Οι τρόποι να προστατευτούμε από τις ιώσεις είναι πάνω-κάτω γνωστοί: πλένουμε τα χέρια μας τακτικά, δεν αγγίζουμε το πρόσωπό μας, κοιμόμαστε αρκετά και τρώμε πολλά φρούτα και λαχανικά. Όταν όμως η κουβέντα πάει στην γυμναστική, οι κανόνες ίσως μπλέκονται λίγο. Η γυμναστική μπορεί να μας βοηθήσει, αλλά μπορεί και να αυξήσει τον κίνδυνο να κολλήσουμε κάποια ασθένεια. Ας δούμε τα πιο συχνά λάθη που κάνουμε όταν γυμναζόμαστε, που εξαιτίας τους μπορεί να βρεθούμε κρυωμένοι…

Λάθος #1: Υποτιμάμε την yoga

Η yoga είναι πολύ δυνατός μας σύμμαχος αν θέλουμε να κρατήσουμε τις ασθένειες μακριά. Μελέτες έχουν αποδείξει πως αυτή η τεχνική ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, και μάλιστα σημαντικά. Επιπλέον, η yoga μειώνει τις ορμόνες του στρες, προφυλάσσοντας γενικότερα την υγεία του οργανισμού μας.

Λάθος #2: Δεν ασκούμαστε τακτικά

Με τριάντα λεπτά γυμναστικής μέτριας έντασης την ημέρα, αυξάνουμε τα επίπεδα των κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος. Οι άνθρωποι που γυμνάζονται τις περισσότερες μέρες της εβδομάδας έχουν 50% μειωμένο κίνδυνο να πάθουν απλό κρύωμα. Επιπλέον, τα οφέλη της γυμναστικής παραμένουν και μετά το τέλος της άσκησης, καθιστώντας το σώμα μας πιο δυνατό για περισσότερη ώρα.

Λάθος #3: Το παρακάνουμε

Αν γυμναζόμαστε υπερβολικά πολλή ώρα (75-90 λεπτά), τα οφέλη μάλλον αρχίζουν να χάνονται, και ο οργανισμός μας καταπονείται περισσότερο. Αυτό που συμβαίνει είναι ότι ο εγκέφαλός μας αρχίζει να αντιλαμβάνεται πως ο οργανισμός βρίσκεται κάτω από έντονο σωματικό στρες και μπαίνει σε κατάσταση κινδύνου: εξαντλούμε τα επίπεδα υδατανθράκων μας, η θερμοκρασία του σώματος είναι ανεβασμένη, και τα μυϊκά κύτταρα αποδομούνται. Συνεπώς, είναι πολύ σημαντικό το μέτρο και τα διαλείμματα.

Λάθος #4: Γυμναζόμαστε όταν έχουμε πυρετό

Υπάρχει ένας μύθος, ότι με γυμναστική και ιδρώτα, μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τα πρόωρα συμπτώματα ενός κρυώματος. Όταν αρχίζουμε να παρατηρούμε τα συμπτώματα μιας ασθένειας, πρέπει να κάνουμε ένα βήμα πίσω και να χαλαρώσουμε, καθώς η γυμναστική μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές. Καθώς όταν γυμναζόμαστε, οι παλμοί της καρδιάς αυξάνονται και στέλνουν περισσότερο αίμα στο σώμα, ο ιός της γρίπης μπορεί να επικεντρωθεί στην καρδιά και να δημιουργήσει φλεγμονές.

Επιμέλεια: Θοδωρής Διάκος

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ο Μπάιντεν προωθεί διάταγμα για την έρευνα της υγείας των γυναικών
Ογκολογικό "Μ. Βαρδινογιάννη": Νέα παράταση στην έναρξη λειτουργίας
Γεωργιάδης: Aυτοί που διαμαρτύρονται για τα απογευματινά χειρουργεία είναι το 1%