Τρέχουμε, ιδρώνουμε, σηκώνουμε βάρη, και δεν βλέπουμε τα επιθυμητά αποτελέσματα. Τι κάνουμε λάθος;

Ίσως το πρόγραμμα γυμναστικής μας να μην έχει κάποιο πρόβλημα, και για όλα να φταίει η διατροφή μας. Οι περισσότεροι ειδικοί συμφωνούν πως η σωστή διατροφή αποτελεί περίπου το 70% του αδυνατίσματος. Αν δεν αλλάξουμε τις διατροφικές μας συνήθειες, κι αν δεν τις προσαρμόσουμε στο πρόγραμμα γυμναστικής μας (και σε έναν γενικότερα πιο υγιεινό τρόπο ζωής), δεν πρόκειται να δούμε αποτελέσματα.

Η κακή διατροφή μπορεί να μας κάνει να κουραζόμαστε πιο γρήγορα, βλάπτοντας την απόδοσή μας, και κάνοντας τον οργανισμό μας να καίει περισσότερη μυϊκή μάζα αντί για λίπος για να παράγει ενέργεια. Ας ρίξουμε μια ματιά στα πιο συνηθισμένα λάθη που κάνουμε…

Γυμναζόμαστε με άδειο στομάχι

Στην θεωρία, είναι ένας καλός τρόπος να γλυτώσουμε ακόμα περισσότερες θερμίδες. Στην πράξη, είναι κατά κάποιο τρόπο σαν να ξεκινάμε για ένα ταξίδι χωρίς να έχουμε γεμίσει το ντεπόζιτο με βενζίνη. Ένα μικρό, υγιεινό σνακ πριν την άσκηση μας δίνει ενέργεια για τις ασκήσεις που θα κάνουμε. Για παράδειγμα, ένα σνακ που συνδυάζει υδατάνθρακες και πρωτεΐνη (όπως γιαούρτι με μούρα, ή ένα μήλο με φιστικοβούτυρο) είναι η καλύτερή μας επιλογή για να είμαστε σίγουροι πως θα έχουμε δύναμη να ανταπεξέλθουμε στο πρόγραμμα γυμναστικής μας.

Δεν πίνουμε αρκετά υγρά πριν τη γυμναστική

Ένας από τους λόγους που νιώθουμε τόσο αδύναμοι μετά την γυμναστική μπορεί να είναι η αφυδάτωση. Δεν συνειδητοποιούμε ότι ακόμα και η κατά 2% αφυδάτωση ισοδυναμεί με 10% χειρότερο απόδοση. Η αφυδάτωση μας κουράζει, μας προκαλεί πονοκεφάλους και μπορεί να μας προκαλέσει κράμπες στους μύες. Πίνετε πολύ νερό κατά την διάρκεια της ημέρας, και σίγουρα ένα ποτήρι νερό ανά 30 λεπτά άσκησης. Αν ιδρώνετε πολύ, πρέπει να πίνετε ακόμα πιο συχνά.

Τρώμε ένα γεύμα με πολλά λιπαρά πριν το γυμναστήριο

Αν φάτε ένα burger πριν την γυμναστική, τα πράγματα δεν θα πάνε καλά. Τα λιπαρά χρειάζονται περισσότερη ώρα για να εγκαταλείψουν το στομάχι μας, και αυτό μπορεί να μας προκαλέσει προβλήματα κατά την γυμναστική, όπως πόνους ή αναγούλα. Καταναλώστε ένα μικρό γεύμα 60 με 90 λεπτά πριν την γυμναστική, με υδατάνθρακες και πρωτεΐνη.

Πίνουμε μόνο νερό όταν κάνουμε ασκήσεις αντοχής

Στις περισσότερες περιπτώσεις, το νερό είναι η καλύτερη επιλογή. Αν, όμως, σκοπεύετε να γυμναστείτε για περισσότερο από μία ώρα, τότε χρειάζεστε κάτι επιπλέον. Τα sports drinks περιέχουν κάποιους υδατάνθρακες, όπως και σημαντικούς ηλεκτρολύτες, που αντικαθιστούν αυτούς που χάνουμε με τον ιδρώτα.

Τρώμε πολλές φυτικές ίνες πριν την άσκηση

Ακόμα κι αν επιλέξουμε κάτι υγιεινό πριν την γυμναστική, δεν είναι η κατάλληλη στιγμή να φάμε μια σαλάτα και άλλες τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες. Οι φυτικές ίνες επίσης επιβραδύνουν τον μεταβολισμό μας και μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα ενώ γυμναζόμαστε. Φυσικά, δεν πρέπει να ξεχνάμε την τεράστια σημασία που έχουν οι φυτικές ίνες για τον οργανισμό μας και την καλή υγεία του πεπτικού μας συστήματος.

Το θέμα με το αλάτι

Αν ιδρώνετε πολύ, και μετά οι λεκέδες του ιδρώτα έχουν λευκές γραμμές, αυτό σημαίνει ότι χάνετε πολύ αλάτι. Αυτό συμβαίνει επειδή λαμβάνετε πολύ αλάτι από την διατροφή σας. Αν, όμως, ασκείστε έντονα, το αλάτι είναι κάτι που χρειάζεστε, καθώς το νάτριο είναι ένας από τους ηλεκτρολύτες που πρέπει να αναπληρώσετε κατά την γυμναστική. Ένας καλός τρόπος για να το αναιρέσετε αυτό είναι να  έχετε πρόχειρο ένα υγιεινό αλμυρό σνακ, όπως μερικά κράκερ ολικής άλεσης.

Δεν τρώμε μετά τη γυμναστική

Όπως πρέπει να γεμίσουμε τον οργανισμό μας με καύσιμα πριν την γυμναστική, με τον ίδιο τρόπο πρέπει να φάμε κάτι και μετά. Το τι θα φάμε μετά την άσκηση μπορεί να καθορίσει αν θα χάσουμε κιλά, αν θα αυξήσουμε την μυϊκή μας μάζα. Το να μην φάμε τίποτα μετά την γυμναστική δεν είναι τρόπος να γλυτώσουμε θερμίδες και να χάσουμε περισσότερα κιλά. Αντιθέτως, οι σωστές τροφές μετά την γυμναστική δραστηριοποιούν τον μεταβολισμό μας και το πόσες θερμίδες καίμε, και μας βοηθούν να χτίσουμε πιο δυνατούς μύες. Οι καλύτερες επιλογές είναι υδατάνθρακες, όπως φρούτα, λαχανικά και καστανό ρύζι, αλλά και πρωτεΐνη όπως τα ασπράδια του αυγού, το γιαούρτι και το στήθος από κοτόπουλο.

Δεν τρώμε αρκετά

Ο μεταβολισμός μας θα έχει πρόβλημα αν δεν λαμβάνουμε αρκετές θερμίδες καθημερινά, ώστε να εξισορροπούμε την σωματική μας δραστηριότητα. Για αυτόν ακριβώς τον λόγο είναι πάρα πολύ σημαντικό να μην προσπερνάμε γεύματα, να φροντίζουμε κατά την διάρκεια της ημέρας να τρώμε τακτικά τροφές με πολλά θρεπτικά συστατικά. Αν δεν το κάνουμε αυτό, ο μεταβολισμός μας θα γίνει πιο αργός.

Δεν λαμβάνουμε συμπληρώματα όταν τα έχουμε ανάγκη

Μερικές φορές, δεν έχουμε τον ανάλογο χρόνο που πρέπει να αφιερώσουμε στην διατροφή μας. Δεν προλαβαίνουμε να ετοιμάσουμε πλήρη, υγιεινά γεύματα. Συνεπώς, ίσως να είναι αναγκαίο να λαμβάνουμε κάποια συμπληρώματα, είτε πρωτεΐνης, είτε άλλων θρεπτικών συστατικών. Μερικά, μάλιστα, θρεπτικά συστατικά, όπως η βιταμίνη D, είναι δύσκολο να προσληφθούν στις απαραίτητες ποσότητες αποκλειστικά μέσω της διατροφής, άρα θα ήταν καλό να μιλήσετε με τον γιατρό σας και να αποφασίσετε τι χρειάζεται ο οργανισμός σας.

Δεν λαμβάνουμε αρκετή πρωτεΐνη

Η πρωτεΐνη παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της μυϊκής μας μάζας, όπως και στο κάψιμο του λίπους. Άρα είναι αναγκαίο κομμάτι της διατροφής μας. Επιπλέον, η πρωτεΐνη απαιτεί περισσότερες θερμίδες για να μεταβολιστεί σε σχέση με τους υδατάνθρακες, και με το να την συμπεριλαμβάνουμε σε σωστές ποσότητες σε κάθε μας γεύμα, αυξάνουμε τις ποσότητες λίπους που καίμε κατά την διάρκεια της ημέρας.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Μεγαλειώδες το συλλαλητήριο στο Λασίθι για τις ελλείψεις στην Υγεία
Ερευνητές στοχεύουν να θεραπεύσουν την οστεοαρθρίτιδα σε 5 χρόνια - Οι αρθρώσεις θα αυτοθεραπεύονται
Ερωτήματα χωρίς απάντηση για τις προληπτικές εξετάσεις κατά του καρκίνου τραχήλου της μήτρας