Η κατάθλιψη μπορεί να μας κάνει να αντιδράσουμε με περίεργους τρόπους για να νιώσουμε καλύτερα, ή ότι έχουμε έλεγχο πάνω στην κατάσταση. Πολλές φορές αυτές οι συμπεριφορές δεν συζητιούνται εύκολα, ακόμα και στο πλαίσιο κουβέντας για την ίδια την κατάθλιψη. Αυτό είναι ένα κείμενο που αναφέρει μερικές από αυτές και προσπαθεί να τις εξηγήσει, επειδή δεν χρειάζεται να αποτελούν ταμπού πάνω στην συζήτηση.

Όταν μιλάμε ανοιχτά για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε, μπορούμε να ζητήσουμε βοήθεια και να τα ξεπεράσουμε.

Το ξέσπασμα στα ψώνια

Βγαίνουν τα ψώνια σας εκτός ελέγχου σε κακές περιόδους; Για μερικούς ανθρώπους που πάσχουν από κατάθλιψη, δεν είναι ασυνήθιστο η καταναγκαστική αγορά πραγμάτων - σε καταστήματα ή στο διαδίκτυο - να χρησιμεύει ως απόσπαση της προσοχής ή ως ενίσχυση της αυτοεκτίμησης. Αλλά αυτό δεν αντιμετωπίζει την υποκείμενη κατάθλιψη.

Κατάχρηση αλκοόλ

Σχεδόν το ένα τρίτο των ατόμων με κατάθλιψη μπορεί να κάνουν κατάχρηση αλκοόλ. Αν αισθάνεστε ότι πρέπει να πίνετε για να αντιμετωπίσετε το άγχος και την κατάθλιψη, μπορεί να είστε ένας από αυτούς. Αν και ένα ποτό μπορεί να φαίνεται ότι σας βοηθάει όταν είστε πεσμένοι, το αλκοόλ είναι καταθλιπτικό, επομένως η υπερβολική χρήση του μπορεί να κάνει τα επεισόδια κατάθλιψης χειρότερα και πιο συχνά.

Υπερβολική χρήση του ίντερνετ

Προτιμάτε τις εικονικές κοινωνικές αλληλεπιδράσεις από τις πραγματικές; Ξοδεύετε υπερβολικό χρόνο στο ίντερνετ; Μπορεί να είναι σημάδι κατάθλιψης. Μελέτες έχουν δείξει μια σχέση μεταξύ των υψηλών επιπέδων κατάθλιψης και της υπερβολικής χρήσης του ίντερνετ. Οι άνθρωποι με κατάθλιψη που κάνουν υπερβολική χρήση του ίντερνετ τείνουν να περνούν το χρόνο τους σε πορνογραφία, διαδικτυακές κοινότητες και ιστότοπους παιχνιδιών.

Υπερφαγία και παχυσαρκία

Μια μελέτη του 2010 από το Πανεπιστήμιο της Αλαμπάμα διαπίστωσε ότι οι νεαροί ενήλικες που αναφέρουν ότι έχουν κατάθλιψη είχαν την τάση να παίρνουν περισσότερο βάρος γύρω από τη μέση τους – που σημαίνει αυξημένος κίνδυνος για καρδιακές παθήσεις. Άλλες μελέτες έχουν συνδέσει την κατάθλιψη με την υπερφαγία, ιδιαίτερα σε άτομα μέσης ηλικίας. Η θεραπεία της κατάθλιψης μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων.

Κλεπτομανία

Περίπου το ένα τρίτο των ανθρώπων που κλέβουν πάσχει από κατάθλιψη. Για μερικούς ανθρώπους που αισθάνονται ανίσχυροι και ασήμαντοι από την κατάθλιψη, η κλοπή παρέχει συναισθήματα δύναμης. Μπορεί επίσης να προσφέρει μια έκρηξη αδρεναλίνης για την αντιμετώπιση του μουδιάσματος της κατάθλιψης. Για τα άτομα που κλέβουν για αυτόν τον λόγο, τα συναισθήματα αυτά είναι πιο σημαντικά από το ίδιο το κλοπιμαίο.

Πόνος στην πλάτη

Έχετε έναν πόνο στην πλάτη που δεν φεύγει με τίποτα; Μελέτες δείχνουν ότι η κατάθλιψη μπορεί να είναι παράγοντας κινδύνου για χρόνιο πόνο στη μέση. Μια μελέτη έδειξε ότι έως και το 42% των ατόμων με χρόνιο πόνο στη μέση παρουσίασαν κατάθλιψη πριν ξεκινήσει ο πόνος στην πλάτη τους. Ωστόσο, η κατάθλιψη μπορεί συχνά να αγνοηθεί ή να μην διαγνωστεί, επειδή οι άνθρωποι δεν τη συνδέουν αναγκαστικά με τα σωματικά της συμπτώματα. Με την ίδια λογική, ο χρόνιος πόνος σάς θέτει σε κίνδυνο για κατάθλιψη.

Επικίνδυνη σεξουαλική συμπεριφορά

Η κατάθλιψη συνδέεται συχνότερα με την απώλεια της λίμπιντο παρά με το αυξημένο ενδιαφέρον για το σεξ. Αλλά μερικοί άνθρωποι χρησιμοποιούν το σεξ για να αντιμετωπίσουν την κατάθλιψη ή το άγχος. Η αυξημένη σεξουαλική δραστηριότητα, η απιστία, η σεξουαλική εμμονή και η συμπεριφορά υψηλού κινδύνου όπως το μη ασφαλές σεξ μπορεί να είναι όλα σημάδια κατάθλιψης. Μπορεί επίσης να αντανακλά προβλήματα με τον έλεγχο των παρορμήσεων ή να είναι σημάδι μανίας στη διπολική διαταραχή. Και μπορεί να έχουν σοβαρές, αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία και στην προσωπική σας ζωή.

Κάπνισμα

Δυσκολεύεστε να κόψετε το κάπνισμα; Η κατάθλιψη διπλασιάζει τον κίνδυνο να καπνίσετε. Το βαρύ κάπνισμα – περισσότερο από ένα πακέτο την ημέρα – και το τσιγάρο μέσα σε 5 λεπτά από το ξύπνημα είναι κοινές συνήθειες μεταξύ των καπνιστών που έχουν κατάθλιψη. Ενώ οι καταθλιπτικοί καπνιστές είναι λιγότερο πιθανό να σταματήσουν το κάπνισμα, μπορούν. Ζητήστε βοήθεια από τον γιατρό σας για να σταματήσετε το κάπνισμα.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Γνωστοί γιατροί απροστάτευτοι απέναντι σε "φαντομάδες" του Διαδικτύου
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά