Το κείμενο δημιουργήθηκε σε συνεργασία με τον Haleon

Ο βήχας είναι κοινό σύμπτωμα του κρυολογήματος. Γενικά, είναι όμως ένα από τα συμπτώματα που μας ταλαιπωρούν σε μεγάλο βαθμό και μπορούν να αναστατώσουν τη φυσιολογική πορεία της ζωής μας. Ταυτόχρονα, ο βήχας μπορεί να γίνει αρκετά ενοχλητικός και κατά τη διάρκεια τής ημέρας και της νύχτας.

Ο βήχας ανήκει στις παθήσεις του αναπνευστικού και αποτελεί μια φυσική λειτουργία άμυνας του ανθρώπινου οργανισμού. Την ίδια στιγμή, συμβάλλει στην προσπάθεια αποβολής ξένων ουσιών ή βλέννας από τις αναπνευστικές οδούς. Παρόλα αυτά, όπως ήδη αναφέραμε, ο υπερβολικός βήχας μπορεί να είναι ενοχλητικός, να διαταράξει τον ύπνο μας και γενικά να επηρεάσει την ποιότητα ζωής μας.

Ο βήχας μπορεί να συνοδεύεται επίσης από πυρετό ή να κρύβει λοιμώξεις που προκαλούνται από το κάπνισμα ή άλλους εξωγενείς παράγοντες.

Αποτελεσματικές Θεραπείες και Αντιμετώπιση Βήχα 

Ο βήχας μπορεί να χωριστεί σε δύο γενικές κατηγορίες. Τον παραγωγικό βήχα δηλαδή όταν παράγονται φλέματα και τον ξηρό βήχα όταν δεν υπάρχουν φλέγματα. Παρόλα αυτά, και στις δύο περιπτώσεις, υπάρχουν αποτελεσματικές θεραπείες που μπορούν να προσφέρουν αντιμετώπιση στον βήχα και ανακούφιση στον ερεθισμένο λαιμό. 

Φαρμακευτικές Λύσεις για τον Βήχα

Μία επίσκεψη στο φαρμακείο είναι ενδεδειγμένη, αφού ο φαρμακοποιός μπορεί να σας προτείνει μια αποτελεσματική θεραπεία για βήχα αντιμετώπιση. Υπάρχουν διαφορετικά και ποικίλα φάρμακα που μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων του βήχα και να μειώσουν αποτελεσματικά τον ξηρό και επίμονο βήχα όπως και τον βήχα με φλέγματα.

Τα σιρόπια για την αντιμετώπισή του βήχα περιέχουν φυσικά προϊόντα και βότανα, ενώ έχουν σχετικά προσιτές τιμές και αποτελούν μια καλή λύση στο πρόβλημα μάς. Να καταναλώνετε το φάρμακο για το βήχα σύμφωνα με τη δοσολογία που αναγράφεται στη συσκευασία ή συμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού σας.

Οι καραμέλες για το λαιμό είναι επίσης μια άλλη ωραία και γευστική επιλογή που προσφέρει ανακούφιση στον ερεθισμένο λαιμό μας από την ταλαιπωρία του βήχα. Μπορούμε να βρούμε μια μεγάλη ποικιλία στην αγορά. Το θετικό είναι ότι μπορούν να αγοραστούν χωρίς ιατρική συνταγή. Είναι μια αρκετά έξυπνη αλλά και οικονομική λύση.

Στην περίπτωση που ο βήχας επιμένει ή συνοδεύεται από άλλα συμπτώματα όπως πυρετό, καλό θα ήταν να επισκεφτείτε τον γιατρό σας. 

Φυσικοί Τρόποι Αντιμετώπισης του Βήχα

Σε συνδυασμό με τις φαρμακευτικές λύσεις που αναλύσαμε παραπάνω, υπάρχουν και κάποιοι ενδεδειγμένοι φυσικοί τρόποι αντιμετώπισης του βήχα. Ένας από αυτούς είναι το τσάι. Για παράδειγμα, ένα τσάι με θυμάρι, μέντα, χαμομήλι ή φασκόμηλο. Είτε το κάθε ένα βότανο ξεχωριστά ή να το φτιάξετε με συνδυασμούς ή να αφέψημα που να περιέχει λίγο από όλα ανάλογα με τις γευστικές σας προτιμήσεις. Μπορείτε να προσθέσετε λίγο λεμόνι και μια κουταλιά του γλυκού μέλι

Αν σας αρέσει πιο γλυκό το τσάι βάλτε ακόμα μια κουταλιά μέλι. Το μέλι είναι γνωστό ότι μαλακώνει το λαιμό και μετριάζει το βήχα. Το λεμόνι έχει αντισηπτικές και αντιβακτηριδιακές ιδιότητες. Ο συνδυασμός αυτών των συστατικών δημιουργούν ένα ήπιο διάλυμα που δρα κατά των μικροβίων. Το τσάι από τζίντζερ ανακουφίζει τη φλεγμονή στο λαιμό. Το τζίντζερ συμπεριλαμβάνεται σε πολλά φάρμακα, ειδικά σε αγωγές για το βήχα.

Οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές του λειτουργούν ως καθαριστικό για το αναπνευστικό σύστημα. Βοηθούν στον μετριασμό του έντονου και επίμονου βήχα. Αξίζει εδώ επίσης να αναφέρουμε το τσάι του βουνού, το δίκταμο και το θυμάρι. Να υπενθυμίσουμε ότι έχουν μαλακτικές ιδιότητες και χρησιμοποιούνται για την ανακούφιση του ξηρού βήχα και του ερεθισμένου λαιμού. 

Συμπέρασμα

Τέλος, συνιστάται να αποφύγετε το κάπνισμα καθώς το κάπνισμα βλάπτει τους αεραγωγούς και προκαλεί φλεγμονή. Επιπρόσθετα, το κάπνισμα είναι επιβλαβές για την υγεία και μειώνει τη λειτουργία στους αεραγωγούς, ενώ επιδεινώνει την γενικότερη ποιότητα ζωής. Ο οργανισμός του καπνιστή χρησιμοποιεί τον βήχα για να ξεφορτωθεί τις τοξίνες που εισπνέονται κατά το κάπνισμα.

Όλοι οι φαρμακευτικοί και φυσικοί τρόποι που έχουμε αναφέρει στο συγκεκριμένο άρθρο μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση και την αποτελεσματική θεραπεία από τον βήχα. Παρόλα αυτά, αν ο βήχας συνεχίζει να σας ταλαιπωρεί, μια επίσκεψη στον γιατρό σας είναι επιβεβλημένη.

Το Υπουργείο Υγείας και ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων συνιστούν: ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ ΤΙΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ – ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΕΙΤΕ ΤΟ ΓΙΑΤΡΟ Ή ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟ ΣΑΣ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ECDC: Πρώιμο κρούσμα λοίμωξης από ιό Δυτικού Νείλου στην Ισπανία - Τι γίνεται στην Ελλάδα
Γνωστοί γιατροί απροστάτευτοι απέναντι σε "φαντομάδες" του Διαδικτύου
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο