Κάνει καλό η άσκηση σε ανοικτούς χώρους στη διάρκεια του χειμώνα; Ναι, αλλά υπο προϋποθέσεις που σχετίζονται με την εξωτερική θερμοκρασία, την κατάσταση της υγείας του ανθρώπου που γυμνάζεται, αλλά και τον εξοπλισμό.

Σε γενικές γραμμές, οι χαμηλές θερμοκρασίες του χειμώνα δεν αποκλείουν την άσκηση. Άλλο είναι όμως οι χαμηλές θερμοκρασίες και άλλο οι πολικές. Αυτό σημαίνει, ότι θα πρέπει να αποφεύγεται η υπαίθρια άσκηση σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, διότι εκτός των άλλων ελλοχεύουν και κίνδυνοι τραυματισμού.

Σε κάθε περίπτωση, όποιος αποφασίσει να κάνει υπαίθρια γυμναστική με πολύ χαμηλές θερμοκρασίες θα πρέπει να παίρνει ορισμένες προφυλάξεις: να είναι ζεστά ντυμένος, να χρησιμοποιεί παπούτσια με αντιολισθητικές σόλες, σε περίπτωση βροχής ή χιονιού να φορά αδιάβροχο και αν έχει πολύ χαμηλές θερμοκρασίες να χρησιμοποιεί σκούφο και γάντια.

Μελέτες δείχνουν, ότι όταν γυμνάζεται κάποιος με πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και αναπνέει από το στόμα, τότε το υπερβολικό κρύο μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό του στόματος, του φάρυγγα, της τραχείας, ακόμα και των βρόγχων. Για αυτόν τον λόγο, οι ειδικοί συνιστούν να καλύπτεται το στόμα και η μύτη με ένα κασκόλ, κατά την έντονη άσκηση στο κρύο.

Σημαντικό είναι επίσης να αποφεύγετε την άθληση το βράδυ ή γενικά σε ώρες ή σημεία που δεν εξασφαλίζουν καλή οπτική επαφή με το περιβάλλον, π.χ. ο πάγος στην άκρη του δρόμου μπορεί να γίνει αφορμή για κάποιο τραυματισμό ή ακόμα και κάταγμα.

Σημαντικό είναι επίσης να αποφεύγετε τη γυμναστική μέχρι σημείο κόπωσης, να καταναλώνετε αρκετά υγρά πριν, στη διάρκεια και μετά την άσκηση.

Σημαντική είναι επίσης και η κατάσταση της υγείας σας όταν αποφασίσετε να κάνετε υπαίθρια γυμναστική. Για παράδειγμα αν είστε κρυωμένοι, καλό είναι να είστε πολύ προσεκτικοί.

Γενικά, αν και η άσκηση δημιουργεί ψυχική και σωματική τόνωση, υπάρχουν περιπτώσεις που το τρέξιμο μπορεί να επιδεινώσει την κατάσταση της υγείας σας. Οι επιστήμονες λένε, ότι πρέπει να παίρνει κανείς ιδιαίτερες προφυλάξεις όταν ασκείται με συμπτώματα σοβαρότερα ενός απλού κρυολογήματος, γιατί μπορεί να έχει σοβαρές επιπλοκές στο κατώτερο αναπνευστικό σύστημα και τους πνεύμονες.

premium.paratiritis

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα