Η μεξικανική κουζίνα, με την τεράστια έμφαση που δίνει σε όσπρια και λαχανικά, μπορεί να είναι ιδιαίτερα υγιεινή αν προσέχουμε να μην το παρακάνουμε με λιπαρά. Αυτές είναι μερικές πολύ εύκολες συνταγές με έμπνευση από το Μεξικό, που θα σας ικανοποιήσουν την επιθυμία για κάτι διαφορετικό στο πιάτο σας, ενώ ταυτόχρονα θα σας προσφέρουν και πολλά θρεπτικά συστατικά.

Συνταγή για μεξικάνικη σάλτσα με ντομάτα

Συστατικά:

1 κιλό ντομάτες χωρίς φλούδα, κομμένες στα τέσσερα

1 πιπεριά τσίλι jalapeno, ξεσποριασμένη και ψιλοκομμένη

½ λευκό κρεμμύδι, κομμένο στη μέση

1 ματσάκι κόλιανδρο

1 σκελίδα σκόρδο

1 κ.γ. τσίλι σε σκόνη

½ κ.γ. καπνιστή πάπρικα

¾ κ.γ. αλάτι

 

Εκτέλεση: Τοποθετήστε τις ντομάτες σε βραστό νερό. Βράστε για δύο λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν. Στραγγίστε τις ντομάτες αλλά κρατήστε 3-4 κουταλιές της σούπας νερό, αν χρειαστεί αργότερα για να αραιώσετε το μείγμα. Αφήστε τις ντομάτες να κρυώσουν.

Βάλτε τις ντομάτες, το jalapeño, το κρεμμύδι, τον κόλιανδρο, το σκόρδο, την πάπρικα και το αλάτι στο μπλέντερ. Χτυπήστε μέχρι να είναι όλα ψιλοκομμένα. Αν το μείγμα είναι πολύ πηχτό, προσθέστε μια κουταλιά της σούπας από το νερό που έχετε αποθηκεύσει.

Μπορείτε να ανακατέψετε ένα αβοκάντο, κομμένο σε φέτες και ½ φλιτζάνι κόκκινα ντοματίνια αν θέλετε, στο τέλος. Σερβίρετε με τσιπς τορτίγιας.

Dip από σπαράγγια

Συστατικά:

1,5 κιλό σπαράγγια, με το σκληρό μέρος του κοτσανιού κομμένο

1 κ.σ. στραγγιστό γιαούρτι χωρίς λιπαρά

¼ φλιτζάνι κόλιαντρο ψιλοκομμένο

3 φρέσκα κρεμμυδάκια, χωρίς τα άκρα της ρίζας και κομμένα σε μικρά κομμάτια

½ πιπεριά jalapeno, ξεσποριασμένη και ψιλοκομμένη

1 κ.σ. ψιλοκομμένο σκόρδο

½ κ.γ. σάλτσα Worcestershire

Καυτερή σάλτσα

Αλάτι και πιπέρι

1 μεγάλη ντομάτα, κομμένη σε κύβους

 

Εκτέλεση: Κόψτε λαχανικά και βότανα. Βάλτε περίπου 2 εκατοστά νερό σε μια κατσαρόλα και ένα καλάθι ατμού. Σκεπάστε και αφήστε το να βράσει. Προσθέστε τα σπαράγγια στον ατμό, σκεπάστε την κατσαρόλα, χαμηλώστε τη φωτιά σε μέτρια προς χαμηλή και βράστε στον ατμό για 5 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν.

Ρίξτε όλα τα υλικά, με εξαίρεση τις ντομάτες, στο μπλέντερ και χτυπήστε τα μέχρι να ομογενοποιηθούν. Βάλτε το σε ένα μπολ και αφήστε το να κρυώσει. Γαρνίρετε με ψιλοκομμένες ντομάτες.

 

Σαλάτα με αβοκάντο και μαύρα φασόλια

Συστατικά:

1 κονσέρβα καλαμποκιού

2 κ.σ. χυμό λάιμ, φρεσκοστυμμένο

¼ κ.γ. αλάτι

1 κ.γ. ελαιόλαδο

2 μέτρια αβοκάντο, ψιλοκομμένα

1 μέτρια πράσινη πιπεριά, κομμένη σε κύβους

½ φλιτζάνι κόκκινο κρεμμύδι, κομμένο σε κύβους

3 ντομάτες, ψιλοκομμένες

¼ φλιτζάνι κόλιανδρο, ψιλοκομμένο

1 κονσέρβα μαύρα φασόλια, στραγγισμένα

2 κ.σ. jalapeño, λιωμένα

 

Εκτέλεση: Σε ένα μπολ κατάλληλο για φούρνο μικροκυμάτων, μαγειρέψτε το κατεψυγμένο καλαμπόκι για 2-3 λεπτά ή μέχρι να ψηθεί πλήρως. Χτυπήστε μαζί το χυμό λάιμ, το αλάτι και το ελαιόλαδο σε ένα μικρό μπολ.

Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατέψτε όλα τα υλικά μαζί με το λάιμ, το αλάτι και το λάδι.

Σκεπάστε το μπολ με πλαστική μεμβράνη και αφήστε το στο ψυγείο για 1-2 ώρες προτού σερβίρετε.

 

Σούπα pozole με κοτόπουλο και αβοκάντο

Συστατικά:

1 κ.σ. ελαιόλαδο

½ μεγάλο λευκό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες

1 jalapeño, χωρίς σπόρους και κομμένο σε λεπτές φέτες

½ κ.γ. αλεσμένο κύμινο

1 κιλό ντομάτες, χωρίς φλούδες, κομμένες στα τέσσερα

3 φλιτζάνια ζωμό κοτόπουλου

1 κ.γ. αποξηραμένη ρίγανη

¼ κ.γ. αλάτι

350 γρ. στήθος κοτόπουλου χωρίς κόκαλα, χωρίς πέτσα

1½ φλιτζάνι φρέσκο κόλιανδρο, συν περισσότερο για το σερβίρισμα

1 αβοκάντο, κομμένο σε κύβους

4 ραπανάκια, κομμένα σε λεπτές φέτες

2 λάιμ, κομμένα σε φέτες

 

Εκτέλεση: Σε ένα μεγάλο τηγάνι, ζεστάνετε το λάδι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Προσθέστε το κρεμμύδι και μαγειρέψτε μέχρι να μαλακώσει, τρία με τέσσερα λεπτά. Προσθέστε το σκόρδο, το jalapeño και το κύμινο και μαγειρέψτε για 1 λεπτό.

Προσθέστε τις ντομάτες, το ζωμό, τη ρίγανη, το αλάτι και το κοτόπουλο. Μαγειρέψτε σε χαμηλή θερμοκρασία για έξι ώρες.

Αφαιρέστε το κοτόπουλο. Προσθέστε τον κόλιανδρο στη σούπα. Χρησιμοποιώντας ένα μπλέντερ χειρός ή ένα κανονικό μπλέντερ, κάνετε τη σούπα πουρέ. Κόψτε το κοτόπουλο χρησιμοποιώντας δύο πιρούνια και ξαναβάλτε το στη σούπα.

Σερβίρετε και προσθέστε από πάνω το αβοκάντο, τα ραπανάκια και τον υπόλοιπο κόλιανδρο, μαζί με τις φέτες λάιμ.

 

Τάκος με ψητό κουνουπίδι

Συστατικά:

1 κεφάλι κουνουπίδι, κομμένο σε μικρά μπουκετάκια

½ κιλό ντοματίνια

2 πιπεριές, κομμένες σταυρωτά σε λωρίδες

3 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες

3 κ.σ. ελαιόλαδο

1 κ.γ. τσίλι σε σκόνη

1/4 κ.γ. αλάτι

1/4 κ.γ. φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

1 φλιτζάνι φασόλια κονσέρβα, στραγγισμένα, ξεπλυμένα και ζεσταμένα

8 τορτίγιες καλαμποκιού

4 φέτες αβοκάντο

8 κλωνάρια φρέσκου κόλιανδρου

Καυτερή σάλτσα, για το σερβίρισμα (προαιρετικά)

 

Εκτέλεση: Ζεσταίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς Κελσίου. Σε ένα ταψί, ανακατέψτε το κουνουπίδι, τις ντομάτες, το σκόρδο και την πιπεριά. Περιχύστε με το λάδι και πασπαλίστε με τη σκόνη τσίλι, αλάτι και πιπέρι. Ανακατέψτε και απλώστε σε μια στρώση. Ψήνετε μέχρι να ροδίσει και να μαλακώσει, 30-35 λεπτά.

Για να ζεστάνετε τις τορτίγιες, χρησιμοποιώντας λαβίδες, κρατήστε μια τορτίγια πάνω από τη φλόγα της εστίας σας. Αναποδογυρίστε έτσι ώστε και οι δύο πλευρές να είναι ελαφρώς απανθρακωμένες αλλά να είναι ακόμα εύκαμπτες. Επαναλάβετε με όλες τις τορτίγιες και κρατήστε τις ζεστές σε πετσέτα.

Γεμίστε τις τορτίγιες με το μείγμα του κουνουπιδιού και τα φασόλια. Συμπληρώστε με αβοκάντο, κόλιανδρο και καυτερή σάλτσα, αν θέλετε.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Το σωματείο εργαζομένων στο νοσοκομείο "Αττικόν" για τις καταγγελίες του Γ. Καλλιάνου
Διεισδυτική μηνιγγιτιδοκοκκική νόσος: Αναδρομική μελέτη στη Θεσσαλονίκη
Το Ενωτικό Κίνημα νοσοκομειακών γιατρών για τις καταγγελίες του Γιάννη Καλλιάνου