Σε δραματική κατάσταση, λόγω υποστελέχωσης, έχει περιέλθει η Παθολογική Κλινική του νοσοκομείου Κιλκίς. Σύμφωνα με ενημέρωση του Σωματείου Εργαζομένων του νοσοκομείου, και της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Κιλκίς κατά πλειοψηφία, η Κλινική βρίσκεται υπό κατάρρευση, μετά από «μάστιγα» παραιτήσεων και αποχωρήσεων γιατρών, με ορατό πλέον τον κίνδυνο αναστολής λειτουργίας. Οι δύο φορείς καλούν σε σύσκεψη την Πέμπτη για την αξιολόγηση της κατάστασης και τις κινήσεις στις οποίες θα προβούν.

Σε σύσκεψη φορέων τον Σεπτέμβριο του 2023, υπήρχε η προειδοποίηση για την κατάσταση της Παθολογικής Κλινικής, η οποία είχε ξεκείνει από ειδικούς παθολόγους ιατρούς λόγω των συνεχών παραιτήσεων (2 ειδικοί παθολόγοι) και των συνταξιοδοτήσεων (3 ειδικοί παθολόγοι).

Οι γιατροί της Κλινικής προσπάθησαν με σειρά εγγράφων να αναδείξουν το πρόβλημα της υποστελέχωσης, που όπως λένε έχει ως αποτέλεσμα εξαντλητικά προγράμματα εφημεριών αμφίβολης νομιμότητας, οδηγώντας σε πνευματική και σωματική εξουθένωσή τους. Ο μοναδικός εφημερεύων παθολόγος έχει υποχρέωση να καλύπτει ταυτόχρονα την Παθολογική Κλινική, την κλινική ιώσεων (COVID-19) που βρίσκεται στην άλλη πτέρυγα, καθώς και τα δύο αντίστοιχα ΤΕΠ, γεγονός που συνεπάγεται κινδύνους για την νοσηλεία και την υγεία των ασθενών, όπως επισημαίνεται.

«Στον οργανισμό του Γ. Ν. Κιλκίς προβλέπονται 7 οργανικές θέσεις ειδικών παθολόγων. Δυστυχώς, το τελευταίο διάστημα στο Νοσοκομείο μας η Παθολογική κλινική λειτουργεί με 2 μόνιμους ειδικούς ιατρούς, οι οποίοι πλέον βρίσκονται σε οριακή κατάσταση από τις συνεχόμενες εφημερίες (εκ των οποίων ο ένας κατέθεσε πρόσφατα και δεύτερη παραίτησή με Αριθμ.: Πρωτ.: 3235/19/3/2024), με ένα ιατρό παθολόγο με βαθμό Διευθυντή του τμήματος Αιμοδοσίας με εσωτερική τρίμηνη μετακίνηση (εντέλλεστε) με ένα ιατρό παθολόγο αποσπασμένο από το Κ.Υ. Δροσάτου (όπου κατέχει μόνιμη θέση) με ένα ιατρό παθολόγο με μετακίνηση από τον ΕΦΚΑ Κιλκίς, ενώ ο ιδιώτης ιατρός παθολόγος που εφημέρευε με δελτίο παροχής υπηρεσιών (μπλοκάκι) πρόσφατα παραιτήθηκε και προσφέρει τις υπηρεσίες του στο Νοσοκομείο ΚΥ Γουμένισσας, ενώ η πρόσκληση ενδιαφέροντος για ιδιώτη παθολόγο δεν είχε κανένα ενδιαφέρον με αποτέλεσμα την κατάρρευση της Παθολογικής κλινικής ενώ τα προγράμματα εφημέρευσης κρίνονται επισφαλή», αναφέρεται στην ανακοίνωση, προσθέτοντας πως οι ανησυχίες που εκφράστηκαν δυστυχώς επιβεβαιώνονται με τις παραιτήσεις των δύο ειδικών παθολόγων.

Συγκεκριμένα, ο ιατρός παθολόγος με βαθμό Διευθυντή στο τμήμα Αιμοδοσίας του Νοσοκομείου προειδοποιούσε για τις συνεχιζόμενες εξαντλητικές εφημερίες με σειρά εγγράφων. «Το αποτέλεσμα ήταν η εσωτερική μετακίνηση του  με εντέλλεστε για τρεις μήνες στην Παθολογική κλινική, που τον οδήγησε να καταθέσει αίτηση παραίτησης                                                                  με Αριθμ. Πρωτ. : 4125/ 8/4/2024», αναφέρεται. «Δεύτερη παραίτηση υπέβαλε επίσης ο δεύτερος μόνιμος ειδικός ιατρός παθολόγος ο οποίος πλέον βρίσκεται σε οριακή κατάσταση λόγω των εξαντλητικών ωραρίων και τις συνεχόμενες εφημερίες με Αριθμ.: Πρωτ.: 3235/19/3/2024».

Οι ελλείψεις στην Παθολογική κλινική του Νοσοκομείου έχουν σαν αποτέλεσμα την αναστολή του Τακτικού Παθολογικού και του Διαβητολογικού Ιατρείου που στερεί τις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας και αυξάνει την ταλαιπωρία των ασθενών. Επιπλέον, το αυτόνομο Τμήμα των Επειγόντων Περιστατικών, που παρουσιάζει σημαντική αύξηση προσέλευσης ασθενών μετά το τέλος της πανδημίας, λειτουργεί υπό την επίβλεψη των ιατρών με ειδικότητα Γενικής Ιατρικής που προσέρχονται από τα Κέντρα Υγείας και τα Ιατρεία Υπαίθρου προκειμένου να καλύψουν τα εφημεριακά κενά που προκύπτουν  , ενώ θα έπρεπε σύμφωνα με τον οργανισμό του Νοσοκομείου να υπηρετούν στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών, 4 ιατροί διαφορετικών ειδικοτήτων.

Η υποστελέχωση του Αξονικού Τομογράφου που δεν εφημερεύει όλες τις ημέρες του μήνα, δημιουργεί επιπλέον επιβάρυνση στις διαγνωστικές εξετάσεις της Παθολογικής κλινικής, με αποτέλεσμα πολλές φορές οι ασθενείς που χρήζουν αξονικής τομογραφίας να διακομίζονται σε Νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης για μια διαγνωστική αξονική τομογραφία  απαραίτητη για τους Παθολόγους με αποτέλεσμα να δυσχεραίνει ακόμα περισσότερο το έργο τους.                    

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πώς διαχειρίζομαι μια σχέση με αγχώδες άτομο
Ερευνητές βρίσκονται ένα βήμα πιο κοντά στην ανάπτυξη μιας "καθολικής" ομάδας αίματος
Πρόεδρος Ψυχιατρικής Εταιρείας: Ξεπερασμένη η προσέγγιση Βαρτζόπουλου