Ίσως ένα από τα πιο ενοχλητικά συμπτώματα του κρυώματος είναι η βουλωμένη μύτη. Και ειδικά όταν νιώθουμε μόνο το ένα μας ρουθούνι να είναι κλειστό, και όσο κι αν προσπαθούμε δεν ανοίγει. Γιατί όμως συμβαίνει αυτό;

Αρχικά, είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι η μία πλευρά της μύτης σας που βουλώνει είναι στην πραγματικότητα φυσιολογικό μέρος της λειτουργία της μύτης. Πρόκειται για έναν κύκλο συμφόρησης και αποσυμφόρησης που περνούν οι ρινικές οδοί σας για να διαχειριστούν τη ροή του αέρα. Αυτή η εναλλαγή συμβαίνει κάθε τέσσερις με έξι ώρες, αλλά οι περισσότεροι από εμάς δεν το καταλαβαίνουμε, μέχρι τουλάχιστον να κρυώσουμε ή να έχουμε αλλεργίες και να το καταλάβουμε με τον άσχημο τρόπο.

Τι άλλο κάνει τη μύτη να βουλώσει στη μία πλευρά;

Ο ύπνος στο πλάι

Αν κοιμηθείτε πάνω στο χέρι σας, θα μουδιάσει. Η μύτη λειτουργεί παρομοίως, ανάλογα με τις συνήθειες του ύπνου σας. Αν κοιμάστε στο πλάι, είναι συνηθισμένο να έχετε βούλωμα στο ρουθούνι που ακουμπούσε στο μαξιλάρι. Αν η συμφόρηση συμβαίνει τα πρωινά και αποχωρεί γρήγορα, τότε μάλλον ο ύπνος στο πλάι ευθύνεται. Αν αντιμετωπίζετε κάποια γενική συμφόρηση λόγω αλλεργιών ή κρυολογήματος, είναι καλύτερο να κοιμάστε ανάσκελα, με το κεφάλι σας ελαφρώς ανασηκωμένο.

Απόκλιση του διαφράγματος

Αν έχετε απόφραξη σε ένα ρουθούνι που δεν υποχωρεί, θα μπορούσε να είναι αποτέλεσμα απόκλισης του διαφράγματος. Αυτό συμβαίνει όταν το διάφραγμά σας - ο χόνδρος που χωρίζει τις ρινικές κοιλότητες σας - είναι εκτός κέντρου. Λόγω αυτής της ασυμμετρίας, οι άνθρωποι μπορεί να εμφανίσουν περισσότερη συμφόρηση, η οποία είναι συχνά πιο αισθητή στη μία πλευρά.

Ερεθιστικοί παράγοντες του περιβάλλοντος

Οι αλλεργίες, οι ερεθιστικοί παράγοντες και ο κρύος καιρός μπορεί να προκαλέσουν αυξημένο πρήξιμο στο ένα ρουθούνι, οδηγώντας σε μια αίσθηση ότι μόνο η μία πλευρά της μύτης σας βουλώνει. Ακόμα και αν δεν είστε εκτεθειμένοι σε αλλεργιογόνα, παράγοντες όπως ο καπνός, οι έντονες οσμές και οι χημικές ουσίες μπορεί να οδηγήσουν σε ρινική συμφόρηση ερεθίζοντας τις ρινικές οδούς και προκαλώντας φλεγμονή. Επιπλέον, ο ξηρός αέρας, ειδικά σε θερμαινόμενους εσωτερικούς χώρους, μπορεί να στεγνώσει τις ρινικές οδούς σας και να οδηγήσει σε συμφόρηση.

Είναι συμφόρηση ή κάτι άλλο;

Το να βουλώνει η μύτη σας ξανά και ξανά δεν είναι συνήθως τίποτα ανησυχητικό. Εξάλλου, όλοι έχουμε αντιμετωπίσει άσχημα κρυολογήματα και αλλεργίες. Αλλά αν αντιμετωπίζετε σταθερά συμφόρηση στη μία πλευρά της μύτης σας, μπορεί να ευθύνεται ένα δομικό ζήτημα, ή να σχετίζεται με τραυματισμό. Αλλά αν συμβαίνει αυτό, θα παρατηρήσετε επιπλέον συμπτώματα πέρα από τη ρινική συμφόρηση, όπως δυσκολία στην αναπνοή, ήχο σφυρίγματος κατά την αναπνοή, αιμορραγία ή εκκρίσεις από τη μύτη, πόνο και αίσθηση πίεσης στο πρόσωπο, καθώς και εξασθενημένη όσφρηση.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Γνωστοί γιατροί απροστάτευτοι απέναντι σε "φαντομάδες" του Διαδικτύου
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά