηση πόνου, αυτή σημαίνει επίσης τη μετάδοση αντιλήψεων από ιστούς που δεν είναι ευαίσθητοι στον πόνο.

Ο νευροπαθητικός και ο ψυχογενής πόνος εμφανίζονται ανεξάρτητα από την ενεργοποίηση των υποδοχέων πόνου.

Εάν ο πόνος διαρκεί περισσότερο από τρεις μήνες, μπορεί να αναπτυχθεί σύνδρομο χρόνιου πόνου.

Η μνήμη του πόνου αναπτύσσεται με μειωμένη βαθμίδα πόνου και πιο έντονο πόνο.

Για να αποφευχθεί αυτό, τα παυσίπονα πρέπει να χορηγούνται εγκαίρως και σε επαρκείς δόσεις.

Τα φαρμακεία μπορούν να το επισημάνουν αυτό, αλλά πρέπει επίσης να συμβουλεύουν επειγόντως την επίσκεψη στον γιατρό εάν εμφανιστούν συμπτώματα συναγερμού ή αυτά δεν βελτιωθούν σημαντικά μέσα σε δύο έως τρεις ημέρες.

Η αντιληπτική αίσθηση του πόνου επηρεάζεται ατομικά από τη γενετική προδιάθεση, τις προσδοκίες, τις συνθήκες ζωής και τα συναισθήματα.

Ο σωματικός πόνος συχνά γίνεται αντιληπτός ως έντονος και διατρητικός, ο σπλαχνικός πόνος περισσότερο ως αμβλύς. Ο πόνος με αίσθημα καύσης δεν είναι πάντα νευροπαθητικός, αλλά μπορεί να έχει πολλές αιτίες. 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Οφειλές νοσοκομείων: Αυξήθηκαν κατά 124% στη δεκαετία και κατά 295% στην πενταετία
Το σωματείο εργαζομένων στο νοσοκομείο "Αττικόν" για τις καταγγελίες του Γ. Καλλιάνου
Διεισδυτική μηνιγγιτιδοκοκκική νόσος: Αναδρομική μελέτη στη Θεσσαλονίκη