Αν και το άγχος υψηλής λειτουργικότητας δεν είναι επίσημη ιατρική διάγνωση, έχει γίνει ένας όρος που χρησιμοποιούν συχνά οι άνθρωποι για να περιγράψουν τον εαυτό τους και τα συναισθήματά τους.

Η φράση θα μπορούσε να καλύπτει μια μεγάλη γκάμα από βιώματα ανάλογα με το ποιος είστε, αλλά οι επαγγελματίες ψυχικής υγείας αρχίζουν να έχουν μια πιο ξεκάθαρη εικόνα του τι σημαίνει "άγχος υψηλής λειτουργικότητας". Κατά κάποιον τρόπο είναι όταν κάποιοι άνθρωποι έχουν πολλά χαρακτηριστικά μιας αγχώδους διαταραχής, χωρίς όμως την διάγνωση.

Τι είναι λοιπόν το άγχος υψηλής λειτουργικότητας;

Πολλοί άνθρωποι (ίσως και εσείς, ίσως και εμείς) ζουν με πολύ υψηλά επίπεδα άγχους που σχεδόν πληρούν τα κριτήρια για τις αγχώδεις διαταραχές. Παρ' όλα αυτά, συνεχίζουν να κάνουν τα πράγματα που χρειάζεται για την καθημερινότητά τους χωρίς να παραλύουν από το στρες. Κάποιος με άγχος υψηλής λειτουργικότητας μπορεί να εμφανίσει συμπτώματα όπως να ανησυχεί πολύ, να τρέχει το μυαλό του, ακόμα και να χάνει τον ύπνο του κάποια στιγμή, αλλά τα καταφέρνει ούτως ή άλλως.

Άρα... ένας άνθρωπος που αντιμετωπίζει το στρες του;

Στην ουσία ναι. Επειδή αν δεν υπήρχαν διέξοδοι, μάλλον η λειτουργικότητα θα σταματούσε. Αλλά μπορεί να πρόκειται και για ένα άτομο που καταπιέζει για πολύ καιρό τα συναισθήματά του. Σε κάθε περίπτωση, αν νιώθετε ότι υποφέρετε από έντονο στρες, δεν υπάρχει κάποιος λόγος να μην κάνετε τα απαραίτητα βήματα για να το αντιμετωπίσετε. Αν το άγχος σας είναι υψηλής λειτουργικότητας, αυτό δεν αποτελεί κάποιο "αβαντάζ".

Υπάρχουν επίσημα κριτήρια για να διαγνωστεί κάποιος με αγχώδη διαταραχή, και αυτά μπορείτε να τα ελέγξετε μόνο αν μιλήσετε με έναν ειδικό. Τα κριτήρια αυτά όμως συχνά είναι προβλήματα που θα προκαλέσουν σημαντικά εμπόδια στην καθημερινή σας ζωή - οι ψυχιατρικές διαγνώσεις, σε αντίθεση με ό,τι θα σας πείσει το ίντερνετ, δεν προσφέρονται τόσο απλά.

Υπάρχει επίσης το γεγονός ότι η κοινωνία ενίοτε ακόμη και θα ενθαρρύνει το άγχος. Το βλέπουμε ως κίνητρο - που μπορεί να είναι - αλλά σε πολλές περιπτώσεις το να μαζεύουμε μέσα μας άγχος και να συνεχίζουμε χωρίς παράπονο θεωρείται από πολύ κόσμο ως σημάδι δύναμης. Δεν υπάρχει κάποια επιβράβευση στο να κάνουμε τέτοιου είδους κακό στον εαυτό μας. Αν είστε άνθρωπος που τυχαίνει απλώς να έχει μεγάλες αντοχές στο στρες, όπως και καλή αίσθηση κινήτρου για να συνεχίζει, τότε καλώς. Αλλά και πάλι χρειάζονται τρόποι για να εκφράζετε και να ρυθμίζετε τα αισθήματα άγχους σας. Ακόμα κι αν τα συμπτώματα άγχους σας δεν επηρεάζουν την παραγωγικότητά σας στην εργασία ή την κατάσταση της σχέσης σας, μπορεί να είναι προβληματικά αν μειώνουν την συνολική ποιότητα ζωής σας.

Τι μπορώ να κάνω για το άγχος μου;

Η ψυχοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει προσφέροντας όχι μόνο κατανόηση των λόγων που μαζεύετε όλο αυτό το στρες, αλλά και πρακτικές συμβουλές για να το διαχειρίζεστε καλύτερα στην καθημερινότητά σας - με σκοπό, σύντομα, να μπορείτε να το κάνετε και μόνοι σας.

Σε προσωπικό επίπεδο, οι καλύτεροι τρόποι να αφαιρέσετε λίγο άγχος από την καθημερινότητά σας είναι η τακτική γυμναστική, η επαφή με αγαπημένα σας πρόσωπα, καθώς και το να ασχολείστε με δραστηριότητες που σας προσφέρουν χαρά και αίσθηση προσωπικής ολοκλήρωσης.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Γνωστοί γιατροί απροστάτευτοι απέναντι σε "φαντομάδες" του Διαδικτύου
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά