Η περίοδος που κυκλοφορεί το κρύωμα σχεδόν παντού, είναι αναπόφευκτη κάθε χρονιά. Και όλοι έχουμε ένα-δύο γιατροσόφια για να ενισχύσουμε τις άμυνες του οργανισμού μας ή για να γίνουμε καλά πιο γρήγορα αν μας πιάσει, εν τέλει, το κρύωμα.

Υπάρχουν όμως και μερικές αντιλήψεις γύρω απ' τα κρυολογήματα που είναι λάθος και εξακολουθούν να... μεταδίδονται εξίσου επίμονα. Ας ρίξουμε μια ματιά.

Μύθος: Η αντιβίωση βοηθά

Η αντιβίωση δρα απέναντι σε βακτήρια, ενώ τα κρυολογήματα προέρχονται από ιό. Αν κάνουμε αλόγιστη χρήση αντιβιοτικών, τότε ο οργανισμός μας θα αποκτήσει ανοχή και όταν την χρειαστούμε στην πραγματικότητα, η αντιβίωση δεν θα είναι τόσο ισχυρή.

Μύθος: Αν βγούμε έξω με βρεγμένα μαλλιά, θα κρυώσουμε

Όχι, απλώς θα αισθανόμαστε περισσότερο κρύο στο κεφάλι μας. Η επαφή με άλλο κόσμο και τα σταγονίδιά τους θα μας κάνει να κρυώσουμε. Βέβαια, αυτό δεν σημαίνει ότι είναι καλή ιδέα να βγούμε στο χειμωνιάτικο κρύο με βρεγμένα μαλλιά όπως και να 'χει.

Μύθος: Τα γαλακτοκομικά επιδεινώνουν την καταρροή

Μπορεί τα γαλακτοκομικά να κάνουν τη βλέννα πιο πηχτή (αλλά όχι περισσότερη), και αν έχετε πυρετό ίσως να σας ενοχλήσουν στο στομάχι. Σε κάποια άτομα, όμως, το γάλα ή το γιαούρτι μπορεί να ανακουφίσουν από τα συμπτώματα του κρυώματος.

Μύθος: Το κρύωμα δεν έχει πυρετό

Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι είναι από τους κύριους διαχωρισμούς μεταξύ του απλού κρυολογήματος και μίας πιο σοβαρής γρίπης. Στην πραγματικότητα, και ο ιός του κρυολογήματος μπορεί να προκαλέσει πυρετό ως αντίδραση του ανοσοποιητικού.

Μύθος: Αν δεν υπάρχουν συμπτώματα, δεν κολλάει

Όπως όλοι μάθαμε με την covid, κάτι τέτοιο δεν είναι απαραίτητα σωστό. Στην περίπτωση του κρυολογήματος, μπορεί να κολλήσουμε άλλους ανθρώπους ακόμα και μία ημέρα προτού παρατηρήσουμε συμπτώματα, και κολλάνε περισσότερο τις πρώτες τέσσερις ημέρες συμπτωμάτων.

Μύθος: Το κρύωμα δεν μπορούμε στην πραγματικότητα να το προλάβουμε

Σίγουρα, δεν μπορούμε να προβλέψουμε τα πάντα, αλλά το να πλένουμε τακτικά τα χέρια μας, να πίνουμε άφθονο νερό, να καθαρίζουμε σημεία που χρησιμοποιούνται συχνά με αντισηπτικό, καθώς και το να τρώμε μια ισορροπημένη διατροφή και να κοιμόμαστε σωστά, όλα μπορούν να βοηθήσουν στο να μην κρυώσουμε.

Μην ξεχνάτε, η μόνη θεραπεία για το κρύωμα είναι να ξεκουραστούμε, να πίνουμε πολλά υγρά και να περιμένουμε να κάνει η ασθένεια τον κύκλο της.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Γνωστοί γιατροί απροστάτευτοι απέναντι σε "φαντομάδες" του Διαδικτύου
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά