Η κατάθλιψη είναι όχι μόνο συνηθισμένη, αλλά και διαχειρίσιμη. Πέρα από όλους τους προσωπικούς παράγοντες που κάνουν την περίπτωση του κάθε ανθρώπου να διαφέρει, η διαχείριση της κατάθλιψης είναι αρκετά παρόμοια τις περισσότερες φορές και περιλαμβάνει έναν συνδυασμό από μεθόδους. Η ψυχοθεραπεία είναι από τις πιο δημοφιλείς και πετυχημένες από αυτές τις μεθόδους, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε και τα μικρά πράγματα που μπορούμε να κάνουμε σε καθημερινή βάση εμείς.

Τα μικρά και καθημερινά, όσο ασήμαντα (ή και ασόβαρα μερικές φορές) κι αν φαίνονται, μπορούν να κάνουν την διαφορά. Επειδή είναι στιγμές που επιτρέπουμε στον εαυτό μας να νιώσει καλά, μέχρι να συνηθίσουμε ξανά την αίσθηση και να μην φοβόμαστε ότι όλα θα γυρίσουν ανάποδα, σαν κάποιου είδους συμπαντική τιμωρία. Αυτές είναι μερικές ιδέες για μικρά και καθημερινά, για να τα θυμόμαστε και να τα εφαρμόζουμε όποτε μπορούμε.

Πετάξτε τα σκουπίδια (και τη γενικότερη σαβούρα)

Αν το σπίτι σας είναι γεμάτο με αντικείμενα που δεν χρειάζεστε για να σας αποσπούν την προσοχή, δεν θα μπορείτε να συγκεντρωθείτε εύκολα. Επίσης, ένας ακατάστατος χώρος είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα επιδεινώσει τα συναισθήματα της κατάθλιψης – όσο σίγουρο είναι και πως το συμμάζεμα θα δώσει μια τονωτική ένεση στη διάθεσή μας.

Κάντε ένα δώρο στον εαυτό σας

Δεν είναι καλή στιγμή για να αναλύσουμε ότι αυτό – προφανώς – δεν μπορεί να είναι κάτι που συμβαίνει συνέχεια, ούτε επίσης πως το ʺδώροʺ μπορεί να σημαίνει ακόμα και έναν καφέ από έξω για κάποιους ανθρώπους. Ούτε είναι καλή στιγμή να αναλύσουμε το γεγονός ότι το ξόδεμα χρημάτων μπορεί να έχει την δύναμη να ανακουφίζει τον εγκέφαλό μας. Μερικές φορές τα πράγματα είναι πιο απλά: Θέλουμε να πάρουμε έναν καφέ από έξω για να ξεσκάσουμε.

Διαβάστε ένα βιβλίο

Δεν λειτουργεί απλά ως καλή απόσπαση της προσοχής από ό,τι κι αν σας προβληματίζει, αλλά ένα βιβλίο που θα σας ενθουσιάσει μπορεί να εξάψει την φαντασία σας, να σας εμπνεύσει, ακόμα και να σας δώσει ιδέες για αλλαγές που θέλατε να κάνετε στην ζωή σας. Και μην ξοδέψετε χρόνο σε βιβλία με συμβουλές· αυτά θα σας κάνουν να συνεχίσετε να σκέφτεστε τα προβλήματά σας ακόμα και στον ελεύθερό σας χρόνο. Προτιμήστε κάτι που θα σας χαλαρώσει και θα σας βοηθήσει να ξεφύγετε, και που θα σας βάλει σε σκέψεις χωρίς να σας ρίξει χειρότερα την διάθεση.

Κάντε αγκαλιές με ένα κατοικίδιο

Αν δεν έχετε κατοικίδιο... έχει μήπως κάποιος κοντινός σας άνθρωπος; Και μήπως είναι καλή στιγμή να του κάνετε μια επίσκεψη; Η χαλαρωτική επίδραση που έχουν τα κατοικίδια πάνω μας δεν χρειαζόταν ακριβώς έρευνες για να επιβεβαιωθεί, αλλά το επιβεβαιώνουν: Μόλις δέκα λεπτά παρέα με ένα ζωάκι είναι ικανά να ρίξουν σημαντικά τα επίπεδα της ορμόνης του στρες.

Ακούστε μουσική

Βάλτε την αγαπημένη σας μουσική – αν και θα ήταν ιδανικό να προτιμούσατε κάτι ανεβαστικό. Είναι κατανοητό ότι τα στενάχωρα τραγούδια είναι γραμμένα για στενάχωρες στιγμές, αλλά όταν ο σκοπός είναι να νιώσετε καλύτερα, ίσως ένας πιο έντονος ρυθμός να βοηθήσει καλύτερα, χωρίς καν να το καταλαβαίνετε. Δεν σας έχει τύχει να πέσει ανεβαστικό τραγούδι στο ραδιόφωνο και να αρχίσετε να παίζετε το πόδι σας στον ρυθμό ασυναίσθητα;

Φτιάξτε κάτι υγιεινό (και γρήγορο)

Ναι, η υγιεινή διατροφή μακροπρόθεσμα σημαίνει και καλύτερη διαχείριση του στρες και της κατάθλιψης. Εδώ όμως το κλειδί είναι διαφορετικό: Το ότι θα φτιάξετε κάτι επιτόπου (αντί για την εύκολη εναλλακτική του ντελίβερι) για τον εαυτό σας. Είναι μια μικρή πράξη αυτο φροντίδας που θα σας ηρεμήσει, η οποία σιγά-σιγά μπορεί να σας βοηθήσει να ασχοληθείτε με την διατροφή σας και πιο σοβαρά.

Κάντε μια βόλτα έξω

Ιδανικά αν υπάρχει κάποιο πάρκο ή χώρος με πράσινο κοντά στο σπίτι σας, αυτό θα μπορούσε να είναι ακόμα πιο χαλαρωτικό. Παρ’ όλα αυτά, ακόμα κι αν μένετε στο κέντρο της πόλης, μία σύντομη βόλτα μπορεί να σας βοηθήσει να αναπνεύσετε κανονικά, να βγείτε από το σπίτι αλλά και από το μυαλό σας, και να σκεφτείτε αυτό που σας προβληματίζει πιο ψύχραιμα. Η χαλαρή γυμναστική επίσης θα βοηθήσει.

Δείτε κάτι αστείο

Μπορεί να βοηθήσει όσο τίποτα άλλο, ακόμα κι αν είναι προσωρινό. Αστεία βίντεο στο ίντερνετ, μια σειρά που σας αρέσει ή μια ταινία, ή και ένα βιβλίο με αστεία διηγήματα. Όλα μπορούν να βοηθήσουν να ξεχαστείτε και να εστιάσετε ξανά την προσοχή σας με καλύτερη διάθεση.

 

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ECDC: Πρώιμο κρούσμα λοίμωξης από ιό Δυτικού Νείλου στην Ισπανία - Τι γίνεται στην Ελλάδα
Γνωστοί γιατροί απροστάτευτοι απέναντι σε "φαντομάδες" του Διαδικτύου
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο